Als je trouwe bezoeker bent van Singlessite.nl betekent dit dat het niet zo wil vlotten met het krijgen van een eerste, echte of hechte relatie. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn, dat je al enkele relaties achter de rug hebt, die geen stand hielden. Een derde optie is dat je getrouwd was, maar intussen een scheiding hebt mogen meemaken.
Liever minder sterk geweest
Ik zeg expres “hebt mogen meemaken”, omdat het in het leven soms een verrijking is zoveel mogelijk te mogen ondervinden. Een scheiding is echter één van de belevenissen die mij gestolen had mogen worden. Die ik graag aan mijn deur voorbij had zien gaan. Het is niet zo dat ik door deze gebeurtenis niet sterker ben geworden, maar dan was ik graag iets minder sterk gebleven.
Scheiden, ik kan me dus niet voorstellen dat iemand er met een vrolijk gevoel op terug kijkt. Met een goed gevoel dat zou ik me nog wel kunnen bedenken, wanneer het leven echt een hel was met je ex. De cliché’s over scheiden, die kennen veel van ons dus uit eerste hand, of anders uit bladen en uit series zoals ‘Divorce’.
Na een breuk
Vrouwen gaan na een relatiebreuk eindeloos zitten kletsen, roddelen, janken en zwelgen met elkaar, terwijl mannen eerder mopperen, cynisch worden en veel naar het café gaan om zogenaamd ‘heel erg blij achter de meiden aan te gaan’. Volgens relatiedeskundigen voelt het einde van een relatie echter hetzelfde aan voor mannen als voor vrouwen, maar verwerken ze op het een andere manier.
Mannen sneller orde op zaken
Zo zouden mannen sneller de vastgekoekte pleister van hun been trekken, terwijl vrouwen het traag en voorzichtig doen. Mannen brengen sneller orde op zaken. Zo focussen ze zich op het werk of spreken af met vrienden, terwijl vrouwen het einde van de relatie langer analyseren en meer bij de pakken neer blijven zitten.
Mannen negeren gevoelens
De snelle aanpak van de mannen blijkt echter niet beter te werken. Mannen weten dat een scheiding pijn doet, maar negeren vaker hun gevoelens. Ze willen het hoofdstuk afsluiten en doen dat door het ‘zwarte gat’ te vullen met activiteiten en werk. Volgens de onderzoekers is dit dus niet de beste manier. Ze verwerken het einde nooit helemaal, waardoor het toch lang kan aanslepen.
Handleiding aanpak relatiebreuk
Als experts geven ze dan ook een ‘handleiding’ over hoe je het best een relatiebreuk aanpakt. Als eerste moet je stoppen met jezelf de schuld te geven en negatieve gedachten uit je hoofd bannen. Ga om met mensen die je gevoelens begrijpen en bekijk de situatie vanuit het standpunt van een buitenstaander.
Dit helpt vaak om de breuk een plaats te geven en te analyseren wat er fout ging. Probeer weer plezier te maken in het leven, al gaat dit in het begin misschien nog wat geforceerd. Spreek af met vrienden, denk weer wat meer aan jezelf, ga naar de kapper en koop een nieuwe outfit.
Realiteit blijft pijnlijk
Hoewel dit allemaal heel makkelijk klinkt, is het in realiteit toch wat pijnlijker. Je mag jezelf heus wat tijd gunnen en natuurlijk verwerkt iedereen een relatiebreuk op zijn of haar eigen manier.
Maar feit is dat vrouwen op een gegeven moment uitgehuild en klaar zijn en mannen soms jaren nadien in een dronken bui, wanneer de remmen los zijn, hun ex gaan bellen, gaan appen of mailen.