klein en groot
27 February 2018

We hebben elkaar minder nodig

Een historisch feit is dat lengteverschillen tussen mannen en vrouwen veel groter waren. Dit wijst volgens historici op een minder harmonieus seksleven en meer concurrentie tussen de mannetjes. Je kunt je dat voorstellen als een leven zoals je nu ziet bij gorilla’s  die in het systeem van harem leven. Heden ten dagen kunnen vrouwen voor zichzelf zorgen en zijn mannen niet onmisbaar. We hebben elkaar minder nodig.

Serieel monogaam

Gedurende de evolutie hebben vrouwen ooit bedacht, dat het nuttig was mannen toe te laten die hun te eten gaven, als ruil voor seks. Uit dit prille begin ontstonden vaste banden zoals het huwelijk, wat we nu kennen. Hield behoefte aan variatie hiermee op? Nee, mensen werden niet monogaam, maar serieel monogaam, zoals wetenschappers dat noemen. We zijn tegenwoordig niet bij elkaar tot de dood ons scheidt, maar tot we er genoeg van hebben. Dit is gemiddeld zo’n 4 jaar.

Cyclus van 4 jaar

Wanneer je echtscheidingsgetallen aan onderzoek onderwerpt over tientallen samenlevingen dan is er ook een piek te ontdekken na 4 jaar. Er is een antropologe die denkt dat deze echscheidings-cyclus het vierjarige geboorte-seizoen van onze voorouders in de Afrikaanse Savanne volgt. Daar kwam om de 4 jaar een kind ter wereld. Kon het kind lopen dan ging koppel uit elkaar en werd er op zoek gegaan naar volgende partners. Zwanger worden ging toen niet sneller door minder goede voeding.

We hebben elkaar minder nodig

Tegenwoordig kunnen vrouwen voor zichzelf zorgen en is de hulp van een man best te missen bij de verzorging van de kinderen. Wat dan ook minder bedreigend wordt, is overspel. De exclusiviteit die er richting partners was, kan minder worden. Mogelijk zal jaloezie langzaam afnemen, zullen we vreemdgaan minder afkeuren en zal seks met een ander in een relatie acceptabel worden. We hebben elkaar minder nodig.

Exclusiviteit van belang

Zonder passie, verwachtingen en jaloezie is er dus geen exclusieve relatie. Zonder een beetje exclusiviteit is de kans groter uit elkaar te groeien. Zit er iemand te veel op je nek, dan is dat ook bijzonder vervelend. Jaloezie is een soort van goed werkende regulator in deze verworven exclusiviteit.  Jaloezie kan echter ook relaties kapotmaken. Ruzies en verdachtmakingen onder jaloerse koppels dat is lastig vol te houden.

Verschil in overspel

Tussen mannen en vrouwen speelt het verschil in emotionele of seksueel overspel. Vrouwen vinden seksueel overspel blijkbaar minder bedreigend. Dat hij een intieme band met een andere vrouw opbouwt, dat vinden vrouwen erg. Voor mannen is het andersom. Een man vindt het vaak niet lastig als zijn vrouw uitgaat of dineert met andere mannen. Als ze maar niet de lakens met hem deelt.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

Een echtscheiding is een moeilijk proces om doorheen te gaan. Het...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat...

Beter niet scheiden wanneer je kinderen hebt?

Je vermoedt dat het gras bij de buren groener is, of...

Vreemdgaan kan dan verleidelijk zijn, het is wel slecht voor je hart!

Vreemdgaan is slecht voor je hart. Een titel die een heel...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

advertentie