vreindschap

Waarom een vriendschap verbreken erger is dan een relatie beëindigen?

Een relatie die stukloopt, is natuurlijk altijd erg zwaar. Maar wist je dat het voor velen nóg harder aankomt om met een vriend of vriendin te breken dan een liefdespartner? Als je gedumpt wordt, is er een bepaald scenario. Een soort van script. De maatschappij heeft je in tal van liedjes en films al uitgelegd hoe het precies verloopt en wat je het beste doet. Er zijn psychologen die gespecialiseerd zijn in liefdesverdriet. Het is pijnlijk en hartverscheurend, maar normaal.

Even veel pijn, minder begrip

Het probleem met vriendschappen die abrupt verbroken worden, is dat er veel minder begrip is. Gemeenschappelijke vrienden vinden vaak dat je overdrijft, terwijl anderen het dan weer niet helemaal begrijpen. Terwijl het doodnormaal is om in het openbaar een traantje te laten als je partner het heeft uitgemaakt. En dat terwijl het minstens even veel pijn doet. “Er wordt niet over gepraat hoe het voelt wanneer een diepe vriendschap tot een einde komt, vertelt Jessica Smock, auteur van ‘My Other Ex: Women’s True Stories of Leaving and Losing Friends’. Iedereen heeft het altijd maar over BFF’s en Girl Squads op sociale media, maar er is ook een donkere kant aan vriendschappen, die vaak vergeten of genegeerd wordt.”

Vriendschappelijke break-up

“In mijn onderzoek ontdekte ik dat veel vrouwen vriendschappelijke breakups zwaarder vinden dan het einde van een romantische relatie,” aldus Smock. “Wie gedumpt wordt is droevig, maar je praat erover met anderen en je herstelt weer. Wanneer een vriend of vriendin je echter aan de kant zegt, ervaren heel veel vrouwen schaamte, schuldgevoelens en vooral verwarring. We verwachten namelijk niet dat een vriendschappelijke relatie beëindigd wordt. Die zouden eeuwig moeten duren. En dan ga je je afvragen of je wel een goede vriend(in) geweest bent. Want vaak krijg je niet eens een reden of excuses.”

“Vriendschappen zijn zelden voor altijd”

Vaak is het gevoel van verraad of wanhoop zelfs nog groter bij een vriendschap die verbroken wordt, dan bij een relatie. Dat komt omdat een vriendschappelijke relatie vaak nóg dieper gaat, legt Irene S. Levine, psychologe en auteur van ‘Best Friends Forever: Surviving A Breakup With Your Best Friend’ uit. “We gaan nooit een vriendschap aan met het gevoel dat het niet zou kunnen blijven duren, dus durven we sneller onze ziel blootleggen. Wanneer zoiets beëindigd wordt, is dat een harde emotionele klap. In tegenstelling tot een huwelijk, dat een juridische basis heeft, zijn er geen regels of rituelen om een vriendschap te verbreken. Het is gênant, er is niemand die je in vertrouwen kan nemen. En het voelt bijna overdreven om ervoor naar een psycholoog of professional te stappen. Dat is heel erg eenzaam.”

Geen leven lang

“Bovendien versterkt de populaire cultuur het idee dat vriendschap voor altijd is nog eens,” weet Levine. “En dat terwijl het allesbehalve de waarheid is. De meeste vriendschappen, zelfs de allerbeste, duren geen leven lang. Het zijn vrijwillige relaties die voor beide partijen even bevredigend moeten zijn. Zodra er ook maar iets kleins misloopt, is die relatie een vogel voor de kat en zijn we soms zelfs opgelucht dat het voorbij is. Weet dat het nu misschien wel verschrikkelijk aanvoelt, maar wanneer de wonde geheeld is, zal je merken dat je minder stress hebt en meer tijd kan investeren in relaties die je wél een goed gevoel geven.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.