partnergeweld

Wanneer de communicatie met je ex een drama is

Deze week mochten we lezen dat Tom Cruise en Katie Holmes weigeren met elkaar te praten over het wel en wee van hun dochtertje Suri. De communicatie tussen beiden voormalig echtlieden verloopt uitsluitend via bemiddelaars. Goede zaak of een horror scenario?

Van liefde naar haat

Je ziet het vaker. Eens waren de twee tortelduifjes het ultieme liefdeskoppel en schreeuwden ze hun liefde voor elkaar van de daken (in het geval van Tom Cruise mogen we dit letterlijk nemen gezien zijn hysterische optreden ooit bij Oprah waarbij hij op de banken stond te springen van geluk) en na de scheiding slaat de liefde om in haat. Hoewel de intentie vaak vriendschappelijk contact is omwille van de kinderen blijft daar na een poosje niets meer van over. Hij vindt haar een vreselijke heks die op iedere slak zout legt en zij vindt hem een ongevoelige zak die geen oog meer heeft voor zijn kinderen. En ga zo maar door..

Neerwaartse spiraal

Het begint bij kleine irritaties, telefoongesprekken die uit de hand lopen, ruzies bij de voordeur wanneer de kinderen worden afgeleverd tot haat-mails die zijn weerga niet kennen. Het is een negatieve spiraal waar maar weinigen zich aan weten te ontworstelen. Met als resultaat dat er helemaal geen normaal contact meer mogelijk is. Ook, of moeten we zeggen, zelfs niet over de kinderen. Er is niet voor niets zoveel te doen over gedwongen mediation om voormalige koppels niet te laten verzanden in wangedrag. Want een ding staat als een paal boven water, de kinderen zijn waar de kinderen stuk voor stuk de dupe.

Oplossing

Een echte oplossing is zo simpel nog niet. Ook in de politiek zijn ze er nog niet uit. Dat het schade berokkend dat weten we allemaal, en voorkomen is beter dan genezen, natuurlijk. Maar hoe voorkom je een compleet verstoorde relatie met de vader of moeder van je kinderen? De basis hiervoor moet al gelegd worden op het moment van uit elkaar gaan en dan nog biedt dat geen enkele garantie. Want kennen we niet allemaal stellen die kort na de scheiding nog prima met elkaar door een deur konden totdat de een of de ander een nieuwe partner kreeg of tot het moment dat het financieel ineens veel zwaarder werd en er meer alimentatie betaald moest worden, of… nou ja voorbeelden te over.

Spreken of zwijgen

Ken je hem nog? De uitdrukking ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’? Nou, in het geval van een (vecht)scheiding of hopeloze communicatie met je ex over de kinderen is dit misschien wel het beste advies wat we je kunnen geven. Zolang je de ander blijft voeden door je uit te spreken, te reageren op vervelende mails, berichten, kritiek en aanvallen dan blijft de vicieuze cirkel in stand. Zwijgen, diep ademhalen en weer doorgaan is bijzonder moeilijk, maar geeft op termijn wel het beste resultaat. Jij pakt je leven weer op, inclusief dat van je kinderen en laat hem of haar lekker in zijn sop gaar koken.

Gaat het om hele belangrijke beslissingen die te maken hebben met de kinderen? Dan is het nog niet zo’n gek idee om een bemiddelaar in te schakelen. Daarmee bewaar je de rust en hou je afstand.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.