Ben je driftig aan het daten dan hoop je natuurlijk binnenkort hopeloos verliefd te worden. Maar wat er nu precies gebeurt wanneer je verliefd wordt, daar zijn de wetenschappers het nog altijd niet helemaal over eens. En waarom word je nou net verliefd op die ene?
De afgelopen twintig jaar hebben wetenschappers al veel geheimen van Cupido achterhaald maar nog altijd niet alles. Misschien maar goed ook dat er nog wat mysterie overblijft in de liefde!
Hart sneller slaan door feromonen?
Zo zijn er verschillende theorieën over waarom ons hart bijvoorbeeld sneller gaat slaan bij die ene persoon en niet bij die andere. Op wie men verliefd wordt, verschilt immers van persoon tot persoon. Pseudo-wetenschappers denken dat het liefdesspel gestuurd wordt door feromonen. Dat zijn geurloze hormonen die worden uitgescheiden door de zweetklieren en bepaalde informatie uitsturen over bijvoorbeeld het afweersysteem. Dat feromonen een rol spelen bij dieren is bewezen, maar voorlopig nog niet bij de mens.
Micro moment van verbondenheid
De Amerikaanse psychologe Barbara Fredrickson van de universiteit van North Carolina heeft een andere theorie voor het fenomeen. In haar boek ‘Liefde 2.0’ schrijft ze dat men op min of meer iedereen verliefd kan worden zolang er maar een micromoment van verbondenheid is tussen beiden. Deze micromomenten van positiviteitsresonantie kunnen ontstaan met een willekeurig persoon die je waar dan ook kan ontmoeten.
Op iedereen verliefd worden
Zo kan je tijdelijk verliefd worden op een vreemde in de straat, een collega op het werk of de kassière in de supermarkt enkel en alleen omdat men zich verbonden voelt door een gedeelde positieve emotie.
Liefdeloos lichaam
Voorwaarde is volgens Fredrickson wel dat een persoon fysiek bij de andere persoon moet zijn om het micromoment te kunnen ervaren. Een verliefd koppel is dus eigenlijk niet verliefd wanneer de beide partners niet bij elkaar zijn. Hoewel je terwijl je dit leest je misschien toch wel heel erg verbonden voelt met iemand en je enorm naar hem of haar verlangt, je lichaam is op dit moment volledig ‘liefdeloos’. Volgens Fredrickson dus ;-).
Liefde bereikbaar
Hoe moeilijk de liefde dus soms kan zijn, deze theorie maakt liefde veel bereikbaarder in ons dagdagelijks leven dan gedacht. Een mooie gedachte voor al die singles die heel graag verliefd willen worden!
Lang en gelukkig aan diggelen
Maar als je dan toch eindelijk de ware hebt gevonden, dan staat de wetenschap alweer klaar om het ‘ze leefden nog lang en gelukkig’-sprookje aan diggelen te slaan is. Slechts zo’n drie procent van de zoogdieren is monogaam en de mens behoort daar – helaas voor de gebroeders Grimm – niet toe. Volgens een populaire theorie is ons brein van nature geprogrammeerd om zo veel mogelijk partners te hebben, net als de chimpansees die in de heerlijkheid van de promiscuïteit leven.
Toch monogaam
Maar, er is hoop. Volgens verschillende studies zijn er een hele reeks niet-biologische factoren die ervoor kunnen zorgen dat mensen toch monogaam door het leven kunnen gaan, namelijk communicatie, respect voor elkaar, gemeenschappelijk interesses en een intense vriendschap tussen beide partners.