liefde moeder kind

Wat is liefde?

Wanneer je nadenkt wat liefde is, moet je je eerst bedenken welke liefde je wilt beschrijven. Is dat de liefde die je voelt voor iemand, voor je kind, voor je moeder, voor je vader, voor je partner of voor je vriend? Ik hou van jou, dat kun je wel zeggen. Maar wat zeg je daar eigenlijk mee? Je moet eens kijken of genoemde facetten over liefde ook bij jou van toepassing zijn.

Wat houdt liefde in?

1. Fysiek in de buurt willen zijn
2. Alles te willen weten over de ander
3. Je over iets verheugen
4. De vrees iets te verliezen, meeleven voelen
5. De wil te beschermen
6. Je verheven te voelen in aanwezigheid van
7. In de buurt willen zijn van de ander
8. Het best voor de ander willen zijn
9. Wanhopig

Doel in het leven

Liefde is niet een keuze, of een droom, of een romantische verhaal. Het is een feit.  Een feit dat ons proefondervindelijk iets leert over ons biologisch bestaan. We worden geboren in relaties met mensen en met plaatsen. We zijn geboren met het vermogen en de wil om nieuwe relaties te  maken En we worden geboren met een krachtige verlangen naar deze relaties. Deze complexe verbondenheid voedt ons,  vormt ons en geeft ons vreugde en een doel in het leven.

Verantwoordelijkheid nemen

Er ontbreekt zeker één element in bovenstaande opsomming. Liefde is niet alleen hoe je je voelt, hoe je in je vel zit, maar het is een manier van omgaan met de wereld om je heen, met je omgeving dichtbij en iets verder weg. Liefde is niet een soort van geluk, het is iets waar je hard aan moet werken om het te behouden.

Het houden van een persoon heeft met verantwoordelijkheid te maken. Je moet de verantwoordelijkheid op je nemen om met liefde naar die ander te handelen. Daarbij moet je de behoeften van de ander en die van jezelf in ogenschouw  houden.

Wanneer je kunt bedenken dat je niet alleen van een persoon veel kunt houden, maar ook helemaal weg kunt zijn van een plaats, dan zijn daar ook verantwoordelijkheden aan verbonden. Je moet voor die plaats zorgen met respect, het gezond houden alsof het van jou is. Verantwoordelijkheid wordt geboren uit liefde, het is de natuurlijke vorm van zorgen.

De rij kan dus aangevuld worden met extra nummer:

10.  Accepteer morele verantwoordelijkheid voor welzijn van de ander

Of het nu die liefde is die je richting een baby voelt, die je volledig in zijn behoefte probeert te voorzien zonder tegen te sputteren, of de liefde voor een land waaraan je je hart verpand hebt. De acties die beiden liefdes oproepen lijken heel erg op elkaar.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.