co-ouderschap
23 December 2018

Wat te doen wanneer je ex weigert zijn nieuwe liefde voor te stellen

Stel, je bent onlangs gescheiden – omdat je ex er al een jaar lang een ander op na hield – en nu alles officieel geregeld is, jij nét je kont hebt gelicht van de gezamenlijke bank en in je nieuw huis bent getrokken wil hij de kinderen aan haar voorstellen. Jij verzoekt vooraf om een korte ontmoeting met deze vrouw die straks een rol in het leven van jullie nog jonge kinderen zal gaan spelen. Hij weigert. Wat te doen?

Veranderingen

Deze situatie is echt. Geen fictief verhaaltje maar eentje uit real life. En we voelen massaal mee met degene die is bedonderd, bedrogen en vervolgens aan de kant gezet voor die ‘andere vrouw’. Eentje waarvan – als het aan je ex ligt – een voorname rol in het leven van je kinderen gaat spelen. Natuurlijk kan het ook omgekeerd gebeuren. Ook mannen worden bedrogen en ingeruild, maar in dit specifieke geval staan de zaken er zo voor. Naast je verdriet om het verlies van de relatie, het gezin, het wennen in een nieuwe straat, omgeving, het gemis van je oude leven, moet je staande zien te blijven. Op het werk, je sociale leven, je ouders en anderen, ze snappen dat je niet helemaal jezelf bent zo kort na de scheiding maar echt begrijpen wat je doormaakt doen ze niet. Dat kan ook haast niet. Er gebeurt en verandert zoveel in zo’n korte tijd in je leven, dat kan jezelf al bijna niet bijbenen, laat staan je omgeving.

Relatie met de ex

En wanneer je nét denkt dat je het allemaal wel weer kunt behappen, de meeste klappen wel hebt gehad, opgevangen en geabsorbeerd gebeurt er weer iets dat de grond onder je voeten doet wegslaan. Heel herkenbaar voor mensen die kersvers na de scheiding proberen te wennen aan een nieuwe relatie met de ex, de na-huwelijkse relatie. Eentje waarbij je nog wel partners bent maar dan alleen als het gaat om de kinderen. Verder heb je niets meer over die ander te vertellen. En dat is best even wennen. Niet voor niets worden juist die kinderen de speelbal, ingezet om de ander te bewegen tot iets wat jij wel of juist niet wilt. Een hele menselijke valkuil, eentje waarvan als we eerlijk zijn allemaal weleens zijn ingevallen. Het is ook bizar moeilijk om het belang van de kinderen echt bovenaan te stellen, met een helikopterview te blijven kijken naar de ontstane situatie. Zeker wanneer je nog in een emotionele achtbaan zit, zo die eerste tijd na de scheiding.

Ontmoeting met de nieuwe liefde van je ex

Terug naar de kwestie… Het is volledig te begrijpen dat je de nieuwe vrouw van je ex wilt ontmoeten. Als het aan je ex ligt zal zij een belangrijke rol in zijn leven (gaan) spelen en dus ook die van jullie kinderen. Bij een oppas wil je ook weten wat voor type het is, je laat niet iedereen zomaar bij je kinderen, dus waarom niet bij de nieuwe liefde van je ex? Maar wat nou als hij dat niet ziet zitten (en zij misschien ook niet)? Je kunt iemand hiertoe niet dwingen. Dus als jouw ex niet openstaat voor jouw argumentatie dan zal je je toch neer moeten leggen bij zijn besluit. Of niet?

Productief c0-ouderschap

Met de hakken in het zand komt niemand tot oplossingen. Je bent zo overtuigd van je eigen gelijk / mening of wilt koste wat het kost vasthouden aan die gemaakte afspraak dat je het einddoel uit het oog verliest: namelijk dat jullie beiden de ouders zijn en blijven voor deze kinderen en dat zij jullie allebei de komende jaren heel hard nodig hebben. Los van welke nieuwe partner dan ook. De weigeraar ziet niet in dat zijn halsstarrigheid de toch al enigszins gespannen relatie alleen maar verder op scherp zet (lees niet in het belang van de kinderen) en de eiser ziet niet dat vasthouden aan een loze belofte ook geen goed doet aan productief co-ouderschap.

Compromissen sluiten

Het zou mooi zijn als beide partijen kunnen inzien dat dit slechts een voorbode is van nog tientallen, honderden kwesties die er zich de komende jaren kunnen voordoen. Opvoedkundige kwesties, puberteit, inmenging van nieuwe partners, kinderen die ouders tegen elkaar uitspelen omdat er geen of een gebrekkige communicatie is vol met opgebouwde ergernissen…  Ga – hoe moeilijk ook – op zoek naar de middenweg. Eentje waarbij zowel jij als hij niet ‘krijgt’ wat je hebben wilt, maar wel de weg die zorgt voor een klimaat waarin er overlegd kan worden, eentje van geven en nemen, compromissen sluiten. De weg die op lange termijn het beste is voor de kinderen. Merk je dat je dit niet kunt? Je boosheid, pijn, teleurstelling je teveel in de weg zit om op die manier met je ex te praten? Schakel dan een mediator in, of iemand die een soortelijke rol kan vervullen voor jullie beiden.

Bron: Online Magazine Singlessite.nl

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...