liefdesverdriet
15 January 2019

Wat maakt een destructieve relatie zo aantrekkelijk?

Je kent vast wel iemand in je omgeving, of misschien heb je zelf wel ervaring met het steeds maar terug keren naar de destructieve relatie met je ex. Omdat het nu écht anders is, omdat je voelt dat hij/zij is veranderd, omdat je zeker weet dat hij of zij nu wel naar zijn of haar hart gaat luisteren. Echt!

Pijnpunten

Voor de buitenwereld is het pijnpunt vaak goed zichtbaar, maar wanneer je in zo’n destructieve relatie zit, is het vaak niet zo helder. Een verhouding waarin je pijn gedaan wordt, waarin wordt aangetrokken en afgestoten, kan bijna net zo verslavend zijn als alcohol of drugs. Mensen die zo’n verhouding hebben roepen vaak dat dit de mooiste relatie is die ze ooit hebben gehad, terwijl de buitenwereld zich nog een keer achter de oren krabt. Want die zien een relatie waarin onzekerheid heerst en jij die keer op keer (een beetje) pijn gedaan wordt.

Gewoonte

De vraag is waarom we, als we eenmaal in zo’n knipperrelatie zitten, er toch mee door gaan. Soms tegen beter weten in en vaak ook tegen het advies van anderen in. Voor een deel heeft het ermee te maken dat we gewoontedieren zijn. Het opbouwen van een relatie kost tijd, en het is behoorlijk kwetsbaar. Je investeert tijdens het daten een heleboel en je geeft jezelf bloot. Als een relatie dan mislukt, en je weet dat je het hele proces van daten weer opnieuw zal moeten gaan beginnen, kan de oude relatie een stuk aantrekkelijker lijken. Omdat je ex je al zo goed kent, en je je bij hem of haar veilig en vertrouwd waant, ook als hij of zij je niet goed behandeld heeft. Het is dus best moeilijk om echt los te breken van een relatie, van iets ouds, van iets dat een gewoonte geworden is.

Voetstuk

Daarnaast is in instabiele relatie voor sommige mensen herkenbaar. Dat kan komen door trauma’s uit je jeugd, of de manier waarop je bent opgegroeid. Pijn voelen, of onveiligheid in een relatie (het aantrekken en afstoten van elkaar), kan voor sommige mensen dus (onbewust) een veilig gevoel geven. Ook zijn we soms letterlijk verblind door de liefde. We praten veel goed en hopen op betere tijden. Het komt zelfs voor dat mensen een soort ‘Stockholm syndroom’ ontwikkelen voor de (ex)partner. Ze zetten hun geliefde op een voetstuk en beweren dat deze relatie de beste is die ze ooit gehad hebben, ondanks dus ze in de relatie genegeerd, verlaten, of bedrogen worden of werden.

Investeren in verandering

Uiteindelijk heeft het allemaal in de kern te maken met zelfwaardering. Door terug te gaan naar iemand die niet goed voor je was, wakker je (ook weer onbewust) gevoelens bij jezelf aan van waardeloosheid aan. Misschien is er ergens een stemmetje in je die zegt dat je niet leuk genoeg bent, of niet meer waard bent. Wat onzin is natuurlijk, iedereen verdient een fijne, gezonde relatie waarbij beide partners voor elkaar gaan, investeren in een gezamenlijke toekomst, waarin je je veilig kunt voelen en waar je doelen, normen een waarden met elkaar deelt. Soms gaan de ogen vanzelf open, als de omgeving weet door te dringen bijvoorbeeld. Maar soms ligt de oorzaak wat dieper en kan het helpen om in therapie te gaan, om je gedrag, en dus het soort relaties die je aangaat, te veranderen.

 

Bron: Viva / Hello Giggles

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Dit is waarom er meer relaties sneuvelen dan vroeger

Steeds meer relaties overleven het niet. Vroeger was dat anders. Hoe...

Online daten ongemakkelijk? Deze dating app belooft gespreksstof

Daten via apps is populair, ook in tijden van corona. Maar...

Liefdes-voornemens voor singles in het nieuwe jaar

Ben jij als single het nieuwe jaar ingegaan en wil je...

Zo maak je goede voornemens ook echt waar

Heb je voor jezelf ook een lijst met goede voornemens gemaakt?...

Knipperlicht relatie is ongezond

Ook al kun je met je verstand wel bedenken dat het...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie