partnergeweld
20 March 2015

Wanneer de communicatie met je ex een drama is

Deze week mochten we lezen dat Tom Cruise en Katie Holmes weigeren met elkaar te praten over het wel en wee van hun dochtertje Suri. De communicatie tussen beiden voormalig echtlieden verloopt uitsluitend via bemiddelaars. Goede zaak of een horror scenario?

Van liefde naar haat

Je ziet het vaker. Eens waren de twee tortelduifjes het ultieme liefdeskoppel en schreeuwden ze hun liefde voor elkaar van de daken (in het geval van Tom Cruise mogen we dit letterlijk nemen gezien zijn hysterische optreden ooit bij Oprah waarbij hij op de banken stond te springen van geluk) en na de scheiding slaat de liefde om in haat. Hoewel de intentie vaak vriendschappelijk contact is omwille van de kinderen blijft daar na een poosje niets meer van over. Hij vindt haar een vreselijke heks die op iedere slak zout legt en zij vindt hem een ongevoelige zak die geen oog meer heeft voor zijn kinderen. En ga zo maar door..

Neerwaartse spiraal

Het begint bij kleine irritaties, telefoongesprekken die uit de hand lopen, ruzies bij de voordeur wanneer de kinderen worden afgeleverd tot haat-mails die zijn weerga niet kennen. Het is een negatieve spiraal waar maar weinigen zich aan weten te ontworstelen. Met als resultaat dat er helemaal geen normaal contact meer mogelijk is. Ook, of moeten we zeggen, zelfs niet over de kinderen. Er is niet voor niets zoveel te doen over gedwongen mediation om voormalige koppels niet te laten verzanden in wangedrag. Want een ding staat als een paal boven water, de kinderen zijn waar de kinderen stuk voor stuk de dupe.

Oplossing

Een echte oplossing is zo simpel nog niet. Ook in de politiek zijn ze er nog niet uit. Dat het schade berokkend dat weten we allemaal, en voorkomen is beter dan genezen, natuurlijk. Maar hoe voorkom je een compleet verstoorde relatie met de vader of moeder van je kinderen? De basis hiervoor moet al gelegd worden op het moment van uit elkaar gaan en dan nog biedt dat geen enkele garantie. Want kennen we niet allemaal stellen die kort na de scheiding nog prima met elkaar door een deur konden totdat de een of de ander een nieuwe partner kreeg of tot het moment dat het financieel ineens veel zwaarder werd en er meer alimentatie betaald moest worden, of… nou ja voorbeelden te over.

Spreken of zwijgen

Ken je hem nog? De uitdrukking ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’? Nou, in het geval van een (vecht)scheiding of hopeloze communicatie met je ex over de kinderen is dit misschien wel het beste advies wat we je kunnen geven. Zolang je de ander blijft voeden door je uit te spreken, te reageren op vervelende mails, berichten, kritiek en aanvallen dan blijft de vicieuze cirkel in stand. Zwijgen, diep ademhalen en weer doorgaan is bijzonder moeilijk, maar geeft op termijn wel het beste resultaat. Jij pakt je leven weer op, inclusief dat van je kinderen en laat hem of haar lekker in zijn sop gaar koken.

Gaat het om hele belangrijke beslissingen die te maken hebben met de kinderen? Dan is het nog niet zo’n gek idee om een bemiddelaar in te schakelen. Daarmee bewaar je de rust en hou je afstand.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

Vrienden met je ex niet altijd een goed idee

Het klinkt natuurlijk ideaal: vrienden blijven met je ex. Maar in...

Ga je scheiden? Tips om deze periode te overleven

Niet alleen op de Dag van de Scheiding – 13 september...

Dit zijn de 4 meest voorkomende oorzaken van een scheiding

Is scheiden hot hip & happening? Er worden tegenwoordig zelfs heuse...

singlessite gidsen

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie