Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
seks eerste date
4 februari 2014

Wanneer begin je bij het daten aan seks?

Veel vrouwen hebben een lange relatie achter de rug. Dat is fout gelopen en ze heeft haar vrijheid terug. Op een gegeven moment is ze weer toe aan een ander in haar leven. Ze gaat daten.  Stel die vrouw dat ben jij. En je treft iemand waar jij je goed bij voelt. De vraag is nu wanneer mag je weer aan sex gaan denken en ermee beginnen?

Is er klik tussen de lakens?

Het is een vraag die nogal wat mensen bezighoudt. En zowat iedereen lijkt er een mening over te hebben, tenminste toch op het internet. Het is dan ook niet zo moeilijk om setjes met regels te vinden, alleen lopen die qua inhoud nogal uiteen. De ene expert zal je bijvoorbeeld aanraden om zo lang mogelijk te wachten, tot je weet dat het ernstig is. Volgens een andere kan je beter snel uittesten of het klikt tussen de lakens, zodat je geen tijd verliest aan slechte minnaars.

Laat de man het voortouw nemen

Volgens sommigen kan je als vrouw beter zelf initiatief nemen, omdat je dan meer invloed hebt op wat er gebeurt. Anderen beweren dan weer dat je best rekening houdt met de heersende clichés. En dat je dus de man het werk moet laten doen.

Jij bepaalt jouw regels

Al die tegenstrijdige adviezen bewijzen voor mij één ding: er zijn anno 2014 gewoon geen algemene regels waar iedereen het eens over is. Aan de éne kant is dat mooi, want dat betekent dat je de vrijheid hebt om zelf te kiezen hoe je er mee omgaat. De andere kant van de medaille is dat zoiets heel wat onzekerheid en gepieker meebrengt, omdat je weinig houvast hebt, en moeilijk kan voorspellen wat de ander gaat doen.

Je mag dus zelf beslissen hoe je te werk gaat. En de enige manier om te weten te komen of jouw regels werken, is door ze uit te proberen in de praktijk. Met een aantal zaken zou ik wel rekening houden.

Praat met je partner over seks

Het handigste blijft natuurlijk om met je potentiële partner te spreken over seks, voor je er aan begint. Dan kan je hem gewoon vertellen hoe je er tegenaan kijkt, en vragen hoe het bij hem zit. Wat vindt hij fijn en belangrijk? Wat verwacht hij en waar liggen zijn grenzen? Hoe heeft hij seks ervaren de afgelopen jaren? Voor veel mensen is zo’n gesprek iets waarvoor ze een drempel moeten overwinnen. Maar doe je het niet, dan blijft het bij wederzijds giswerk.

Zorg voor intimiteit

Het is voor de meeste mensen moeilijk om bevredigende seks te hebben met iemand die ze amper kennen. Het werkt beter als je gewend bent aan elkaars aanwezigheid en weet hoe je met elkaar kan communiceren over gevoelige kwesties. Wat ook helpt is dat je elkaar al eens hebt aangeraakt, vastgepakt of gekust. Als je al op andere manieren een intieme band hebt gecreëerd, dan zal het eenvoudiger zijn om dat ook te doen tijdens seks.

Denk aan veiligheid

Beslis nu al hoe je jezelf gaat beschermen tegen ongewenste zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen. Bereid jezelf ook voor in praktische zin, zodat je op het cruciale moment niet voor verassingen komt te staan. Het is lastig om te genieten van seks als je tegelijk moet piekeren over mogelijke negatieve gevolgen.

Volg je intuïtie

Als je klaar bent met bovenstaande adviezen, zou ik verder gewoon vertrouwen op je intuïtie. Wachten op een perfect moment heeft meestal niet veel zin. Een goed moment is goed genoeg. Voldoende tijd en privacy zijn belangrijk. Helemaal nuchter zijn is niet nodig, maar teveel drank kan ervoor zorgen dat je domme dingen doet of dat je lijf het laat afweten.

Schrik niet van geklungel

En als het de eerste keer niet van een leien dakje loopt, dan zou ik daar geen al te zware conclusies uit trekken. Het is normaal dat je in het begin wat moet zoeken hoe je elkaar kan opwinden. Raak dus vooral niet in paniek als je lichaam (of zijn lichaam) niet vlotjes doet wat je er van verwacht. De meeste seksuele relaties beginnen met geklungel. Met wat vertrouwen en een open communicatie kom je er wel uit.

Alexander Witpas is seksuoloog in Antwerpen

Bron: Nieuwsblad

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Singles hunkeren naar een echte date na versoepeling van de coronaregels

Nu restaurants, terrassen, bioscopen en musea langzaamaan weer open gaan, is...

Intimiteit en seks in corona-tijd : wees bewust van het risico

Omdat intimiteit en seks ook een levensbehoefte is voor iedereen die...

Stop niet met daten – 5 TIPS

Stop niet met daten. De cafés zijn leeg, maar op datingsites...

De aantrekkingskracht van de buitenlandse man

We zijn allemaal weleens een buitenlandse man tegengekomen waar we een...

Cannabis kan je seksleven een boost geven

Cannabis kan je seksleven een boost geven zo blijkt uit wetenschappelijk...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie