relatie verbreken

Wat als een relatie op vroege leeftijd begint

Al op vroege leeftijd verkering krijgen. Is dat wel handig? Moet je niet eerst wat meer van het leven ontdekken voor je je echt bindt? Heel herkenbaar voor velen van ons. Van ons zelf vroeger of van onze kinderen nu. In het Belgische Nieuwsblad werd over dit onderwerp een vraag gesteld aan een relatiedeskundige.

Samen opgegroeid

Een vrouw van begin 20 vertelt dat ze sinds haar 15e een vriendje had. Onlangs heeft ze deze relatie uitgemaakt omdat ze het niet goed meer wist. We passen wel goed bij elkaar, zegt ze, maar we zijn als het ware samen opgegroeid. Ze zegt zich zeker veilig te voelen, maar vraagt zich steeds vaker af of hun leven niet al te saai is. Is dit het nu? Het gevoel nog echt te leven, passioneel verliefd te zijn en niet alleen nog maar verder leven, dat houdt haar bezig.

Deze vraag had door velen van ons gesteld kunnen worden, neem ik aan. Haar omgeving verklaart haar voor gek en sommigen zeggen dat ze egoïstisch was. Is dat zo? Denkt deze vrouw alleen aan zich zelf? Zij vroeg zich ook af of het feit dat zij nu een goede relatie opgeeft, ze nooit staat zal zijn een duurzame relatie te hebben? Ben ik dan echt te individualistisch en leef ik te veel naar het idee dat je maar één leven te leven hebt?

‘Is dit alles?’

‘Is dit het nu?’ door Doe Maar jaren terug raak bezongen in “Is dit alles?’ is natuurlijk van alle tijd. De jonge vrouw van begin 20 was toen nog lang niet geboren. Deze vraag  wordt vaak samengebracht met een midlifecrisis. Een stuk van het leven is afgelegd, een aantal dingen zijn geslaagd, maar het gevoel vast te zitten begint te overheersen. De toekomst beangstigt omdat alles van het zelfde lijkt en je gaat denken niet alles uit je leven te gaan halen.

Individualistische instelling

Wanneer ik terugkijk op de tijd dat ik die leeftijd had, had deze jonge vrouw zo’n dertig jaar geleden naar alle waarschijnlijkheid deze relatie niet stopgezet. Vandaag de dag gebeurt dat vaker omdat individualistische tijden ervoor zorgen dat dit soort van keuzes nu wel gemaakt durven worden.

Samen opgroeien kan voor een aantal koppels een heel fijne en veilige basis zijn die leidt tot een duurzame relatie op volwassen leeftijd. Het kan zeker en hoeft dus niet vermeden te worden.

Maar als een definitieve keuze maken op te vroege leeftijd niet goed voelt, dan voel jij dat zo. Dat heeft heus niet meteen met bindingsangst te maken.  Te vroeg in een serieuze relatie zitten kan voor sommigen erg beklemmend werken.

Bestand tegen tand des tijds

Vroeger bedacht je het gewoon niet een relatie die goed voelde voor even of langere tijd op een minder seriues niveau te zetten, zodat je even je eigen leven kon ontdekken en ontplooien. Voor velen zijn deze vaste jeugdrelaties niet bestand gebleken tegen de tand des tijd. Het gevoel geen echte jeugd gehad te hebben, niet genoeg geprofiteerd te hebben, zijn gedachten die gaan overheersen met alle gevolgen vandien. Het stuk meer egoisme van nu, lijkt mij erg gezond.

Kies voor jezelf

Een relatie stoppen als je begin 20 bent, zie ik niet als struikelen, dat is vooral zelf het heft in handen nemen en aan jezelf gaan werken ook op het gebied van relaties. Waar je echt goed aan doet, dat weet je natuurlijk altijd pas later, wanneer je kunt terugkijken. Het is prettig zaken voor jezelf uit te proberen zodat je keuzes bewuster kunt maken en met meer overtuiging.

Door blijven kabbelen met je ingeslagen leventje of een keuze durven maken?  Voelt een genomen beslissing nu nog niet goed aan, ben dan vooral eerlijk naar jezelf.

Redactie Singessite.nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.