mediator bij scheiding

Wat heb ik gemist?

Scheidingsmeldingen komen soms als donderslag bij heldere hemel. Je hebt dan meer tijd nodig om zo’n scheiding te verwerken. Heb je de scheidingsmelding aan voelen komen dan kun je al gaan rouwen, of gaan wennen of nog aan de relatie gaan werken. Zo niet, dan denk je vast: wat heb ik gemist? Een mediator kan helpen.

Wat heb ik gemist?

Bij iedere scheiding horen boosheid, verdriet en verwarring. Wanneer je echter te horen krijgt dat je partner wilt scheiden, maar een toelichting blijft uit, dan is dit de meest pijnlijke afwijzing die je kunt ervaren. De verwarring die ontstaat kan groot zijn. “Wat heb ik gemist? Wat is er gebeurd? Wat is er mis met mij? Was onze tijd samen wel echt?” Doordat de antwoorden ontbreken lijkt het of je leven stilstaat. Het is verwarrend om terug te kijken naar wat er was. Kijken naar de toekomst is nog verwarrender. Op dit moment wordt van jou verwacht afspraken te gaan maken over de toekomst. Bijna onmogelijk.

Verhouding vaak al slecht

Een scheiding komt voor een van de twee dus vaak onverwacht. Niet altijd. Vlak voor een scheiding is de verhouding tussen twee partners meestal al slecht, de communicatie rammelt en het vertrouwen is weg. Ze zijn daarom niet geneigd om elkaar te helpen. De een heeft geen zin iets te doen wat ten voordele van de ander kan zijn. Vanuit die emoties kun je verkeerde keuzes maken. Voor jezelf, voor je kinderen en voor je ex-partner.

Een scheiding gaat altijd over twee zaken, namelijk emoties en geld. Er zijn twee mensen die afspraken moeten maken over nu en over de toekomst, terwijl hun beeld vertroebeld wordt door emoties. Normaal gesproken zou je adviseren even te wachten even met keuzes maken tot de emoties wat minder zijn. Maar dat gaat niet in een scheidingsproces, er moet immers een scheiding plaatsvinden. Je zult dus, ondanks de pijn, de woede en het verdriet, keuzes moeten maken.

Schakel mediator in

Een professionele mediator kan helpen de antwoorden op jouw vragen te formuleren, dat geeft rust en inzicht. Een mediator weet dat bepaalde vragen gewoon gesteld moeten worden omdat je anders niet aan de toekomst kan werken. Het is ook de taak van de mediator mensen te helpen met het parkeren van hun emoties, om betere keuzes te kunnen maken.

Mensen willen wel werken aan hun eigen doelen, maar niet aan die van de ex-partner. Toch blijken de meeste koppels ongeveer dezelfde doelen te formuleren. De kinderen moeten zo min mogelijk onder de scheiding lijden en ze willen op termijn op een normale manier met hun ex kunnen omgaan. Ze willen zelf rust vinden.

Vaak wordt er veel tijd en geld uitgetrokken om te trouwen. Als je op een goede manier wilt trouwen, moet je ook investeren in scheiden en in je relatie na de scheiding.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!