Een historisch feit is dat lengteverschillen tussen mannen en vrouwen veel groter waren. Dit wijst volgens historici op een minder harmonieus seksleven en meer concurrentie tussen de mannetjes. Je kunt je dat voorstellen als een leven zoals je nu ziet bij gorilla’s die in het systeem van harem leven. Heden ten dagen kunnen vrouwen voor zichzelf zorgen en zijn mannen niet onmisbaar. We hebben elkaar minder nodig.
Serieel monogaam
Gedurende de evolutie hebben vrouwen ooit bedacht, dat het nuttig was mannen toe te laten die hun te eten gaven, als ruil voor seks. Uit dit prille begin ontstonden vaste banden zoals het huwelijk, wat we nu kennen. Hield behoefte aan variatie hiermee op? Nee, mensen werden niet monogaam, maar serieel monogaam, zoals wetenschappers dat noemen. We zijn tegenwoordig niet bij elkaar tot de dood ons scheidt, maar tot we er genoeg van hebben. Dit is gemiddeld zo’n 4 jaar.
Cyclus van 4 jaar
Wanneer je echtscheidingsgetallen aan onderzoek onderwerpt over tientallen samenlevingen dan is er ook een piek te ontdekken na 4 jaar. Er is een antropologe die denkt dat deze echscheidings-cyclus het vierjarige geboorte-seizoen van onze voorouders in de Afrikaanse Savanne volgt. Daar kwam om de 4 jaar een kind ter wereld. Kon het kind lopen dan ging koppel uit elkaar en werd er op zoek gegaan naar volgende partners. Zwanger worden ging toen niet sneller door minder goede voeding.
We hebben elkaar minder nodig
Tegenwoordig kunnen vrouwen voor zichzelf zorgen en is de hulp van een man best te missen bij de verzorging van de kinderen. Wat dan ook minder bedreigend wordt, is overspel. De exclusiviteit die er richting partners was, kan minder worden. Mogelijk zal jaloezie langzaam afnemen, zullen we vreemdgaan minder afkeuren en zal seks met een ander in een relatie acceptabel worden. We hebben elkaar minder nodig.
Exclusiviteit van belang
Zonder passie, verwachtingen en jaloezie is er dus geen exclusieve relatie. Zonder een beetje exclusiviteit is de kans groter uit elkaar te groeien. Zit er iemand te veel op je nek, dan is dat ook bijzonder vervelend. Jaloezie is een soort van goed werkende regulator in deze verworven exclusiviteit. Jaloezie kan echter ook relaties kapotmaken. Ruzies en verdachtmakingen onder jaloerse koppels dat is lastig vol te houden.
Verschil in overspel
Tussen mannen en vrouwen speelt het verschil in emotionele of seksueel overspel. Vrouwen vinden seksueel overspel blijkbaar minder bedreigend. Dat hij een intieme band met een andere vrouw opbouwt, dat vinden vrouwen erg. Voor mannen is het andersom. Een man vindt het vaak niet lastig als zijn vrouw uitgaat of dineert met andere mannen. Als ze maar niet de lakens met hem deelt.