Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
Verleidelijke man
1 februari 2019

Waarom werken macht en status eigenlijk erotiserend

Het is een mega cliché: aan de hand van iedere succesvolle zakenman, acteur of voetballer loopt een prachtige vrouw. Waarom is dat eigenlijk? Waarom werken macht en status eigenlijk erotiserend? 

Werken machtige vrouwen ook erotiserend voor mannen?

Misschien een beetje. Het mechanisme werkt wel hetzelfde, want ook mannen vallen voor een zelfverzekerde uitstraling. Maar niet alleen dat. Wijnberg: “Een man valt voor vrouwelijke vormen. Voor een glimlach, oogcontact en vrouwelijke kleding, kortom: vrouwelijk gedrag. En dat is nou net wat een vrouw met macht doorgaans niet vertoont.” Heeft u ooit gefantaseerd over Angela Merkel of Femke Halsema? Vast niet. “Ik denk dus dat we kunnen concluderen dat puur de macht niet opwindend is,” aldus Wijnberg. “Dus dat de uitwerking wat dat aangaat hetzelfde is voor mannen als voor vrouwen. Het gaat erom dat mannen met macht een grotere egoboost krijgen en zelfverzekerder worden. Dát trekt vrouwen aan. Ze vertonen ook typische mannelijke eigenschappen. Vrouwen met macht worden weliswaar ook zelfverzekerder, maar niet per se vrouwelijker. En dat is dan weer niet zo aantrekkelijk.”

Waarom is status zo belangrijk?

Het was een onschuldige vraag aan Peter Crouch, een lange en niet bijzonder knappe Engelse spits. Wat was je geworden als het niet was gelukt met het voetbal? Het antwoord van de voetballer was even hilarisch als eerlijk. “Maagd…” Nee, door dikke contracten bij Liverpool en Tottenham Hotspur hoefde de Brit zich nooit meer zorgen te maken over vrouwelijke aandacht. Omdat in iedere discotheek of kroeg een profvoetballer de hoofdprijs voor de aanwezige vrouwen is, ongeacht karakter of uiterlijk. Types als Silvio Berlusconi en Marcel Boekhoorn, echt niet behorend tot de categorie Brad Pitt en David Beckham, worden ook altijd omringd door de mooiste vrouwen. Soms ook tientallen jaren jonger. Denk alleen al aan het vroegere koppel Bram Moszkowicz-Eva Jinek. En om de paar weken lees je dat vrouwen als Bridget Maasland en Sylvie Meis een nieuwe vriend hebben, maar het is nooit een bouwvakker of glazenwasser. Waarom is status toch zo belangrijk?

Natuurlijke Leider

Mark van Vugt, hoogleraar evolutionaire psychologie aan de Vrije Universiteit en Oxford University en co-auteur van het boek De Natuurlijke Leider – legt uit: ‘Evolutionair gezien hebben vrouwen behoefte aan mannen die kunnen voorzien in een veilige en voorspoedige omgeving voor hun kinderen. Dit heeft ervoor gezorgd dat mannen streven naar het bezit van zo veel mogelijk resources om hierin te voorzien, waarbij ze de competitie aangaan met andere mannen om een hoge status. Fysieke kracht, vindingrijkheid, intelligentie, welvarendheid en sociale dominantie kunnen een man daarbij helpen.’

Eigenschappen partner

In hun zoektocht naar een partner kijken vrouwen dan ook naar tekenen die op deze eigenschappen wijzen. Het statusgedreven gedrag van mannen komt dus direct voort uit de voorkeuren van vrouwen. ‘Zouden vrouwen massaal voor de machteloze, korte dikke man gaan, dan zullen het gedrag en het fysiek van mannen op den duur veranderen’, aldus Van Vugt. ‘Maar dit zal niet snel gebeuren. Deze patronen zijn over de loop van miljoenen jaren verankerd in het menselijk brein.’

Bronnen: Panorama/Esquire

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Aan deze vijf signalen kan je een narcist herkennen op een eerste date

Een wolf in schaapskleren laat natuurlijk niet meteen zijn ware aard...

Deze 10 gewoontes hebben mannen wanneer ze vrouwen appen

Of je het nou leuk vindt of niet, WhatsApp is een...

De aantrekkingskracht van de buitenlandse man

We zijn allemaal weleens een buitenlandse man tegengekomen waar we een...

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote...

Waarom een fitte date aantrekkelijker is

Of je nu een man of vrouw bent, als je fit...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie