jaloezie ex facebook
19 October 2015

Wat jaloezie, exen en facebook met elkaar te maken hebben

Ben je zelf nogal jaloers aangelegd? Of heb je ervaringen met een nogal jaloerse ex van wie je echt al je voormalige lovers van Facebook moest verwijderen om zo de kans op vreemdgaan te minimaliseren? Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit allemaal niet zo zinnig is.

Gedachte geliefde sterker dan foto op Facebook

Wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten beweren dat een herinnering gevaarlijker is dan een Facebook-vriend. In een paper in het wetenschappelijke vakblad Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking concluderen zij dat mensen eerder worden verleid door een gedachte aan een potentiële geliefde dan door zijn of haar foto te zien in de Facebook-tijdlijn.

Herinnering aan ex

Dat wil niet zeggen dat Facebook totaal geen effect heeft. Dankzij Facebook wordt iemand wel herinnerd aan een ex. Dit geldt vooral voor mannen. Maar uiteindelijk zijn het de gedachten en herinneringen aan een persoon die de kans op vreemdgaan vergroten.

Minder zin in affaire door Facebook

Opvallend is wel dat wanneer iemand een ex herkent op Facebook, dat de verwachtingen van de kwaliteit van alternatieve relaties dalen. Stel, Piet ziet zijn ex Els op Facebook, dan krijgt hij minder zin om een affaire met haar te beginnen, omdat hij minder verwachtingen heeft van een eventuele relatie met haar. Volgens de onderzoekers heeft dit ermee te maken dat Facebook te veel alternatieven laat zien, waardoor de kwaliteit daalt. Een andere mogelijkheid is dat mensen niet alle potentiële partners als Facebook-vrienden hebben.

Krachtige herinnering

Een herinnering daarentegen is veel krachtiger. Wanneer een persoon alternatieve partners kan oproepen in zijn geheugen, dan is hij of zij negatiever over de huidige relatie.

Jonge, blanke vrouwen

De onderzoekers benadrukken dat alleen jonge mensen zijn ondervraagd. In het paper staat dat 371 studenten, waaronder 93 mannen, zijn ondervraagd met een gemiddelde leeftijd van 21,7 jaar. Dat is erg jong. Het aantal blanke vrouwen is opvallend hoog. Daarnaast hebben de deelnemers een hoog opleidingsniveau, wat wellicht ook invloed heeft op de resultaten.

Ogen sluiten, niet voor herinneringen

“Je kunt je ogen sluiten voor de realiteit, maar niet voor herinneringen, zei de dichter Stanislaw Jerzy Lec”, zegt editor Brenda K. Wiederhold. “En hoewel de resultaten misschien niet gelden voor oudere, getrouwde volwassenen, laat dit onderzoek wel het verschil zien tussen de kracht van technologie en de impact van onze herinneringen.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Deze signalen vertellen je dat een nieuwe relatie in de problemen zit

Als je probeert te achterhalen of je bent waar je moet...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Vrienden met je ex niet altijd een goed idee

Het klinkt natuurlijk ideaal: vrienden blijven met je ex. Maar in...

Deze 10 signalen wijzen erop dat je in een onveilig relatie zit

Wanneer weet je wanneer je in een ongezonde of zelfs onveilige...

Wanneer ben je gezond jaloers en wanneer niet

Wanneer je pas een nieuwe relatie hebt kan je overvallen worden...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie