samen leuke dingen doen
4 augustus 2018

Wanneer is er tijdens het daten sprake van een exclusieve relatie?

Je herkent het vast wanneer je regelmatig date en er langzaamaan een heuse relatie ontstaat met iemand. Het is nooit glashelder wanneer je “het gesprek” moet aangaan. Terwijl sommige koppels haast als vanzelf aanvoelen wanneer er sprake is van een ‘exclusieve relatie’, is het voor anderen voor moeilijker te bepalen of het officieel is of niet.

Verwarrend

Datingapps maken het alleen maar verwarrender, omdat altijd de mogelijk bestaat dat je nieuwe vlam ook met andere mensen aan het daten is. Voordat je het gesprek aangaat, weet je dat simpelweg niet. Volgens relatiepsycholoog Claire Stott, die data analyseert voor datingapp Badoo, heb je na een aantal maanden zeker recht op duidelijkheid.

Exclusiviteit

“Het is ingewikkeld, maar ik zou zeggen dat het sociaal geaccepteerd is om het na een paar maanden te hebben over exclusiviteit”, vertelt ze aan Business Insider. “Je zou het eerder kunnen doen als je echt op één lijn zit met de ander, maar ik denk dat je het een paar maanden de tijd moet geven.” Veel mensen lopen in de val door zichzelf in een relatie te storten die al vrij snel op niks uitdraait, zegt ze. Dus het is het beste om een tijdje te wachten voordat je je partner aankondigt als je vriend of vriendin.

Daten met anderen

“Maar het is ook lastig en verraderlijk, omdat je niet wilt dat je nieuwe liefde nog met andere mensen aan het daten is”, zegt Stott. “Maar je wilt de ander ook niet afschrikken. Uiteindelijk gaat het erom wanneer het goed voelt. En dat hangt nauw samen met hoe vaak je elkaar ziet.”

Genoeg tijd voor elkaar?

Als je in een drukke stad als Londen of New York woont, of als je veel hobby’s en verantwoordelijkheden hebt, is dating gewoon een van de vele dingen waar je je mee bezighoudt. Natuurlijk is een afspraakje wel iets belangrijks, maar misschien kun je gewoon niet zo vaak afspreken als je eigenlijk zou willen. “Je zou een date per week kunnen hebben en dan zou je elkaar in twee maanden tijd acht keer gezien hebben”, zegt Stott. “Dat is geen al te grote tijdsinvestering om een goede indruk van elkaar te krijgen.” Als je iemand drie keer per week ziet, kom je waarschijnlijk al eerder in de fase dat je een exclusieve relatie wil. En als je elkaar echt leuk vindt, dan zal je elkaar sowieso vaker willen zien. Want als iemand niet genoeg tijd kan vinden om je goed te leren kennen, dan is er misschien ook geen echte interesse.

Vertrouwen

“Het heeft ook veel te maken met vertrouwen en of jullie op één lijn zitten”, zegt Stott. “Als je elkaar niet vertrouwt en denkt dat de ander nog met andere mensen aan het daten is en de datingapps nog niet van de telefoon heeft verwijderd, dan lijken jullie nog niet erg aan elkaar gebonden.” Een simpele manier om erachter te komen of je richting een vaste relatie aan het gaan bent is of je de vraag “vindt hij/zij je leuk?” zonder aarzelen met ja kunt beantwoorden. Als je op dat punt bent beland, heb je ook de juiste mindset om het gesprek over exclusiviteit aan te gaan. Als je niet zeker bent, dan kun je beter eerst uitvogelen waarom dat is voordat je het over trouw aan elkaar gaat hebben.

Het oordeel van vrienden

Je kunt je nieuwe vlam ook voorstellen aan je vrienden om te zien hoe zij reageren. Je vrienden zijn meestal wel in staat om te kunnen beoordelen hoe hij/zij zich gedraagt in je gezelschap en of hij/zij terugdeinst als je het over ‘je vriend(in)’ hebt. Zij kijken veel objectiever en niet door de roze bril van een ontluikende liefde. “We worden heel vaak verblind door onze gevoelens en weten dan niet echt of de ander er wel hetzelfde in staat”, zegt Stott. “Vrienden kunnen dingen zeggen als: oh, we hebben gezien hoe hij naar je kijkt, die ziet het echt wel zitten.” Als vuistregel is het na twee maanden een juist moment om serieus het gesprek aan te gaan. Maar elke relatie is anders, dus als het al eerder goed aanvoelt, ga dan vooral je gang. Maar ben je nog niet overtuigd, doorloop dan nog een paar stappen voordat je het onderwerp te berde brengt.

 

Bron: Businessinsider

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Datingapp Inner Circle blockt met nieuwe feature het woord ‘Hey’

Denk je dat ‘Hey’ de aandacht van je nieuwe match trekt?...

Met deze super tips date en ontmoet jij singles in coronatijd

Zeker voor singles geen gemakkelijke tijd. Want hoe ontmoet je nu...

Datevaardigheid Nederlander laat te wensen over

Datingsite e-Matching stelt vast dat de datevaardigheden van veel Nederlandse singles...

10 vragen voor een originele eerste date

Hoe vaak je ook ge-date hebt of niet, de kans is...

Vrouwen hebben meer succes met een openingszin

Ben je aan het daten in de hoop er een heuse...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie