rijke man daten

Wat is er aantrekkelijk aan een crimineel als partner

Afgelopen week getuigde de ex-vriendin van Willem Holleeder, Sandra den Hartog, in de rechtszaal. Maar wat zien vrouwen nu eigenlijk in zo’n criminele man? Wat is de aantrekkingskracht? RTL sprak met relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven over dit fenomeen en legt uit.

Verliefd op criminelen

Volgens relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven zijn er verschillende theorieën waarom vrouwen op criminelen vallen. Zo kan het volgens hem heel aantrekkelijk zijn een relatie te hebben met iemand die niet op het rechte pad loopt. “Criminelen staan buiten de wet en buiten de samenleving. Het kan heel spannend zijn met iemand om te gaan die niet netjes in de pas loopt”, vertelt hij. Dat heeft vaak alles te maken met uit wat voor gezin iemand zelf komt.

Vrij zijn

“Als je met veel beperkingen bent opgevoed, kun je bijvoorbeeld een sterke drang voelen vrij te zijn. Een crimineel lijkt die vrijheid te hebben, omdat hij dingen doet die niet mogen. Dat kan dan juist aantrekkelijk zijn.” Volgens Van de Ven kan het omgekeerde ook het geval zijn. Dat je je ouders een hak wilt zetten door met een boef te daten. “Dat is dan vaak niet eens zo heel bewust.”

Geen geweten

Misdadigers hebben volgens Van de Ven bijna altijd antisociale trekken. Een diepe emotionele relatie aangaan is voor hen dan ook vaak onmogelijk. “Ze hebben geen geweten en zijn in een relatie ook niet van plan zich echt te binden. Voor hen zal zo’n relatie altijd oppervlakkig blijven en nooit echt intiem worden. Ze doen alsof voor de seks of zodat er een mooie vrouw naast ze loopt.”

Waarom ze blijven

Waarom vrouwen dan toch bij zo’n man blijven is voor mensen van buitenaf vaak moeilijk te begrijpen. “Dit soort mannen is vaak manipulatief. Hun vrouwen denken dat ze niet beter verdienen, maar het kan ook zijn dat ze het gevoel hebben dat hij hen nodig heeft, juist omdat hij crimineel is en daardoor een soort handicap heeft.”

Gewoonte

Volgens Van de Ven zijn we in een relatie vaak op zoek naar iets dat we herkennen uit onze jeugd, omdat dat vertrouwd aanvoelt. Het blijven hangen in iets dat bekend is, is moeilijk te doorbreken. “Gewoonte is heel sterk in mensen. Mensen zijn bovendien geen rationele wezens. Je kunt wel weten dat iets heel slecht is, maar deze vrouwen denken vaak dat ze het wel goed kunnen maken of dat het zo erg allemaal niet is.”

Lees het hele stuk hier.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.