Afgelopen week getuigde de ex-vriendin van Willem Holleeder, Sandra den Hartog, in de rechtszaal. Maar wat zien vrouwen nu eigenlijk in zo’n criminele man? Wat is de aantrekkingskracht? RTL sprak met relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven over dit fenomeen en legt uit.
Verliefd op criminelen
Volgens relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven zijn er verschillende theorieën waarom vrouwen op criminelen vallen. Zo kan het volgens hem heel aantrekkelijk zijn een relatie te hebben met iemand die niet op het rechte pad loopt. “Criminelen staan buiten de wet en buiten de samenleving. Het kan heel spannend zijn met iemand om te gaan die niet netjes in de pas loopt”, vertelt hij. Dat heeft vaak alles te maken met uit wat voor gezin iemand zelf komt.
Vrij zijn
“Als je met veel beperkingen bent opgevoed, kun je bijvoorbeeld een sterke drang voelen vrij te zijn. Een crimineel lijkt die vrijheid te hebben, omdat hij dingen doet die niet mogen. Dat kan dan juist aantrekkelijk zijn.” Volgens Van de Ven kan het omgekeerde ook het geval zijn. Dat je je ouders een hak wilt zetten door met een boef te daten. “Dat is dan vaak niet eens zo heel bewust.”
Geen geweten
Misdadigers hebben volgens Van de Ven bijna altijd antisociale trekken. Een diepe emotionele relatie aangaan is voor hen dan ook vaak onmogelijk. “Ze hebben geen geweten en zijn in een relatie ook niet van plan zich echt te binden. Voor hen zal zo’n relatie altijd oppervlakkig blijven en nooit echt intiem worden. Ze doen alsof voor de seks of zodat er een mooie vrouw naast ze loopt.”
Waarom ze blijven
Waarom vrouwen dan toch bij zo’n man blijven is voor mensen van buitenaf vaak moeilijk te begrijpen. “Dit soort mannen is vaak manipulatief. Hun vrouwen denken dat ze niet beter verdienen, maar het kan ook zijn dat ze het gevoel hebben dat hij hen nodig heeft, juist omdat hij crimineel is en daardoor een soort handicap heeft.”
Gewoonte
Volgens Van de Ven zijn we in een relatie vaak op zoek naar iets dat we herkennen uit onze jeugd, omdat dat vertrouwd aanvoelt. Het blijven hangen in iets dat bekend is, is moeilijk te doorbreken. “Gewoonte is heel sterk in mensen. Mensen zijn bovendien geen rationele wezens. Je kunt wel weten dat iets heel slecht is, maar deze vrouwen denken vaak dat ze het wel goed kunnen maken of dat het zo erg allemaal niet is.”
Lees het hele stuk hier.