Ervaar je veel stress? Wordt er niet naar je geluisterd? Of maak je je zorgen over de toekomst van je baan? Dit soort zaken kunnen bijdragen aan een opgebrand gevoel. En zelfs leiden tot een burn-out. Het voelt alsof je kaarsje in je hoofd uitgaat.

Burn-out verschijnselen

Hoe zien die burn-out verschijnselen eruit? Zolang je er zelf nog nooit mee te maken hebt gehad, kun je er wel iets bij bedenken, maar een echte burnout, laat zich bijna niet beschrijven maar vooral voelen.

Burn-out test

Door of voor FNV is een test ontwikkeld om te kijken of jij last hebt van burn-out. Doe de test en je ontvangt een persoonlijke rapportage en advies op maat. Daarnaast ontvang je tips hoe je je werksituatie kunt verbeteren. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met onregelmatige werktijden of veel overwerk.

Iedereen die werkt kan de test doen, dus ook tijdelijke medewerkers of flexkrachten. De test is anoniem en duurt ongeveer 10 minuten. Ruim 46.000 mensen gingen je voor. De FNV gebruikt de resultaten om sterker te staan bij onderhandelingen met werkgevers en overheid. Kortom, hoe meer invullers, hoe beter!

Het geluid van een burn-out

Een burn-out kun je alleen beschrijven als je het zelf hebt meegemaakt. De meesten van ons maken beschrijvingen met woorden maar je kunt je gevoelens ook beschrijven in geluiden. Dat  doet radiomaakster Eva Moeraert, zij beschrijft de wereld in geluiden.

Wanneer het licht in je hoofd uitgaat

“Het was de dag waarop het licht uitging in mijn hoofd, en het geluid mijn gedachten overnam: een gong, een krak, een stortvloed aan tranen. En daarna beleefde ik alles als vanonder een glazen stolp,” vertelde zei.

Zo klinkt een burn-out

Zij wéét uit eigen ervaring hoe een burn-out klinkt, want zij heeft het zelf meegemaakt. Twee jaar geleden zat ze zes maanden thuis met een burn-out. Wanneer mensen haar vragen hoe dat voelt, antwoordt zij steevast met een beschrijving van de geluiden. Zij ontdekte dat praten met lotgenoten veel makkelijk gaat op die manier.

De afgelopen weken is zij op zoek gegaan naar hét geluid van de burn-out en zij maakte er deze audiomontage van. Hoe kan je gemoedstoestand het geluid om je heen bepalen? En beïnvloeden de geluiden die je hoort op hun beurt hoe jij je voelt?

Wanneer jij ook iemand bent die in geluiden denkt, dan zul je vast herkenning horen.

Bron: Charlie & Eva Moeraert