Verleidelijke man

Waarom werken macht en status eigenlijk erotiserend

Het is een mega cliché: aan de hand van iedere succesvolle zakenman, acteur of voetballer loopt een prachtige vrouw. Waarom is dat eigenlijk? Waarom werken macht en status eigenlijk erotiserend? 

Werken machtige vrouwen ook erotiserend voor mannen?

Misschien een beetje. Het mechanisme werkt wel hetzelfde, want ook mannen vallen voor een zelfverzekerde uitstraling. Maar niet alleen dat. Wijnberg: “Een man valt voor vrouwelijke vormen. Voor een glimlach, oogcontact en vrouwelijke kleding, kortom: vrouwelijk gedrag. En dat is nou net wat een vrouw met macht doorgaans niet vertoont.” Heeft u ooit gefantaseerd over Angela Merkel of Femke Halsema? Vast niet. “Ik denk dus dat we kunnen concluderen dat puur de macht niet opwindend is,” aldus Wijnberg. “Dus dat de uitwerking wat dat aangaat hetzelfde is voor mannen als voor vrouwen. Het gaat erom dat mannen met macht een grotere egoboost krijgen en zelfverzekerder worden. Dát trekt vrouwen aan. Ze vertonen ook typische mannelijke eigenschappen. Vrouwen met macht worden weliswaar ook zelfverzekerder, maar niet per se vrouwelijker. En dat is dan weer niet zo aantrekkelijk.”

Waarom is status zo belangrijk?

Het was een onschuldige vraag aan Peter Crouch, een lange en niet bijzonder knappe Engelse spits. Wat was je geworden als het niet was gelukt met het voetbal? Het antwoord van de voetballer was even hilarisch als eerlijk. “Maagd…” Nee, door dikke contracten bij Liverpool en Tottenham Hotspur hoefde de Brit zich nooit meer zorgen te maken over vrouwelijke aandacht. Omdat in iedere discotheek of kroeg een profvoetballer de hoofdprijs voor de aanwezige vrouwen is, ongeacht karakter of uiterlijk. Types als Silvio Berlusconi en Marcel Boekhoorn, echt niet behorend tot de categorie Brad Pitt en David Beckham, worden ook altijd omringd door de mooiste vrouwen. Soms ook tientallen jaren jonger. Denk alleen al aan het vroegere koppel Bram Moszkowicz-Eva Jinek. En om de paar weken lees je dat vrouwen als Bridget Maasland en Sylvie Meis een nieuwe vriend hebben, maar het is nooit een bouwvakker of glazenwasser. Waarom is status toch zo belangrijk?

Natuurlijke Leider

Mark van Vugt, hoogleraar evolutionaire psychologie aan de Vrije Universiteit en Oxford University en co-auteur van het boek De Natuurlijke Leider – legt uit: ‘Evolutionair gezien hebben vrouwen behoefte aan mannen die kunnen voorzien in een veilige en voorspoedige omgeving voor hun kinderen. Dit heeft ervoor gezorgd dat mannen streven naar het bezit van zo veel mogelijk resources om hierin te voorzien, waarbij ze de competitie aangaan met andere mannen om een hoge status. Fysieke kracht, vindingrijkheid, intelligentie, welvarendheid en sociale dominantie kunnen een man daarbij helpen.’

Eigenschappen partner

In hun zoektocht naar een partner kijken vrouwen dan ook naar tekenen die op deze eigenschappen wijzen. Het statusgedreven gedrag van mannen komt dus direct voort uit de voorkeuren van vrouwen. ‘Zouden vrouwen massaal voor de machteloze, korte dikke man gaan, dan zullen het gedrag en het fysiek van mannen op den duur veranderen’, aldus Van Vugt. ‘Maar dit zal niet snel gebeuren. Deze patronen zijn over de loop van miljoenen jaren verankerd in het menselijk brein.’

Bronnen: Panorama/Esquire

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.