huilende vrouw

Waarom we blozen rillen hikken en kippenvel krijgen

Je lichaam doet soms gekke dingen en zelfs wetenschappers weten niet precies waarom dat zo is. Toch hoef je je geen zorgen te maken als je lijf een van de volgende verschijnselen vertoont:

1. Kippenvel
Kippenvel steekt de kop op wanneer je het koud hebt, bang bent of soms zelfs wanneer je naar een ontroerend stukje muziek aan het luisteren bent. Maar een biologische reden waarom je kippenvel krijgt is er niet meer. Toen mensen nog hariger waren, diende kippenvel om de ander te intimideren. Een beetje zoals bij dieren die hun haren rechtzetten wanneer ze zich in een gevaarlijke situatie bevinden. Kippenvel diende in die tijd om er groter uit te zien, omdat onze lichaamsbeharing ook mee overeind kwam. Omdat we nu een pak minder harig zijn dan duizenden jaren geleden is kippenvel vrij zinloos.

2. Rillen
Rillen heeft zowat het omgekeerde effect van zweten. Door te rillen genereer je warmte en kan je die ook beter bewaren. Bovendien zet je door te rillen een proces in je lichaam in gang dat de functie van je interne organen intact houdt, ondanks je dalende lichaamstemperatuur.

3. Met een schok weer wakker worden
Iedereen kent het gevoel wel: bijna in slaap vallen, maar plots weer wakker schieten met een schok. Dit fenomeen kreeg de naam Hypnagoge schok mee. Eén theorie voor het bestaan van de hypnagoge schok is dat je hersenen denken dat je aan het vallen bent, en je daarvan met een schok op de hoogte willen brengen, zodat je nog actie kan ondernemen. Een andere theorie zegt dan weer dat de hypnagoge schok een normaal onderdeel is van het ontspanningsproces en meestal voorkomt als je gestresseerd of angstig bent, of wanneer je teveel cafeïne of alcohol gedronken hebt.

4. Gapen
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt gaap je niet omdat je moe of verveeld bent. Nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat gapen vooral een manier is om je hersenen koel te houden. Het komt er dus op neer dat een geeuw de airco van je brein is. Dit afkoelingsproces houdt je alert in stressvolle situaties.

5. Kwijlen
Overmatig veel speeksel produceren of kwijlen heeft tal van verschillende oorzaken en redenen. Om onze mond gehydrateerd te houden bijvoorbeeld. Daarnaast helpt speeksel ook bij het afbreken van voedsel en beschermt het onze mond en tanden tegen de zuren die er vrijkomen wanneer we overgeven. Ook wanneer je aan iets lekkers denkt schieten onze speekselklieren in actie om ons voor te bereiden op onze volgende maaltijd.

6. Blozen
Wanneer je jezelf in een gênante situatie bevindt kruipt er plots een warme blos over je wangen. Dat gebeurt omdat je lichaam een adrenalinerush krijgt, je hartslag de hoogte in schiet en je bloedvaten wat beginnen uit te zetten. Wetenschappers zijn van mening dat blozen een evolutionair bepaalde verontschuldiging is: een soort van niet uitgesproken excuus voor een sociale misstap.

7. Trekkende oogleden
Wanneer je oogleden plots beginnen te trekken kan dat tal van verschillende oorzaken hebben. Zo kan je last hebben van stress, een slaapgebrek, droge ogen, gevoeligheid voor licht of allergieën. Denk er ook aan om voldoende te drinken, want ook dehydratatie kan een oorzaak zijn van trekkende oogleden.

8. Hikken
Om te kunnen ademhalen werken onze longen samen met ons diafragma, een spier die helpt om lucht in de longen te trekken en daarna te ontspannen zodat de lucht weer naar buiten stroomt. Als je te snel eet of drinkt kan het diafragma geïrriteerd raken, waardoor er lucht in je keel kan blijven vastzitten, wat een hik veroorzaakt Door je adem even in te houden of enkele keren diep in te ademen kan je meestal snel weer van de hik afraken.

9. Tranen in je ogen krijgen
Huilen is veel ingewikkelder dan je denkt. Er zijn dan ook verschillende soorten tranen voor verschillende situaties:
Basale tranen: deze tranen houden je ogen altijd vochtig en beschermen zo voor bacteriën en andere schadelijke stoffen. Dit is het soort tranen dat je meestal niet opmerkt.
Reflexmatige tranen: Wanneer je ogen plots beginnen tranen als je een ui aan het snijden bent, dan is dat met reflexmatige tranen. Deze tranen zorgen ervoor dat gas of zuur geen schade kan berokkenen aan je ogen.
Emotionele tranen: Dit soort tranen komt tevoorschijn wanneer je erg verdrietig, blij of angstig bent. Wetenschappers weten niet echt waarom we emotionele tranen huilen, behalve dan dat deze wel eens een kalmerend effect zouden kunnen hebben.

10. Boeren en winden laten
Ja, boeren en winden zijn gênant, maar ze komen nu eenmaal voor wanneer bepaalde gassen ons lichaam willen verlaten. Boeren gebeurt wanneer je te veel lucht inslikt, te snel eet, kauwgom kauwt of wanneer je bruisende drankjes drinkt. Ook een maaginfectie kan een reden zijn voor aanhoudend boeren.

Het feit dat we winden laten hebben we dan weer te danken aan voedsel dat niet volledig verteerd is wanner het in onze dikke darm terechtkomt. De bacteriën in die darm beginnen dan aan dat voedsel te eten en produceren op die manier gassen die hun weg naar buiten moeten vinden.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.