echtscheiding
21 November 2015

Wanneer vriendschap na scheiding niet lukt

Toen je nog niet officieel gescheiden was, jullie elkaar nog maar net het ‘nee-woord’ hadden gegeven en nog volledig ‘on speaking terms’ waren, had je er het volste vertrouwen in: relaties komen, relaties gaan maar onze vriendschap blijft altijd bestaan. Niet dus.

Scheidingsdomper

Helaas blijkt de praktijk er voor vele singles minder rooskleurig uit te zien. Een doorsnee scheiding ontaard in een heus gevecht over geld, de verdeling van de spullen, de nieuwe vriend(in) die zich plotsklaps met jullie kinderen bemoeit en het leed is niet meer te overzien. Binnen de kortste keren ga je er met al dat getouwtrek bijna zelf aan onderdoor. De scheidingsdomper is compleet. Ooit, ooit begon het zo anders….

Goede voornemens

Ooit had jij (en je partner waarschijnlijk ook) zulke goede voornemens! Jullie relatie was over en uit, doodgebloed, hooguit nog vriendschappelijk te noemen, broer-zus en meer van die clichés waardoor jij of jullie besloten als goede vrienden uit elkaar te gaan. Moest kunnen toch? Twee intelligente, weldenkende mensen die jaren lief en leed hadden gedeeld, als die het niet konden? Wie dan wel? Die eerste stappen verliepen nog voorspoedig, keurig samen naar de mediator, afspraken op papier, een prachtig ouderschapsplan waarin je elkaar hebt beloofd tot in de eeuwigheid (of op z’n minst tot de kinderen een volwassen leeftijd bereiken) met elkaar af te stemmen, naar elkaar te luisteren, elkaar te informeren over hun lichamelijke en geestelijke welzijn. Hoe anders is de situatie nu.

Kink in de kabel

Misschien ging het na zes weken al mis, of na zes maanden, maar ergens is er een flinke kink in de kabel gekomen van jullie mooie plannen voor een liefdevol na-huwelijk en het co-ouderschap. Trok jij het niet meer toen zijn kersverse vriendin doodleuk met je vierjarige dochter ging winkelen en daarna gezellig samen met haar in bad ging, of kwam er een rode lap voor je ogen toen zij ineens besloot partneralimentatie van je te vragen terwijl ze in de eerste instantie had toegezegd van niet? Je hoeft je oor maar te luister te leggen en je hoort de meest bizarre scheidingsverhalen van mensen die tot voor kort nog prima met elkaar door een deur konden. Scheiden, dat haalt in heel veel gevallen het slechtste in de mens naar boven. Oorzaak? Niet eens de ratio, maar het zijn vooral de emoties die roet in het eten gooien.

De tijd heelt…

Alle wonden zeggen ze. En een scheiding die uitloopt op een vechtscheiding, die laat zeer zeker zijn sporen na. Een vechtscheiding waarbij geen enkel middel wordt geschuwd om (doorgaans over de ruggen van de kinderen) het doel te bereiken – lees de ander het zo moeilijk mogelijk maken – dat gaat niemand in de koude kleren zitten. Emotionele wonden, daar kunnen vele pas gescheiden singles over meepraten. Gelukkig zijn clichés er niet voor niets. Er zit vrijwel altijd een kern van waarheid in. De tijd heelt ook, zolang jij jezelf die tijd maar geeft. En die is voor iedereen anders. Geef jezelf de ruimte om te rouwen over de relatie die voorbij is en leer te accepteren dat de scheiding niet is verlopen zoals je graag had gewild.

Geluk aan de horizon

Is er ondanks alles toch een gelukkige toekomst voor jou en de kinderen weggelegd? Jazeker! Als het je lukt daadwerkelijk afstand te nemen van je ex-partner, je niet meer laat provoceren, leert niet tot 10 maar tot 100 te tellen en er zelf het allerbeste van te maken voor jezelf en de kinderen, dan lacht het leven je weer toe. Ook jij komt dit te boven!

Lees ook: de relatie met je ex na de scheiding – hoe bevriend moet je blijven met je ex & 7 tips om je leven na de scheiding weer op te pakken.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Jarig tijdens Covid-19? Zo kun je het toch leuk maken!

In plaats van je verjaardag met een grote groep thuis te...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Kun je nog iets doen om het tij te keren als...

Zo ga je van vriendschap naar relatie

Ben je al jaren bevriend met iemand, maar voel je stiekem...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie