verliefd na overlijden partner

Wanneer een nieuwe liefde na overlijden partner?

Zo’n twee jaar na de dood van Antonie Kamerling liet Isa Hoes de media weten klaar te zijn voor een nieuwe liefde. Wanneer is het acceptabel om op zoek te gaan naar een nieuwe partner wanneer je man of vrouw is overleden?

Openstellen nieuwe liefde na rouwproces

Na een moeilijke tijd ziet Isa Hoes de toekomst met een nieuwe partner wel weer zitten en ze staat niet alleen. Er zijn maar weinig mensen die, wanneer ze vroeg hun partner verliezen, voor de rest van hun leven alleen blijven. Ondanks dat het vaak een moeizaam rouwproces is, stellen veel weduwes en weduwnaars zich na een tijdje opnieuw open voor een nieuwe liefde. Maar wanneer is het moment daar?

Klaar voor een nieuwe partner

Het weer klaar zijn voor een nieuwe partner, dat heeft doorgaans even tijd nodig.  Uit onderzoek is gebleken dat van de weduwnaars en weduwes slecht 5% binnen het tijdsbestek van 1 jaar een nieuwe partner heeft. Na zes jaar is de rouwperiode voor velen afgesloten en zijn er al heel wat nieuwe partners in beeld. Opvallend is dat mannen hier veel makkelijker in zijn: 60% van de weduwnaars hebben na zes jaar een nieuwe partner tegen 15% van de weduwen. Het lijkt erop dat vrouwen meer tijd nodig hebben om het verlies te verwerken.

Opnieuw verliefd

Wanneer is iemand weer klaar voor een nieuwe relatie? Dat verschilt natuurlijk per persoon. Rouwdeskundige Tineke Rozenburg zegt: ‘het kan zeker dat mensen in de rouwperiode al een nieuwe liefde hebben. Rouwen en op nieuw verliefd worden kunnen zeker tegelijk plaatsvinden.’

Ondanks dat de liefde alweer snel voor de deur kan staan kan nog niet iedereen zich er meteen aan overgeven. Relatietherapeut en -psycholoog Michel Modde zegt: ‘Wanneer de partner en niet meer is moeten de meeste mensen er niet denken om een nieuwe relatie te beginnen. Wanneer je er wel klaar voor bent zal je je altijd afvragen of die nieuwe partner niet te snel komt. Maar, op het moment dat je voor jezelf begint na te denken over een nieuwe relatie, dan betekent het dat er ruimte voor is in je hoofd en hart.’

(Te) snel verstandig?

Of je nu na een jaar of na zes jaar weer een nieuwe partner hebt, iedereen om je heen zal er altijd een mening over hebben. Michel Modde raadt aan andermans meningen en adviezen naast je neer te leggen. Het maakt volgens hem ook weinig uit hoe snel je een nieuwe partner toelaat in je leven: ‘vaak zeggen anderen dat het verstandig is ‘moeilijke’ dagen als kerst en verjaardagen tenminste één keer alleen mee te maken. Maar ja, is verstandig ook het beste? Daar is in dit geval geen eenduidig antwoord op.’

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!