sexy kleding

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet. Maar hoe komt het nou dat de een het altijd koud heeft en de ander nooit?

Het is een apart fenomeen. Sommige mensen hebben het altijd koud, ook in de zomer. Wanneer het ’s avonds afkoelt trekt jij een trui aan terwijl anderen nog gewoon in een T-shirt. In de winter krijg je het maar niet warm, kruipt je bed in met sokken aan en het liefst een warme kruik erbij. Experts zeggen dat je lichaamstemperatuur niet alleen wordt bepaald door je gewicht en lengte maar ook door je leeftijd, sekse, eetgewoontes, slaappatroon, levensstijl en zelfs je gelukstoestand.

Warmbloedig

Mensen zijn warmbloedige wezens en dat wil zeggen dat onze lichaamstemperatuur zo rond de 37 graden Celsius schommelt. Je lichaamstemperatuur kan sterk wisselen. De regeling ervan begint in je brein en wordt gecontroleerd door hormonen. Die houden rekening met de interne temperatuur van het lichaam en de temperatuur van de buitenste huidlagen.

Vrouwen versus mannen

Het hormoon dat oestrogeen heet maakt ook deel uit van het temperatuursysteem. Daarom hebben vrouwen het veel vaker koud dan mannen. Ook ouderen hebben er meer last van dan jongeren. De handen en vouten van actievere mensen zijn warmer dan die van mensen met een wat passievere levensstijl. Mannen hebben meestal meer spiermassa, vrouwen (helaas) meer vet. Als de spieren moeten werken, dan wekken ze warmte op, terwijl vetcellen deze juist opslaan.

Aan de universiteit van Utah hebben ze ontdekt dat de temperatuur van een mannenlijf gemiddeld 32,3 °C is en die van vrouwen rondom de 30,7 °C zit. Een vrouwenlichaam moet dus harder werken om de interne temperatuur hoog te houden. Daardoor blijft er simpelweg minder energie over om de ledematen te verwarmen. Zelfs je menstruatiecyclus kan de lichaamstemperatuur van een vrouw met enkele graden veranderen.

Dik of dun

Dikke mensen hebben een warmer gevoel omdat hun interne organen warmer zijn, hoewel hun ledematen eigenlijk kouder zijn. Bij een laag BMI is de lichaamstemperatuur weer kouder omdat het bloed dat door de ledematen stroomt opgewarmd moet worden wanneer het wordt teruggepompt. Je interne temperatuur regel je met cellen in je huid. Deze sporen namelijk kou op. Ze  doen je haar- en bloedvaten verkleinen waardoor de bloedcirculatie vertraagt. Bij roker zal dit dan ook sneller gebeuren, terwijl actieve mensen warmere handen en voeten hebben.

Perceptie en geluk

Het hangt niet alleen of van of je het echt warm hebt of niet. Ook je perceptie van temperatuur speelt een rol. Interessant is ook dat wanneer je wordt omringd door mensen waar je je prettig bij voelt, je het warmer zult hebben. Een Canadese studie heeft aangetoond dat mensen die eenzaam zijn of zich geïsoleerd voelen het kouder hebben. Heb je een uitgebreid sociaal netwerk dan hebben mensen het meestal warmer.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!