Je hebt de stap gezet om je zelf op datingsites in te schrijven. Niet geschoten is altijd mis. Maar wat ga je wel en niet vertellen. Laat jij het achterste van je tong zien in je profielbeschrijving? Of laat je meer zien dan je eigenlijk kunt waarmaken? Waar wil je indruk mee maken? Schrijf zodanig dat jij als lezer zou denken, dit is interessant, dit moet ik nog eens beter lezen. Dit wordt misschien wel wat.

Ben vooral eerlijk

Prijs je zelf niet de hemel in. De lezer aan de andere kant kan hier zo door heen kijken, ja toch, en anders val je op een later tijdstip alsnog door de mand. Vertel eerlijk over wat jou bezighoudt, wat jou interesseert, licht wat karaktereigenschappen toe, niet alleen de hele goede, maar mogelijk ook de minder leuke. Vertel meer over je zelf dan over wat je in de ander verwacht.

Er zijn wel wat aanwijzingen te geven voor zinnen die je beter kunt vermijden in een profieltekst.

1.  Moeilijk om over mezelf te schrijven

Dat je iets moeilijk vind, dat hoef je niet te vertellen. Voor iedereen die voor het eerst een soort pitch voor zichzelf moet schrijven is dit lastig. Niet vermelden. Maar wel gewoon doen.

2. Een spontane partner, dat is wat ik zoek

Het woord spontaan is het meest gebruikte woord in profielbeschrijvingen en gezochte eigenschappen. Het is daardoor geheel niks zeggend geworden. Wat is spontaan? Of eigenlijk wat is echt spontaan zijn. Wanneer jij een apart verzoek schrijft, anders dan anders, zal er vast iemand op een onverwachte manier, vanuit een onverwachte hoek “spontaan” reageren. Dan is het al iets echter.

3. Wandelen is mijn lust en mijn leven

Ja, voor wie niet. Zeg nooit dat je van wandelen houdt, want dat doet de rest van de wereld al. Het getuigt dus niet van enige originaliteit, dus ook al vind je het heerlijk om te wandelen. Mondje dicht erover. Probeer met ander woorden te laten zien dat je graag buiten bent, en dat je bij dat buiten zijn je op verschillende plaatsen bent, dus dat je je voortbeweegt. Beweeg je je buiten niet en houd je enorm van vissen? Zeg dat gerust. Misschien heb je meteen een vis aan de haak. En houdt de lezer niet van vissers dan kun je dat maar beter meteen weten.

4. Leuke dingen, dat wil ik samen met jou

Dit is opnieuw een voorbeeld van een weinig originele, niks zeggende, mededeling. Wat houdt het namelijk in? Iedereen wil toch graag iets leuks doen. Zou jij met iedereen die dit voorstelt wel een klik voelen en iets leuks samen willen doen? Nee, natuurlijk niet. Wanneer je het bij iemand anders leest, zie je mogelijk eerder dat het saai en duf is. Laat het dus ook weg bij jouw profielbeschrijving.

5. Ik ben niet echt op zoek hoor

Natuurlijk voelt het ongemakkelijk voor het eerst je datingprofiel in te vullen en toe te moeten geven dat jij zonder dit soort datingsites niet aan de man of vrouw kon komen. Dan moet er toch iets met je mis zijn? Maar dat is meer wat je je zelf wijs bent gaan maken. De lezers zijn namelijk blij met jou. Er zou namelijk niks te zoeken zijn op deze sites, als er alleen maar vraag is en geen aanbod. Het leuke is dat de vrager meteen ook de aanbieder is. Hij of zij  biedt zichzelf aan. Zij en hij en jij dienen een verzoek in.

Een leven samen is leuker

Kom er dus voor uit dat het leven je leuker lijkt met een maatje aan je zijde. Een maatje om leuke dingen mee te doen, om mee te wandelen, om lekker spontaan mee te doen en om mee terug te kijken op de tijd dat je het heel eng vond om te daten omdat je niks over je zelf wist te schrijven.