Iedereen met kinderen kent waarschijnlijk het probleem van de overgebleven paaseieren. Eerste Paasdag achter de rug, zit je daar met al die lading aan chocolade. Je kunt natuurlijk ook op tweede paasdag nog een rondje paaseieren verstoppen in het bos inbouwen. De kans dat je met minder eieren terugkomt of dat er enkele gesneuveld zijn is groot. 

Wat te doen met de overgebleven paaseieren?

Heb jij ook te veel eieren gekookt omdat je dacht daar wel zin in te hebben en omdat je dacht anders niet genoeg te hebben voor je familie die langs kwam. Of hebben jouw kinderen van oma en opa voor Pasen weer te veel chocolade eieren gekregen, dan moet je daar iets mee. Tot aan sinterklaas de steeds blekere chocolade eieren uit de folie halen, dat is ook niet gezellig. Enkele snelle tips voor de overload aan eieren.

1. Eiergooi wedstrijd

echte eieren

Las op tweede paasdag een rondje gekookte eieren gooien in. Ga met je kinderen, of met volwassenen,  naar een open plek in en maak er een soort wedstrijd. Gooi het ei zo hoog mogelijk en probeer deze weer op te vangen. Je bent lekker buiten en je kunt er wel een uurtje mee vullen. De eieren houden het wel even vol als ze niet te vaak ongevangen op de grond terecht komen. Uit mijn jeugd vind ik dit een mooie herinnering.

2. Maak brownies van de chocolade eieren

brownies

Ingrediënten:

200 gram (= 5 grote paaseieren)
50 gram bloem (niet zelfrijzend)
20 gram amandelpoeder
3 eieren
130 gram suiker
130 gram boter

Werkwijze:

1. Laat de chocolade samen met de boter smelten ‘au bain marie’.
2. Neem een aparte kom en breek daarin de eieren. Strooi er de suiker over en roer los met de garde.
3. Schenk het gesmolten mengsel van chocolade en boter bij de eieren met suiker en roer met de garde.
4. Weeg de bloem en het amandelpoeder. Voeg beide bij het chocolademengsel en roer tot je een egaal browniebeslag krijgt.
5. Verwarm de oven voor tot 170°C.
6. Beboter je bakblik, en bedek de bodem en de zijkanten met een vel bakpapier.
7. Schep het browniebeslag in het bakblik tot je een laag van 2 tot 3 centimeter dik hebt. Strijk vervolgens het oppervlak glad.
8. Bak het beslag gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven.
9. Laat afkoelen en snij in vierkante stukken van 5 cm op 5cm.

3. Maak eiersalade

eisalade

Benodigdheden:

4 gekookte eitjes
2 flinke eetlepels kwark of mayonaise
1 eetlepel bio curry saus .
zout en peper
gesnipperd sjalotje
1 eetlepel gehakte peterselie
1 eetlepel gehakte bieslook

Bereidingswijze:

1. Kook je eitjes niet te hard. Ze mogen best nog wat smeuïg zijn.
2. Snipper ondertussen een ui of sjalot heel fijn.
3. Meng de ui met de saus en de kruiden.
4. Laat je eieren iets afkoelen, pel ze en hak ze in grove stukken.
5. Meng de eieren met je saus en kruiden en prak het ei eventueel nog fijner met een vork.

Heerlijk op een broodje, toastje of stokbroodje met wat gerookte zalm.