klein en groot

We hebben elkaar minder nodig

Een historisch feit is dat lengteverschillen tussen mannen en vrouwen veel groter waren. Dit wijst volgens historici op een minder harmonieus seksleven en meer concurrentie tussen de mannetjes. Je kunt je dat voorstellen als een leven zoals je nu ziet bij gorilla’s  die in het systeem van harem leven. Heden ten dagen kunnen vrouwen voor zichzelf zorgen en zijn mannen niet onmisbaar. We hebben elkaar minder nodig.

Serieel monogaam

Gedurende de evolutie hebben vrouwen ooit bedacht, dat het nuttig was mannen toe te laten die hun te eten gaven, als ruil voor seks. Uit dit prille begin ontstonden vaste banden zoals het huwelijk, wat we nu kennen. Hield behoefte aan variatie hiermee op? Nee, mensen werden niet monogaam, maar serieel monogaam, zoals wetenschappers dat noemen. We zijn tegenwoordig niet bij elkaar tot de dood ons scheidt, maar tot we er genoeg van hebben. Dit is gemiddeld zo’n 4 jaar.

Cyclus van 4 jaar

Wanneer je echtscheidingsgetallen aan onderzoek onderwerpt over tientallen samenlevingen dan is er ook een piek te ontdekken na 4 jaar. Er is een antropologe die denkt dat deze echscheidings-cyclus het vierjarige geboorte-seizoen van onze voorouders in de Afrikaanse Savanne volgt. Daar kwam om de 4 jaar een kind ter wereld. Kon het kind lopen dan ging koppel uit elkaar en werd er op zoek gegaan naar volgende partners. Zwanger worden ging toen niet sneller door minder goede voeding.

We hebben elkaar minder nodig

Tegenwoordig kunnen vrouwen voor zichzelf zorgen en is de hulp van een man best te missen bij de verzorging van de kinderen. Wat dan ook minder bedreigend wordt, is overspel. De exclusiviteit die er richting partners was, kan minder worden. Mogelijk zal jaloezie langzaam afnemen, zullen we vreemdgaan minder afkeuren en zal seks met een ander in een relatie acceptabel worden. We hebben elkaar minder nodig.

Exclusiviteit van belang

Zonder passie, verwachtingen en jaloezie is er dus geen exclusieve relatie. Zonder een beetje exclusiviteit is de kans groter uit elkaar te groeien. Zit er iemand te veel op je nek, dan is dat ook bijzonder vervelend. Jaloezie is een soort van goed werkende regulator in deze verworven exclusiviteit.  Jaloezie kan echter ook relaties kapotmaken. Ruzies en verdachtmakingen onder jaloerse koppels dat is lastig vol te houden.

Verschil in overspel

Tussen mannen en vrouwen speelt het verschil in emotionele of seksueel overspel. Vrouwen vinden seksueel overspel blijkbaar minder bedreigend. Dat hij een intieme band met een andere vrouw opbouwt, dat vinden vrouwen erg. Voor mannen is het andersom. Een man vindt het vaak niet lastig als zijn vrouw uitgaat of dineert met andere mannen. Als ze maar niet de lakens met hem deelt.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.