jaloezie ex facebook

Wat jaloezie, exen en facebook met elkaar te maken hebben

Ben je zelf nogal jaloers aangelegd? Of heb je ervaringen met een nogal jaloerse ex van wie je echt al je voormalige lovers van Facebook moest verwijderen om zo de kans op vreemdgaan te minimaliseren? Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit allemaal niet zo zinnig is.

Gedachte geliefde sterker dan foto op Facebook

Wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten beweren dat een herinnering gevaarlijker is dan een Facebook-vriend. In een paper in het wetenschappelijke vakblad Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking concluderen zij dat mensen eerder worden verleid door een gedachte aan een potentiële geliefde dan door zijn of haar foto te zien in de Facebook-tijdlijn.

Herinnering aan ex

Dat wil niet zeggen dat Facebook totaal geen effect heeft. Dankzij Facebook wordt iemand wel herinnerd aan een ex. Dit geldt vooral voor mannen. Maar uiteindelijk zijn het de gedachten en herinneringen aan een persoon die de kans op vreemdgaan vergroten.

Minder zin in affaire door Facebook

Opvallend is wel dat wanneer iemand een ex herkent op Facebook, dat de verwachtingen van de kwaliteit van alternatieve relaties dalen. Stel, Piet ziet zijn ex Els op Facebook, dan krijgt hij minder zin om een affaire met haar te beginnen, omdat hij minder verwachtingen heeft van een eventuele relatie met haar. Volgens de onderzoekers heeft dit ermee te maken dat Facebook te veel alternatieven laat zien, waardoor de kwaliteit daalt. Een andere mogelijkheid is dat mensen niet alle potentiële partners als Facebook-vrienden hebben.

Krachtige herinnering

Een herinnering daarentegen is veel krachtiger. Wanneer een persoon alternatieve partners kan oproepen in zijn geheugen, dan is hij of zij negatiever over de huidige relatie.

Jonge, blanke vrouwen

De onderzoekers benadrukken dat alleen jonge mensen zijn ondervraagd. In het paper staat dat 371 studenten, waaronder 93 mannen, zijn ondervraagd met een gemiddelde leeftijd van 21,7 jaar. Dat is erg jong. Het aantal blanke vrouwen is opvallend hoog. Daarnaast hebben de deelnemers een hoog opleidingsniveau, wat wellicht ook invloed heeft op de resultaten.

Ogen sluiten, niet voor herinneringen

“Je kunt je ogen sluiten voor de realiteit, maar niet voor herinneringen, zei de dichter Stanislaw Jerzy Lec”, zegt editor Brenda K. Wiederhold. “En hoewel de resultaten misschien niet gelden voor oudere, getrouwde volwassenen, laat dit onderzoek wel het verschil zien tussen de kracht van technologie en de impact van onze herinneringen.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.