sexy kleding

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet. Maar hoe komt het nou dat de een het altijd koud heeft en de ander nooit?

Het is een apart fenomeen. Sommige mensen hebben het altijd koud, ook in de zomer. Wanneer het ’s avonds afkoelt trekt jij een trui aan terwijl anderen nog gewoon in een T-shirt. In de winter krijg je het maar niet warm, kruipt je bed in met sokken aan en het liefst een warme kruik erbij. Experts zeggen dat je lichaamstemperatuur niet alleen wordt bepaald door je gewicht en lengte maar ook door je leeftijd, sekse, eetgewoontes, slaappatroon, levensstijl en zelfs je gelukstoestand.

Warmbloedig

Mensen zijn warmbloedige wezens en dat wil zeggen dat onze lichaamstemperatuur zo rond de 37 graden Celsius schommelt. Je lichaamstemperatuur kan sterk wisselen. De regeling ervan begint in je brein en wordt gecontroleerd door hormonen. Die houden rekening met de interne temperatuur van het lichaam en de temperatuur van de buitenste huidlagen.

Vrouwen versus mannen

Het hormoon dat oestrogeen heet maakt ook deel uit van het temperatuursysteem. Daarom hebben vrouwen het veel vaker koud dan mannen. Ook ouderen hebben er meer last van dan jongeren. De handen en vouten van actievere mensen zijn warmer dan die van mensen met een wat passievere levensstijl. Mannen hebben meestal meer spiermassa, vrouwen (helaas) meer vet. Als de spieren moeten werken, dan wekken ze warmte op, terwijl vetcellen deze juist opslaan.

Aan de universiteit van Utah hebben ze ontdekt dat de temperatuur van een mannenlijf gemiddeld 32,3 °C is en die van vrouwen rondom de 30,7 °C zit. Een vrouwenlichaam moet dus harder werken om de interne temperatuur hoog te houden. Daardoor blijft er simpelweg minder energie over om de ledematen te verwarmen. Zelfs je menstruatiecyclus kan de lichaamstemperatuur van een vrouw met enkele graden veranderen.

Dik of dun

Dikke mensen hebben een warmer gevoel omdat hun interne organen warmer zijn, hoewel hun ledematen eigenlijk kouder zijn. Bij een laag BMI is de lichaamstemperatuur weer kouder omdat het bloed dat door de ledematen stroomt opgewarmd moet worden wanneer het wordt teruggepompt. Je interne temperatuur regel je met cellen in je huid. Deze sporen namelijk kou op. Ze  doen je haar- en bloedvaten verkleinen waardoor de bloedcirculatie vertraagt. Bij roker zal dit dan ook sneller gebeuren, terwijl actieve mensen warmere handen en voeten hebben.

Perceptie en geluk

Het hangt niet alleen of van of je het echt warm hebt of niet. Ook je perceptie van temperatuur speelt een rol. Interessant is ook dat wanneer je wordt omringd door mensen waar je je prettig bij voelt, je het warmer zult hebben. Een Canadese studie heeft aangetoond dat mensen die eenzaam zijn of zich geïsoleerd voelen het kouder hebben. Heb je een uitgebreid sociaal netwerk dan hebben mensen het meestal warmer.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Linda ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!