verdriet
3 March 2016

Waarom jij meer liefdesverdriet hebt dan je ex

Waarom heb jij maanden lang liefdesverdriet als je relatie voorbij is terwijl je ex na een korte treurperiode alweer een ander heeft gevonden? Of omgekeerd natuurlijk…  

Zelfverwijt

Het heeft er mee te maken of je jezelf iets verwijt, stellen onderzoekers van de universiteit van Stanford. Ze analyseerden de persoonlijke verhalen van 194 mensen, van wie de relatie was geëindigd. Bij de mensen, wiens eigenwaarde en zelfbeeld hadden geleden onder de relatiebreuk bleek het langer te duren voor ze er weer bovenop waren.

Afwijzing

Mensen die de afwijzing niet op zichzelf betrokken, konden sneller weer verder met hun leven. Zij zagen het einde van de relatie als iets onvoorspelbaars, als een teken dat ze niet bij elkaar pasten of als iets wat iedereen wel eens overkomt. Dat maakt dat hun periode van liefdesverdriet een stuk korter duurt.

Persoonlijk falen

“Als mensen denken dat ze zijn verlaten vanwege een persoonlijk falen, dan zijn ze erger van slag,” legt onderzoeker Lauren Howe uit. “Omdat ze geloven dat de afwijzing te maken heeft met een negatieve karaktertrek, voelen ze zich eerder beschaamd en geraakt als ze aan de persoon denken die hen afwees. Ze menen bovendien dat dit probleem ook in volgende relaties zal opspelen.”

Leren van anderen

Mensen die het einde van een relatie aan zichzelf wijten hebben relatief vaak een zogenoemde ‘fixed mindset’: ze geloven niet dat ze kunnen veranderen en menen dat hun karakter altijd hetzelfde zal zijn. Volgens Howe kunnen deze mensen leren van degenen die geloven in hun vermogen om te groeien en te veranderen en die daardoor dus sneller over een dip heen zijn na een afwijzing.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Singles met liefdesverdriet in lockdown

Wat als je juist nu – terwijl de horeca dicht is...

Heel in 4 stappen je gebroken hart

Het beëindigen van een relatie is vaak pijnlijk en emotioneel. Het...

Einde relatie bezongen door Amy Winehouse

We hebben allemaal zo onze eigen manier om om te gaan...

Zo kom je de feestdagen door met een gebroken hart

Hartstikke gezellig hoor die feestdagen in het verschiet! Tenzij het net...

Relatie van je vriendin voorbij? Zo help je haar door een lastige tijd heen

Als je zelf ook een relatiebreuk hebt meegemaakt dan weet je...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie