liefde of lust

Waarom je beter niet te veel op je partner lijkt

Koppels die te veel op elkaar lijken zijn gedoemd te mislukken, zo stellen Amerikaanse wetenschappers na een nieuw onderzoek. Wanneer mannen en vrouwen zowel fysiek als qua persoonlijkheid te veel gelijkenissen vertonen, is de kans op een langdurige relatie kleiner dan bij koppels waarbij de afstand voldoende groot is.

Psychologische profielen

Voor hun studie bestudeerden de wetenschappers van de Columbia Universiteit drie jaar lang de psychologische profielen van 732 volwassen mannen en vrouwen. De deelnemers kregen vragen voorgeschoteld over hun relatie, intimiteit, verbondenheid en hechtheid met hun partner, de mate van tevredenheid, hoe vaak ze al aan een breuk gedacht hebben en of ze worstelen met depressieve gevoelens.

Gemeenschappelijk

Hoe nauw de band is met hun partner werd gemeten via de ‘Inclusion of Other in Self’-test, die vaak gebruikt wordt door psychologen. Hierbij wordt gekeken naar welke persoonlijkheidskenmerken een koppel gemeenschappelijk heeft, evenals hun waarden, identiteit en mening over andere aspecten uit hun leven samen. De onderzoekers beweren dat ze via deze informatie de band van een koppel kunnen vergelijken met hun algemene tevredenheid en de sterkte van hun relatie.

Volg je gevoel

Wat bleek nu? De liefdesstellen met de beste relatie waren diegenen die noch de nauwste band hadden noch het verste van elkaar verwijderd stonden. Wel de koppels die hier ergens tussenin zweefden, kwamen als beste naar boven. Zij beseften immers zelf dat hun band niet zo hecht was als hij zou kunnen zijn, maar ze waren gelukkiger zo, verklaart professor David Frost. “Hoe dicht je je voelt bij je partner is niet het belangrijkste. Waar het om draait is dat jullie band zo nauw is als jullie zelf willen, zelfs al is dat helemaal niet nauw”, gaat hij verder.

Verbondenheid

Volgens de professor kunnen we dan ook niet beter dan gewoon ons gevoel te volgen: “Mensen die hunkeren naar een intiemere relatie of juist meer afstand willen creëren, hebben eveneens een verhoogd risico op een problematische relatie”, waarschuwt hij. “Om een gezonde relatie te hebben, is het belangrijk dat jullie een manier vinden om te voldoen aan jullie persoonlijk level van verbondenheid”, besluit Frost.

De onderzoekers benadrukken dat de bevindingen van hun onderzoek ook in een bredere relationele context van toepassing zijn, zoals tussen ouders en kinderen, collega’s of vrienden.

Bron: Goed Gevoel

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.