scheiding buiteland
29 October 2016

Wanneer je ex een ander heeft: 4 tips

Wanneer je na een lange relatie uit elkaar gaat breekt er vaak een moeilijke periode aan. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met liefdesverdriet dezelfde emoties doormaken als mensen die in rouwverwerking zitten. Ontkenning, boosheid, willen vechten en verdriet volgen elkaar op voordat ‘het verlies’ een plekje krijgt. Deze gevoelens kunnen extra heftig zijn of zelfs weer oplaaien als de ex-geliefde een nieuwe relatie krijgt.  Dit kan hard aankomen: “Was jullie relatie zo vervangbaar?!”. Deze gedachte is logisch, maar niet nodig.

Vermijd ieder contact met je ex en zijn/haar nieuwe vlam

De verwerking van een verbroken relatie wordt lastiger wanneer je vrienden blijft met je ex. Dit geldt ook voor vriendschappen op social media. Het is heel verleidelijk om de ex en de nieuwe partner online in de gaten te houden. Femke van der Hoeven, Country Manager van PARSHIP Nederland: “Eventuele foto’s en statusupdates geven geen goed beeld van de daadwerkelijke situatie; iedereen geeft een rooskleuriger beeld van zijn leven op social media. Daarnaast zorgt die continue confrontatie alleen maar voor meer verdriet. Mijn advies is: blijf een tijdje offline en forceer jezelf desnoods niet te kijken door bijvoorbeeld je ex tijdelijk te blokken op social media uit zelfbescherming.”

Schrijf alle negatieve punten over je ex op

“Het is algemeen bekend dat als iets onbereikbaar is, het verlangen alleen maar groter wordt”, aldus van der Hoeven. “Mijn advies is daarom om heel bewust een lijstje te maken van alle negatieve punten van je ex en de relatie. Welke eigenschappen van de ander waren vervelend, waarom pasten jullie niet bij elkaar, welke voordelen brengt een leven zonder deze persoon? Jullie zijn niet voor niets uit elkaar gegaan.” Dit lijstje kun je op een zwak moment van liefdesverdriet of jaloezie raadplegen. Een bijkomend voordeel is dat schrijven het verwerkingsproces kan versnellen.

Zoek afleiding

Dit klinkt als een cliché, maar het is zó waar. Van der Hoeven:. “Als je depressieve gevoelens hebt om het liefdesgeluk van je ex is het heel verleidelijk om je af te sluiten van de buitenwereld: gordijnen dicht en de hele dag in bed blijven liggen. Dat komt het verwerkingsproces niet ten goede.” Dwing jezelf om door te gaan met leven: onderneem leuke dingen met (single) vriend(inn)en, collega’s of familie. Dit versnelt het verwerkingsproces: hoe drukker jij bent, hoe minder je terug kan denken aan je ex en zijn of haar nieuwe vriend(in).

Ga weer daten en ontmoet zelf ook een ander

Hoewel het in deze verdrietige fase niet verstandig is om je meteen te storten op een nieuwe relatie, kan het helemaal geen kwaad om weer voorzichtig te gaan daten. “Een leuk afspraakje is positieve afleiding en goed voor je zelfvertrouwen. Bovendien kan een charmante date je soms doen beseffen dat die ex niet zaligmakend was en er nog veel meer leuke types rondlopen die ook bij je passen”, aldus van der Hoeven.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Deze signalen vertellen je dat een nieuwe relatie in de problemen zit

Als je probeert te achterhalen of je bent waar je moet...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Heel in 4 stappen je gebroken hart

Het beëindigen van een relatie is vaak pijnlijk en emotioneel. Het...

Vrienden met je ex niet altijd een goed idee

Het klinkt natuurlijk ideaal: vrienden blijven met je ex. Maar in...

Deze 10 signalen wijzen erop dat je in een onveilig relatie zit

Wanneer weet je wanneer je in een ongezonde of zelfs onveilige...

singlessite gidsen

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie