vreindschap
30 March 2017

Waarom een vriendschap verbreken erger is dan een relatie beëindigen?

Een relatie die stukloopt, is natuurlijk altijd erg zwaar. Maar wist je dat het voor velen nóg harder aankomt om met een vriend of vriendin te breken dan een liefdespartner? Als je gedumpt wordt, is er een bepaald scenario. Een soort van script. De maatschappij heeft je in tal van liedjes en films al uitgelegd hoe het precies verloopt en wat je het beste doet. Er zijn psychologen die gespecialiseerd zijn in liefdesverdriet. Het is pijnlijk en hartverscheurend, maar normaal.

Even veel pijn, minder begrip

Het probleem met vriendschappen die abrupt verbroken worden, is dat er veel minder begrip is. Gemeenschappelijke vrienden vinden vaak dat je overdrijft, terwijl anderen het dan weer niet helemaal begrijpen. Terwijl het doodnormaal is om in het openbaar een traantje te laten als je partner het heeft uitgemaakt. En dat terwijl het minstens even veel pijn doet. “Er wordt niet over gepraat hoe het voelt wanneer een diepe vriendschap tot een einde komt, vertelt Jessica Smock, auteur van ‘My Other Ex: Women’s True Stories of Leaving and Losing Friends’. Iedereen heeft het altijd maar over BFF’s en Girl Squads op sociale media, maar er is ook een donkere kant aan vriendschappen, die vaak vergeten of genegeerd wordt.”

Vriendschappelijke break-up

“In mijn onderzoek ontdekte ik dat veel vrouwen vriendschappelijke breakups zwaarder vinden dan het einde van een romantische relatie,” aldus Smock. “Wie gedumpt wordt is droevig, maar je praat erover met anderen en je herstelt weer. Wanneer een vriend of vriendin je echter aan de kant zegt, ervaren heel veel vrouwen schaamte, schuldgevoelens en vooral verwarring. We verwachten namelijk niet dat een vriendschappelijke relatie beëindigd wordt. Die zouden eeuwig moeten duren. En dan ga je je afvragen of je wel een goede vriend(in) geweest bent. Want vaak krijg je niet eens een reden of excuses.”

“Vriendschappen zijn zelden voor altijd”

Vaak is het gevoel van verraad of wanhoop zelfs nog groter bij een vriendschap die verbroken wordt, dan bij een relatie. Dat komt omdat een vriendschappelijke relatie vaak nóg dieper gaat, legt Irene S. Levine, psychologe en auteur van ‘Best Friends Forever: Surviving A Breakup With Your Best Friend’ uit. “We gaan nooit een vriendschap aan met het gevoel dat het niet zou kunnen blijven duren, dus durven we sneller onze ziel blootleggen. Wanneer zoiets beëindigd wordt, is dat een harde emotionele klap. In tegenstelling tot een huwelijk, dat een juridische basis heeft, zijn er geen regels of rituelen om een vriendschap te verbreken. Het is gênant, er is niemand die je in vertrouwen kan nemen. En het voelt bijna overdreven om ervoor naar een psycholoog of professional te stappen. Dat is heel erg eenzaam.”

Geen leven lang

“Bovendien versterkt de populaire cultuur het idee dat vriendschap voor altijd is nog eens,” weet Levine. “En dat terwijl het allesbehalve de waarheid is. De meeste vriendschappen, zelfs de allerbeste, duren geen leven lang. Het zijn vrijwillige relaties die voor beide partijen even bevredigend moeten zijn. Zodra er ook maar iets kleins misloopt, is die relatie een vogel voor de kat en zijn we soms zelfs opgelucht dat het voorbij is. Weet dat het nu misschien wel verschrikkelijk aanvoelt, maar wanneer de wonde geheeld is, zal je merken dat je minder stress hebt en meer tijd kan investeren in relaties die je wél een goed gevoel geven.”

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Jarig tijdens Covid-19? Zo kun je het toch leuk maken!

In plaats van je verjaardag met een grote groep thuis te...

Singles met liefdesverdriet in lockdown

Wat als je juist nu – terwijl de horeca dicht is...

Zo ga je van vriendschap naar relatie

Ben je al jaren bevriend met iemand, maar voel je stiekem...

Bemiddelingsbureau introduceert aanpak om eenzaamheid onder jongvolwassenen aan te pakken

Het is algemeen bekend dat één op de drie jongvolwassenen zich...

Wat is een frenemy en hoe herken je haar?

en frenemy is iemand die zich voordoet als een vriendin, maar...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie