afknappers

Wat karaktereigenschappen over je liefdesleven vertellen

Hoe goed ken jij jezelf en je karaktereigenschappen? Het kan handig zijn om deze eens nader onder de loep te nemen. Wat gaat er goed, wat kan er beter? Hieronder vertellen we je over een aantal veelvoorkomende karaktereigenschappen die van invloed kunnen zijn op je relatie.

Angstig

Als je nerveus bent, ben je meer geneigd om dingen in een relatie te ontdekken die niet werken. Dat is omdat je brein constant op de uitkijk staat voor ‘bedreigingen’, vertelt seks- en relatietherapeut Jeanette Tolson. Dat kan tot miscommunicatie leiden. Jouw partner is misschien een dagje moe en heeft geen energie om lang te kletsen. Als angstig persoon ga je er misschien onnodig vanuit dat hij niet met je wil praten of boos op je is. Ben je van nature angstig? Probeer die signalen te herkennen. Dan kun je op zo’n moment een aanpak inzetten om dat gevoel tegen te gaan. Deel ook je angsten duidelijk met je partner, zodat je geliefde op de hoogte is en kan meedenken.

Emotioneel afwezig

Ben je niet zo’n emotioneel mens? Dan heb je waarschijnlijk moeite met je kwetsbaar opstellen. ‘Vaak voelen emotioneel afwezige mensen zich meer een huisgenoot dan een partner’, vertelt Tolson. Misschien heb je niet in de gaten dat jouw emotionele afwezigheid daaraan bijdraagt en geef je de schuld aan je partner. Wil je meer emotie kunnen tonen? Probeer dat dan op een langzame manier aan te pakken. Uit je gevoelens beetje bij beetje. Bij je partner. Of bij een therapeut. Dan wordt het steeds makkelijker.

Pleaser

Wil je het anderen áltijd naar hun zin maken? Dat kan een negatief effect hebben op je liefdesleven. Het kan namelijk zijn dat jij altijd degene bent in je relatie die het meeste werk doet om het gezellig te houden. Dat vertelt therapeut Carrie Krawiec. Vind jij het belangrijk dat iedereen het naar z’n zin heeft? Vergeet dan vooral jezelf niet en leer om ‘nee’ te zeggen. Kijk uit voor anderen die gebruik willen maken van jouw zorgzaamheid.

Perfectionist

Als je alles perfect wil, kan het zo z’n voordelen hebben. Maar het kan ook flinke nadelen hebben, met name in je relatie. Je kunt namelijk onredelijke verwachtingen hebben en dat geeft je partner een slecht gevoel. ‘Ik ben niet goed genoeg’ is iets wat door het hoofd kan dwalen van je geliefde. Geeft je perfectionisme af op je relatie? Probeer er dan aan te werken. Je partner veranderen gaat haast niet. Probeer de focus te leggen op de positieve kwaliteiten van je geliefde.

Introvert

Niet alle introverte mensen hebben problemen met het hebben van een relatie, maar het kan zijn dat je het moeilijk hebt om je gevoel te uiten bij je partner. Dat kan een probleem zijn. Zo ontstaan misverstanden en onrealistische verwachtingen. Misschien heb je zelfs het gevoel dat je partner jouw gedachte zou moeten kunnen lezen. Dat gaat natuurlijk niet en je partner zal zich afgewezen voelen. Leer om je gevoel te uiten. Dat zal jullie beide goed doen.

Nieuwsgierig

Ben je nieuwsgierig? Dat kan heel positief zijn voor je relatie. ‘Als iemand nieuwsgierig is, kom je sneller over als iemand die interesse toont in je partner. Jouw vragen komen niet als ‘defensieve’ vragen over, maar je partner zal ze opvatten als vragen die oprecht uit nieuwsgierigheid gevraagd worden. In tegenstelling tot vragen die op een vooroordeel berusten. Blijf vooral zo’n nieuwsgierig aagje!

Empathisch

Zit je vol empathie? Dan heeft je relatie geluk. ‘Iemand die empathisch is, zal de gevoelens van de partner goed kunnen begrijpen’, zegt Tolson. Deze eigenschap is erg goed voor je liefdesleven. Als je alleen maar denkt aan je eigen emoties, zul je de emoties van je partner nooit begrijpen. Dan voelt je partner zich niet gesteund. Dat willen we natuurlijk niet!

Bron: Bustle / JAN

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.