verdriet

Waarom jij meer liefdesverdriet hebt dan je ex

Waarom heb jij maanden lang liefdesverdriet als je relatie voorbij is terwijl je ex na een korte treurperiode alweer een ander heeft gevonden? Of omgekeerd natuurlijk…  

Zelfverwijt

Het heeft er mee te maken of je jezelf iets verwijt, stellen onderzoekers van de universiteit van Stanford. Ze analyseerden de persoonlijke verhalen van 194 mensen, van wie de relatie was geëindigd. Bij de mensen, wiens eigenwaarde en zelfbeeld hadden geleden onder de relatiebreuk bleek het langer te duren voor ze er weer bovenop waren.

Afwijzing

Mensen die de afwijzing niet op zichzelf betrokken, konden sneller weer verder met hun leven. Zij zagen het einde van de relatie als iets onvoorspelbaars, als een teken dat ze niet bij elkaar pasten of als iets wat iedereen wel eens overkomt. Dat maakt dat hun periode van liefdesverdriet een stuk korter duurt.

Persoonlijk falen

“Als mensen denken dat ze zijn verlaten vanwege een persoonlijk falen, dan zijn ze erger van slag,” legt onderzoeker Lauren Howe uit. “Omdat ze geloven dat de afwijzing te maken heeft met een negatieve karaktertrek, voelen ze zich eerder beschaamd en geraakt als ze aan de persoon denken die hen afwees. Ze menen bovendien dat dit probleem ook in volgende relaties zal opspelen.”

Leren van anderen

Mensen die het einde van een relatie aan zichzelf wijten hebben relatief vaak een zogenoemde ‘fixed mindset’: ze geloven niet dat ze kunnen veranderen en menen dat hun karakter altijd hetzelfde zal zijn. Volgens Howe kunnen deze mensen leren van degenen die geloven in hun vermogen om te groeien en te veranderen en die daardoor dus sneller over een dip heen zijn na een afwijzing.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.