co-ouderschap

Wat te doen wanneer je ex weigert zijn nieuwe liefde voor te stellen

Stel, je bent onlangs gescheiden – omdat je ex er al een jaar lang een ander op na hield – en nu alles officieel geregeld is, jij nét je kont hebt gelicht van de gezamenlijke bank en in je nieuw huis bent getrokken wil hij de kinderen aan haar voorstellen. Jij verzoekt vooraf om een korte ontmoeting met deze vrouw die straks een rol in het leven van jullie nog jonge kinderen zal gaan spelen. Hij weigert. Wat te doen?

Veranderingen

Deze situatie is echt. Geen fictief verhaaltje maar eentje uit real life. En we voelen massaal mee met degene die is bedonderd, bedrogen en vervolgens aan de kant gezet voor die ‘andere vrouw’. Eentje waarvan – als het aan je ex ligt – een voorname rol in het leven van je kinderen gaat spelen. Natuurlijk kan het ook omgekeerd gebeuren. Ook mannen worden bedrogen en ingeruild, maar in dit specifieke geval staan de zaken er zo voor. Naast je verdriet om het verlies van de relatie, het gezin, het wennen in een nieuwe straat, omgeving, het gemis van je oude leven, moet je staande zien te blijven. Op het werk, je sociale leven, je ouders en anderen, ze snappen dat je niet helemaal jezelf bent zo kort na de scheiding maar echt begrijpen wat je doormaakt doen ze niet. Dat kan ook haast niet. Er gebeurt en verandert zoveel in zo’n korte tijd in je leven, dat kan jezelf al bijna niet bijbenen, laat staan je omgeving.

Relatie met de ex

En wanneer je nét denkt dat je het allemaal wel weer kunt behappen, de meeste klappen wel hebt gehad, opgevangen en geabsorbeerd gebeurt er weer iets dat de grond onder je voeten doet wegslaan. Heel herkenbaar voor mensen die kersvers na de scheiding proberen te wennen aan een nieuwe relatie met de ex, de na-huwelijkse relatie. Eentje waarbij je nog wel partners bent maar dan alleen als het gaat om de kinderen. Verder heb je niets meer over die ander te vertellen. En dat is best even wennen. Niet voor niets worden juist die kinderen de speelbal, ingezet om de ander te bewegen tot iets wat jij wel of juist niet wilt. Een hele menselijke valkuil, eentje waarvan als we eerlijk zijn allemaal weleens zijn ingevallen. Het is ook bizar moeilijk om het belang van de kinderen echt bovenaan te stellen, met een helikopterview te blijven kijken naar de ontstane situatie. Zeker wanneer je nog in een emotionele achtbaan zit, zo die eerste tijd na de scheiding.

Ontmoeting met de nieuwe liefde van je ex

Terug naar de kwestie… Het is volledig te begrijpen dat je de nieuwe vrouw van je ex wilt ontmoeten. Als het aan je ex ligt zal zij een belangrijke rol in zijn leven (gaan) spelen en dus ook die van jullie kinderen. Bij een oppas wil je ook weten wat voor type het is, je laat niet iedereen zomaar bij je kinderen, dus waarom niet bij de nieuwe liefde van je ex? Maar wat nou als hij dat niet ziet zitten (en zij misschien ook niet)? Je kunt iemand hiertoe niet dwingen. Dus als jouw ex niet openstaat voor jouw argumentatie dan zal je je toch neer moeten leggen bij zijn besluit. Of niet?

Productief c0-ouderschap

Met de hakken in het zand komt niemand tot oplossingen. Je bent zo overtuigd van je eigen gelijk / mening of wilt koste wat het kost vasthouden aan die gemaakte afspraak dat je het einddoel uit het oog verliest: namelijk dat jullie beiden de ouders zijn en blijven voor deze kinderen en dat zij jullie allebei de komende jaren heel hard nodig hebben. Los van welke nieuwe partner dan ook. De weigeraar ziet niet in dat zijn halsstarrigheid de toch al enigszins gespannen relatie alleen maar verder op scherp zet (lees niet in het belang van de kinderen) en de eiser ziet niet dat vasthouden aan een loze belofte ook geen goed doet aan productief co-ouderschap.

Compromissen sluiten

Het zou mooi zijn als beide partijen kunnen inzien dat dit slechts een voorbode is van nog tientallen, honderden kwesties die er zich de komende jaren kunnen voordoen. Opvoedkundige kwesties, puberteit, inmenging van nieuwe partners, kinderen die ouders tegen elkaar uitspelen omdat er geen of een gebrekkige communicatie is vol met opgebouwde ergernissen…  Ga – hoe moeilijk ook – op zoek naar de middenweg. Eentje waarbij zowel jij als hij niet ‘krijgt’ wat je hebben wilt, maar wel de weg die zorgt voor een klimaat waarin er overlegd kan worden, eentje van geven en nemen, compromissen sluiten. De weg die op lange termijn het beste is voor de kinderen. Merk je dat je dit niet kunt? Je boosheid, pijn, teleurstelling je teveel in de weg zit om op die manier met je ex te praten? Schakel dan een mediator in, of iemand die een soortelijke rol kan vervullen voor jullie beiden.

Bron: Online Magazine Singlessite.nl

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.