date tips

Waarom je partner niet kan merken dat er iets op je hart ligt

Goed nieuws voor de mannen: de volgende keer dat je geliefde tegen jou uitvliegt omdat je niet weet wat er zich in haar hoofd afspeelt, kom je er met dit antwoord vanaf: “Dat klopt, liefje, maar ik kan er niet aan doen”.

Wetenschappers hebben immers bevestigd dat het voor mannen echt moeilijker is dan vrouwen om emoties van iemands gezicht af te lezen en ze juist te interpreteren.

Onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh toonden een groep mannen en vrouwen foto’s van gezichten waarover ze vervolgens vragen stelden. Terwijl de deelnemers nadachten over hun antwoord, werden hun hersens gescand. Daarnaast timeden de wetenschappers hoelang het duurde vooraleer de kandidaten met een antwoord kwamen opzetten.

Emoties

Bij de vragen of de persoon op de foto een man of een vrouw was of hoe intelligent de persoon zou zijn, stelden de verantwoordelijken van het onderzoek weinig verschil vast tussen de antwoorden van mannen en vrouwen.

Zodra er gepeild werd naar emoties of persoonlijkheid, kregen de mannen het echter moeilijk. Om te kunnen antwoorden op de vraag hoe open de personen op de foto’s waren, hadden ze aanzienlijk meer tijd nodig om een zinnig antwoord te bedenken.

Zelfs wanneer ze tot dezelfde conclusie kwamen dan de vrouwelijke deelnemers, hadden ze nog meer tijd nodig om hun mening geformuleerd te krijgen.

Langer nadenken voor sociale oordelen

Terwijl de wetenschappers de mannen ‘gevoelige’ vragen voorlegden, zagen ze op de hersenscans hoe de hoeveelheid bloed toenam naar de regio in het brein die instaat voor het beoordelen van emoties. Dit is volgens de onderzoekers het bewijs dat mannelijke hersens harder moeten werken om sociale beoordelingen te maken.

Mannen denken vaak langer na omdat ze beseffen dat hun oordeel vervelend of onaangenaam kan zijn en dat willen ze compenseren. “De mannelijke deelnemers kregen meestal voldoende tijd om een correct antwoord te formuleren. Zodra ze snel een oordeel moesten vellen, begonnen ze de gedachten en emoties van de mensen op de foto verkeerd in te schatten”, legt onderzoeksverantwoordelijke professor Stephen Lawrie uit.

Autisme

De resultaten van dit onderzoek kunnen een belangrijke rol spelen in de behandeling voor mensen met autisme. Zo hebben deze mensen eveneens moeite om emoties op iemands gezicht af te lezen of om het onderscheid te zien tussen verschillende gevoelens. Bij de mannelijke deelnemers die foto’s te zien kregen, steeg er immers nog meer bloed naar het deel in de hersens waar emotionele oordelen worden gevormd.

“Ons onderzoek toont aan dat mannen strategieën hebben ontwikkeld om hun beperkte natuurlijke empathie te compenseren. Ze doen dit door het deel van de hersens dat sociale hints geeft extra hard te activeren. Aangezien dit ook gebeurt bij autisten, kunnen we nieuwe tools ontwikkelen die patiënten de sociale regels aanleren zodat hun vaardigheden om te communiceren met andere mensen verbeteren”, besluit professor Lawrie.

Bron: Goed Gevoel

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.