date tips

Wat vinden we erger? Emotioneel of seksueel vreemdgaan

Wat zou je erger vinden: als je partner seks heeft met een ander of verliefd wordt op iemand anders? Datingsite eDarling heeft in haar laatste enquête onderzocht welke rol trouw speelt in relaties.

Enquête onthult verschillen tussen mannen en vrouwen

Zowel mannen als vrouwen verkiezen emotioneel vreemdgaan boven seksueel vreemdgaan – als het om hun partner gaat. Als het gaat om het soort ontrouw waar ze zich zelf schuldig aan maken komen er grote verschillen naar voren. Zo gaan vrouwen vreemd omdat ze behoefte hebben aan emotionele steun, terwijl mannen meer op zoek zijn naar een seksuele affaire.

Wat gij niet wilt..

Het eeuwenoude gezegde “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet” blijkt meer van toepassing te zijn op vrouwen dan op hun mannelijke tegenhangers. Ondanks dat mannen de gedachte niet kunnen verdragen dat hun partner met iemand anders naar bed gaat – 63 % beschouwd seksuele ontrouw als ergste vorm van vreemdgaan – is het meer waarschijnlijk dat zij hun partner bedriegen door seksueel overspel (34% vergeleken met slechts 20% van de vrouwen)

Behoefte aan intiem gesprek

Ook vrouwen zouden het erger vinden als hun partner seks heeft met een ander (57%), maar zijn ook minder geneigd dit hun partner aan te doen. Vrouwen hebben meer behoefte aan een intiem gesprek, aandacht of een luisterend oor en maken zich vaker schuldig aan emotionele ontrouw. 57% zegt een keer verliefd te zijn geworden op iemand anders ten opzichte van 28% van de mannen.

Waarom gaat men vreemd?

De deelnemers gaven ook antwoord op de vraag wat hun redenen voor het vreemdgaan waren. Ook hier was een duidelijk verschil tussen het mannelijke en het vrouwelijke front zichtbaar. Hoewel de meeste mannen (40%) niet precies wisten waarom ze vreemd gingen, waren bij vrouwen de gevoelens voor iemand anders de voornaamste reden (57%). Bij beide was verveling een aanleiding voor ontrouw: 30% versus 28%. Vreemdgaan uit wraak komt bij de mannen iets vaker voor: 15% in vergelijking met 11% van de vrouwen. Het antwoord “Ik wilde graag seks met iemand anders” werd door slechts 3% van de vrouwen gegeven, terwijl dit bij de mannen bijna tien keer zo hoog was (28%)!

Slachtoffers van ontrouw

Hoewel ruim een vierde van alle deelnemers wel eens is vreemd gegaan, noemen ze unaniem trouw, eerlijkheid en betrouwbaarheid als de belangrijkste waarden in een relatie. Mannen zijn de meer vergevingsgezinde van de twee: 41% zou geen einde maken aan de relatie als hun partner vreemd ging, terwijl 74% van de vrouwen dit wel zou doen. Tot slot onthult de enquête over loyaliteit in relaties dat een groot aantal singles (45%) zich tot online dating heeft gericht nadat ze hun partner niet konden vergeven voor het vreemdgaan.

Over de enquête

De enquête is uitgevoerd onder 301 leden van eDarling.

Gemiddelde leeftijd was 53, waarvan 59% vrouwen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.