seks eerste date

Wanneer begin je bij het daten aan seks?

Veel vrouwen hebben een lange relatie achter de rug. Dat is fout gelopen en ze heeft haar vrijheid terug. Op een gegeven moment is ze weer toe aan een ander in haar leven. Ze gaat daten.  Stel die vrouw dat ben jij. En je treft iemand waar jij je goed bij voelt. De vraag is nu wanneer mag je weer aan sex gaan denken en ermee beginnen?

Is er klik tussen de lakens?

Het is een vraag die nogal wat mensen bezighoudt. En zowat iedereen lijkt er een mening over te hebben, tenminste toch op het internet. Het is dan ook niet zo moeilijk om setjes met regels te vinden, alleen lopen die qua inhoud nogal uiteen. De ene expert zal je bijvoorbeeld aanraden om zo lang mogelijk te wachten, tot je weet dat het ernstig is. Volgens een andere kan je beter snel uittesten of het klikt tussen de lakens, zodat je geen tijd verliest aan slechte minnaars.

Laat de man het voortouw nemen

Volgens sommigen kan je als vrouw beter zelf initiatief nemen, omdat je dan meer invloed hebt op wat er gebeurt. Anderen beweren dan weer dat je best rekening houdt met de heersende clichés. En dat je dus de man het werk moet laten doen.

Jij bepaalt jouw regels

Al die tegenstrijdige adviezen bewijzen voor mij één ding: er zijn anno 2014 gewoon geen algemene regels waar iedereen het eens over is. Aan de éne kant is dat mooi, want dat betekent dat je de vrijheid hebt om zelf te kiezen hoe je er mee omgaat. De andere kant van de medaille is dat zoiets heel wat onzekerheid en gepieker meebrengt, omdat je weinig houvast hebt, en moeilijk kan voorspellen wat de ander gaat doen.

Je mag dus zelf beslissen hoe je te werk gaat. En de enige manier om te weten te komen of jouw regels werken, is door ze uit te proberen in de praktijk. Met een aantal zaken zou ik wel rekening houden.

Praat met je partner over seks

Het handigste blijft natuurlijk om met je potentiële partner te spreken over seks, voor je er aan begint. Dan kan je hem gewoon vertellen hoe je er tegenaan kijkt, en vragen hoe het bij hem zit. Wat vindt hij fijn en belangrijk? Wat verwacht hij en waar liggen zijn grenzen? Hoe heeft hij seks ervaren de afgelopen jaren? Voor veel mensen is zo’n gesprek iets waarvoor ze een drempel moeten overwinnen. Maar doe je het niet, dan blijft het bij wederzijds giswerk.

Zorg voor intimiteit

Het is voor de meeste mensen moeilijk om bevredigende seks te hebben met iemand die ze amper kennen. Het werkt beter als je gewend bent aan elkaars aanwezigheid en weet hoe je met elkaar kan communiceren over gevoelige kwesties. Wat ook helpt is dat je elkaar al eens hebt aangeraakt, vastgepakt of gekust. Als je al op andere manieren een intieme band hebt gecreëerd, dan zal het eenvoudiger zijn om dat ook te doen tijdens seks.

Denk aan veiligheid

Beslis nu al hoe je jezelf gaat beschermen tegen ongewenste zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen. Bereid jezelf ook voor in praktische zin, zodat je op het cruciale moment niet voor verassingen komt te staan. Het is lastig om te genieten van seks als je tegelijk moet piekeren over mogelijke negatieve gevolgen.

Volg je intuïtie

Als je klaar bent met bovenstaande adviezen, zou ik verder gewoon vertrouwen op je intuïtie. Wachten op een perfect moment heeft meestal niet veel zin. Een goed moment is goed genoeg. Voldoende tijd en privacy zijn belangrijk. Helemaal nuchter zijn is niet nodig, maar teveel drank kan ervoor zorgen dat je domme dingen doet of dat je lijf het laat afweten.

Schrik niet van geklungel

En als het de eerste keer niet van een leien dakje loopt, dan zou ik daar geen al te zware conclusies uit trekken. Het is normaal dat je in het begin wat moet zoeken hoe je elkaar kan opwinden. Raak dus vooral niet in paniek als je lichaam (of zijn lichaam) niet vlotjes doet wat je er van verwacht. De meeste seksuele relaties beginnen met geklungel. Met wat vertrouwen en een open communicatie kom je er wel uit.

Alexander Witpas is seksuoloog in Antwerpen

Bron: Nieuwsblad

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam

perfect
By Francien ·
31 december 2021

Je hoeft niet perfect te zijn om te daten

Kom je niet tot daten omdat je alles perfect wil in je leven. Jezelf, je huis, je werk, je date, je partner. Een beetje imperfectie verlicht de druk.
online shoppen singles day
By Linda ·
25 december 2021

Online daten met behulp van VPN

vrouwen seks met elkaar
By Francien ·
22 december 2021

Mannenhart op hol door stem van vruchtbare vrouw

Vruchtbare periode bij een vrouw doet haar stem veranderen in een aantrekkelijker stemgeluid. Handig om je date in deze periode te plannen.
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.