advocaten daten

Wat doet een mediator bij scheiding precies

Scheiden is geen pretje. Zowel praktisch als emotioneel komt er een hoop op je af. En ook al wil je ‘goede maatjes’ blijven met je ex-to-be, zo eenvoudig is dat niet wanneer de emoties hoog oplopen. Ga je scheiden met behulp van een mediator? Dan is het goed van te voren te weten wat hij/zij voor jou kan betekenen.

Onafhankelijke bemiddelaar

Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die als doel heeft om de neuzen van de toekomstige ex-partners dezelfde kant op te laten wijzen. Een mediator zal beide partijen in gesprek brengen met elkaar, zodat zij samen op zoek kunnen gaan naar oplossingen.

Juridische zaken & communicatief

Een mediator heeft dus niet alleen kennis van juridische zaken, maar heeft ook zeer goede communicatieve vaardigheden. Het is niet de taak van de mediator om ‘een kant te kiezen’ of een kant-en-klare oplossing aan te bieden, maar eerder om de onderhandelingen tussen jullie beiden te begeleiden. De beste scheidingsmediator is dan ook de mediator die bij beide partners aansluit en bij wie beide partners zich op hun gemak voelen.

Therapie?

Bij velen leeft het idee dat een scheidingsmediator ook een soort van therapeut is die jou en je toekomstige ex op psychologisch vlak helpt vrede te krijgen met de breuk. Dit is dus niet zo. Een scheidingsmediator is er niet om jullie relatieproblemen of de oorzaak van de breuk uitvoerig te bespreken. Hij / zij is er enkel om het scheidingsproces en de te maken afspraken in goede banen te leiden. Heb je behoefte om met iemand te praten omdat je bijvoorbeeld verlaten wordt en noodgedwongen in een echtscheiding bent beland; zoek dan een goede therapeut die je helpt met de emotionele kant van de scheiding.

Duurzame afspraken

Belangrijk bij mediation bij echtscheiding is dat beide partners bereid zijn om mee te werken. Partners moeten zich tijdens de mediationssessies open en eerlijk opstellen, zodat er duurzame afspraken gemaakt kunnen worden. Met name als er minderjarige kinderen in het spel zijn en er afspraken gemaakt moeten worden voor het ouderschapsplan. Echtscheidingsmediations zetten het belang van het kind altijd voorop, met de waarden en normen van de ouders en de juridische mogelijkheden in het kielzog.

Mediator vinden

Hoe vind je de beste mediator? Gecertificeerde mediators zijn aangesloten bij Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Een gecertificeerde mediator voldoet aan de strenge kwaliteitseisen van de federatie en werkt onder bepaalde condities. Rechtsinfo raadt aan om alleen mediators in de arm te nemen die bij de MfN zijn aangesloten. De MfN-website heeft ook de mogelijkheid om een mediator te zoeken en te vergelijken.

Wat zijn de voordelen van mediation bij scheiding?

Het grote voordeel van echtscheidingsmediation is dat de persoonlijke mediationsessies ruimte bieden voor creatieve afspraken die precies passen bij jullie situatie. De mediator kan de partners helpen om buiten kaders te denken, zodat er oplossingen gevonden worden waar beide partijen gelukkig van worden. Bij mediation bereiken partners dus maatwerk waar ze zelf invloed op hebben en zelf mee instemmen. Daarbij zorgt mediation er vaak voor dat de communicatie tussen ex-partners versterkt zodat er ook na de scheiding nog goed contact kan blijven. Zo kunnen ouders na de scheiding op een goede manier blijven communiceren over zaken die de kinderen aangaan.

Vier redenen om bij echtscheiding voor mediation te kiezen:

 

  1. Er is snel een oplossing;
  2. De communicatie wordt sterker, ook na de scheiding;
  3. Partners bepalen zelf wat er wordt afgesproken en vastgelegd;
  4. Er kan tot creatieve oplossingen gekomen worden.

Wat kost mediation bij scheiding?

Mediators bepalen zelf hun uurtarief, en het verschilt dus per scheidingsmediator hoe hoog de kosten van mediation oplopen. Gemiddeld kun je rekenen op €150 per uur, wat partners meestal evenredig betalen. Als je bedenkt dat een advocaat een aanzienlijk duurder uurtarief hanteert, dan begrijp je waarom je specifieke problemen beter met een mediator kunt oplossen. Een advocaat heeft wat dat betreft een ander vakgebied, en kijkt naar juridische mogelijkheden in plaats van creatieve oplossingen. Deze expertise komt in een ander stadium van de echtscheiding van pas.

Voor mediation is subsidie mogelijk om tegemoet te komen in de mediationkosten. Dit hangt af van het inkomen van beide partners. De bijdrage wordt door de scheidingsmediator aangevraagd bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.