vaste avondroutine

Waarom we in februari het minst goed slapen

Als je je deze maand slaperiger voelt dan anders, dan ben je zeker niet de enige. In vergelijking met maart hebben we 8 minuten langer nodig om in slaap te vallen. En ook ’s nachts liggen we tien minuten meer wakker. Als resultaat heeft één op de drie mensen een lager energieniveau, met vooral vrouwen die er veel last van hebben.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op een enquête van vorige winter bij meer dan 21.000 Britse volwassenen. Zij werden ondervraagd over hun slaappatroon en -kwaliteit. Daaruit bleek dat we in februari gemiddeld 56 minuten nodig om in slaap te vallen en ’s nachts zo’n 59 minuten wakker liggen. In maart gaat het daarentegen om respectievelijk 48 en 49 minuten.

Energietekort
Bijna een derde van de mensen heeft in februari dan ook een groter energietekort dan in maart. Van de ondervraagden in februari klaagde 68 procent over te weinig energie, terwijl 26 procent negatieve gevoelens rapporteerde en 32 procent gefrustreerd was over zijn slaaproutine. Ter vergelijking: van de ondervraagden in maart klaagde slechts 39 procent over een gebrek aan energie, terwijl slechts 10 procent negatieve gevoelens had en 8 procent gefrustreerd was.

Vooral vrouwen zouden veel last hebben van die gevoelens. Hun slaapkwaliteit is in februari 7 procent slechter dan in de andere maanden van het jaar. Bij mannen gaat het om een vermindering van 5 procent. Gelukkig is er hoop voor de nabije toekomst, want in maart gaat de slaapkwaliteit weer met 14 procent naar omhoog.

Licht
Volgens slaapexpert Colin Espie kan dat verschil makkelijk verklaard worden. “De lichaamsklok wordt grotendeels gereguleerd door het omgevingslicht dat van buiten komt. Dat zorgt voor een signaal om overdag waakzaam te blijven. Maar die signalen zijn minder duidelijk in de winter”, aldus professor Espie.

“Bovendien wordt de slaperigheid nog bevorderd door de verwarming in onze huizen en de vele kantoorgebouwen met een gebrek aan licht en verse lucht. Dat heeft ’s nachts een negatief effect op je slaapkwaliteit.” Volgens de professor zou vroeger gaan slapen dan ook geen effectieve oplossing zijn. Het enige wat we kunnen doen, is uitkijken naar volgende maand…

Bron: Goed Gevoel

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.