rijke man daten

Wat is er aantrekkelijk aan een crimineel als partner

Afgelopen week getuigde de ex-vriendin van Willem Holleeder, Sandra den Hartog, in de rechtszaal. Maar wat zien vrouwen nu eigenlijk in zo’n criminele man? Wat is de aantrekkingskracht? RTL sprak met relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven over dit fenomeen en legt uit.

Verliefd op criminelen

Volgens relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven zijn er verschillende theorieën waarom vrouwen op criminelen vallen. Zo kan het volgens hem heel aantrekkelijk zijn een relatie te hebben met iemand die niet op het rechte pad loopt. “Criminelen staan buiten de wet en buiten de samenleving. Het kan heel spannend zijn met iemand om te gaan die niet netjes in de pas loopt”, vertelt hij. Dat heeft vaak alles te maken met uit wat voor gezin iemand zelf komt.

Vrij zijn

“Als je met veel beperkingen bent opgevoed, kun je bijvoorbeeld een sterke drang voelen vrij te zijn. Een crimineel lijkt die vrijheid te hebben, omdat hij dingen doet die niet mogen. Dat kan dan juist aantrekkelijk zijn.” Volgens Van de Ven kan het omgekeerde ook het geval zijn. Dat je je ouders een hak wilt zetten door met een boef te daten. “Dat is dan vaak niet eens zo heel bewust.”

Geen geweten

Misdadigers hebben volgens Van de Ven bijna altijd antisociale trekken. Een diepe emotionele relatie aangaan is voor hen dan ook vaak onmogelijk. “Ze hebben geen geweten en zijn in een relatie ook niet van plan zich echt te binden. Voor hen zal zo’n relatie altijd oppervlakkig blijven en nooit echt intiem worden. Ze doen alsof voor de seks of zodat er een mooie vrouw naast ze loopt.”

Waarom ze blijven

Waarom vrouwen dan toch bij zo’n man blijven is voor mensen van buitenaf vaak moeilijk te begrijpen. “Dit soort mannen is vaak manipulatief. Hun vrouwen denken dat ze niet beter verdienen, maar het kan ook zijn dat ze het gevoel hebben dat hij hen nodig heeft, juist omdat hij crimineel is en daardoor een soort handicap heeft.”

Gewoonte

Volgens Van de Ven zijn we in een relatie vaak op zoek naar iets dat we herkennen uit onze jeugd, omdat dat vertrouwd aanvoelt. Het blijven hangen in iets dat bekend is, is moeilijk te doorbreken. “Gewoonte is heel sterk in mensen. Mensen zijn bovendien geen rationele wezens. Je kunt wel weten dat iets heel slecht is, maar deze vrouwen denken vaak dat ze het wel goed kunnen maken of dat het zo erg allemaal niet is.”

Lees het hele stuk hier.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek ·
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek ·
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek ·
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek ·
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek ·
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek ·
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

“Ik voel geen klik.” “Ik ben niet verliefd.” Of: “We passen niet helemaal bij elkaar.” Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan één of een paar dates.