afknappers
25 April 2018

Wat karaktereigenschappen over je liefdesleven vertellen

Hoe goed ken jij jezelf en je karaktereigenschappen? Het kan handig zijn om deze eens nader onder de loep te nemen. Wat gaat er goed, wat kan er beter? Hieronder vertellen we je over een aantal veelvoorkomende karaktereigenschappen die van invloed kunnen zijn op je relatie.

Angstig

Als je nerveus bent, ben je meer geneigd om dingen in een relatie te ontdekken die niet werken. Dat is omdat je brein constant op de uitkijk staat voor ‘bedreigingen’, vertelt seks- en relatietherapeut Jeanette Tolson. Dat kan tot miscommunicatie leiden. Jouw partner is misschien een dagje moe en heeft geen energie om lang te kletsen. Als angstig persoon ga je er misschien onnodig vanuit dat hij niet met je wil praten of boos op je is. Ben je van nature angstig? Probeer die signalen te herkennen. Dan kun je op zo’n moment een aanpak inzetten om dat gevoel tegen te gaan. Deel ook je angsten duidelijk met je partner, zodat je geliefde op de hoogte is en kan meedenken.

Emotioneel afwezig

Ben je niet zo’n emotioneel mens? Dan heb je waarschijnlijk moeite met je kwetsbaar opstellen. ‘Vaak voelen emotioneel afwezige mensen zich meer een huisgenoot dan een partner’, vertelt Tolson. Misschien heb je niet in de gaten dat jouw emotionele afwezigheid daaraan bijdraagt en geef je de schuld aan je partner. Wil je meer emotie kunnen tonen? Probeer dat dan op een langzame manier aan te pakken. Uit je gevoelens beetje bij beetje. Bij je partner. Of bij een therapeut. Dan wordt het steeds makkelijker.

Pleaser

Wil je het anderen √°ltijd naar hun zin maken? Dat kan een negatief effect hebben op je liefdesleven. Het kan namelijk zijn dat jij altijd degene bent in je relatie die het meeste werk doet om het gezellig te houden. Dat vertelt therapeut Carrie Krawiec. Vind jij het belangrijk dat iedereen het naar z’n zin heeft? Vergeet dan vooral jezelf niet en leer om ‘nee’ te zeggen. Kijk uit voor anderen die gebruik willen maken van jouw zorgzaamheid.

Perfectionist

Als je alles perfect wil, kan het zo z’n voordelen hebben. Maar het kan ook flinke nadelen hebben, met name in je relatie. Je kunt namelijk onredelijke verwachtingen hebben en dat geeft je partner een slecht gevoel. ‘Ik ben niet goed genoeg’ is iets wat door het hoofd kan dwalen van je geliefde. Geeft je perfectionisme af op je relatie? Probeer er dan aan te werken. Je partner veranderen gaat haast niet. Probeer de focus te leggen op de positieve kwaliteiten van je geliefde.

Introvert

Niet alle introverte mensen hebben problemen met het hebben van een relatie, maar het kan zijn dat je het moeilijk hebt om je gevoel te uiten bij je partner. Dat kan een probleem zijn. Zo ontstaan misverstanden en onrealistische verwachtingen. Misschien heb je zelfs het gevoel dat je partner jouw gedachte zou moeten kunnen lezen. Dat gaat natuurlijk niet en je partner zal zich afgewezen voelen. Leer om je gevoel te uiten. Dat zal jullie beide goed doen.

Nieuwsgierig

Ben je nieuwsgierig? Dat kan heel positief zijn voor je relatie. ‘Als iemand nieuwsgierig is, kom je sneller over als iemand die interesse toont in je partner. Jouw vragen komen niet als ‘defensieve’ vragen over, maar je partner zal ze opvatten als vragen die oprecht uit nieuwsgierigheid gevraagd worden. In tegenstelling tot vragen die op een vooroordeel berusten. Blijf vooral zo’n nieuwsgierig aagje!

Empathisch

Zit je vol empathie? Dan heeft je relatie geluk. ‘Iemand die empathisch is, zal de gevoelens van de partner goed kunnen begrijpen’, zegt Tolson. Deze eigenschap is erg goed voor je liefdesleven. Als je alleen maar denkt aan je eigen emoties, zul je de emoties van je partner nooit begrijpen. Dan voelt je partner zich niet gesteund. Dat willen we natuurlijk niet!

Bron: Bustle / JAN

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Deze vier kenmerken verbinden mensen op relationeel vlak

Het zoeken en vinden van liefde hangt af van het vermogen...

Vidate: eerste video datingapp van Nederlandse bodem

Waar het bij de gemiddelde datingapp 38 uur duurt voordat er...

Corona belemmert seksualiteit van jongeren

Online daten en flirten blijkt geen alternatief voor jongeren tijdens de...

Singles maken zich zorgen over liefdesleven na nieuwe coronamaatregelen

Singles zitten opnieuw aan huis gekluisterd en zien hun liefdesleven niet...

Dit is waarom er meer relaties sneuvelen dan vroeger

Steeds meer relaties overleven het niet. Vroeger was dat anders. Hoe...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie