profielfoto

Waarom je meteen je ex van Facebook moet deleten

Sociaalnetwerksites maken het mensen met liefdesverdriet moeilijker om een voormalige partner te vergeten. Uit een recente studie aan de universiteit van Santa Cruz toont aan dat je om het verwerkingsproces te versnellen je ex beter maar helemaal van je Facebookprofiel verwijdert.

Invloed relatiebreuk

Men bestudeerde de invloed van digitale bezittingen en het verwijderen hiervan op het verwerkingsproces na een relatiebreuk. 24 mensen tussen 19 en 34 jaar namen deel aan het onderzoek, daaruit blijkt dat digitale bezittingen vaak herinneringen naar boven brengen die je overstuur kunnen maken. Hieronder rekenen de wetenschappers foto’s, berichten, muziek en filmpjes op verschillende toestellen als computers, tablets, gsm’s en fototoestellen.

Twaalf deelnemers hadden alles van hun ex van Facebook verwijderd, acht van hen hielden foto’s en andere herinneringen bij, vier van hen hadden hier en daar iets gewist. De gedumpte personen wilden wel het vaakst vergeten maar hadden meer moeite de herinneringen te verwijderen. Anderen hadden later spijt van het feit dat ze alles weggesmeten hebben. Het vernietigen van foto’s is nu moeilijker omdat de herinneringen verspreid zijn over verschillende apparaten als fotoestellen, gsm’s, maar ook applicaties, websites en platforms.

Emotioneel zwaar

Zo kan je je de tag verwijderen op een foto, maar de foto zelf kun je niet verwijderen als die door een andere persoon online werd gezet. Het proces vraagt tijd en is emotioneel zwaar. Professor in de psychologie Steve Whitaker: “Mensen houden een grote collectie van digitale bezittingen op Facebook bij. Er is nog maar weinig onderzoek gebeurd naar de negatieve invloed van digitale bezittingen wanneer mensen bepaalde aspecten van hun leven proberen te vergeten.”

Velen zetten het verwerkingsproces in door hun status te veranderen in ‘single’, door meteen hun ex uit hun vriendenlijst te schrappen of te maken dat hij of zij niet langer toegang heeft tot hun profiel.

Bron: HLN

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.