Vrouw omhelst man

Waarom échte vriendschap tussen man en vrouw niet kan

Als je goed bevriend bent met iemand waar je op zou kunnen vallen, dan is je relatie ten dode opgeschreven. Dat beweert auteur en arts gespecialiseerd in geestelijke gezondheid Winfried Sedhoff. Daarom is hij van mening dat mannen en vrouwen geen vrienden kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor een vriendschap tussen homo’s en lesbiennes.

Vriendschap

Sedhoff zegt dat het belangrijk is dat je in een relatie altijd eerst naar je partner gaat als je behoefte hebt aan steun, een luisterend oor of een diepgaande gesprek. “Als een goede vriend taken van je partner overneemt, dan kun je geen diepe band met je partner onderhouden.” Sedhoff deelt vriendschap op in 10 basisbenodigdheden. Hoe meer je aan deze voldoet, hoe dieper de vriendschap tussen jullie gaat. Als iemand anders er aan tegemoet komt, zal de eerste vriendschap minder intens zijn.

Fout

Dokter Sedhoff zegt dat hij al heel wat relaties fout zag aflopen als een partner afstand nam. “Dit komt bijna altijd doordat een derde persoon tussen de geliefden kwam. De andere vermoedt dat er iemand anders is en zo kom je in een negatieve spiraal terecht.”

Band smeden

“Vaak gaat het om een collega, een ex, maar nu kunnen mensen zelfs via het internet iemand leren kennen. Ze smeden een band met iemand aan de andere kant van het scherm”, aldus Sedhoff. Gelukkig heeft de arts ook nog goed nieuws. Hij zegt dat de kans op een scheiding afneemt wanneer partners in een relatie opnieuw meer delen en zo weer naar elkaar toe groeien. De kloof kan soms zo groot zijn dat geliefden het gevoel hebben dat het kalf verdronken is. Dit kan je overwinnen als je wil, maar dan moet je erg hard werken, en dat geldt voor beide partners. Je moet erg veel opofferen om aan de benodigdheden hieronder te voldoen. Ook al klinkt het wreed, volgens Sedhoff moet je dan andere vriendschappen op een lager pitje zetten. Samen met je partner moet je het vertrouwen weer opbouwen. Hij raadt aan om te concentreren op de basisbehoeften van vriendschap: het delen van intieme geheimen, meer luisteren, wekelijkse dates plannen en onthullen wat voor jou van emotioneel belang is.

Hoe beëindig je die gevaarlijke vriendschap?

Hoe zeg je tegen die nieuwe vriend dat je ermee wil stoppen en dat je helemaal voor je relatie en je partner wil gaan? Volgens Sedhoff moet je er niet te veel doekjes om winden. Als het om een collega gaat, hou het dan professioneel. Deel geen details meer over je persoonlijke leven en vertel ook geen emotionele geheimen meer. Dat betekent volgens Sedhoff niet dat je alle vriendschappen moet opblazen. Vriendschappen met mensen waar je niet op verliefd kan worden blijven belangrijk voor noden waarin je partner niet aan kan voldoen.

De 10 vriendschapsbenodigdheden volgens Sedhoff:

 

1. De tijd die je met een persoon doorbrengt is een signaal van de investering die je in de vriendschap doet.

2. De hoeveelheid tijd die je al pratend doorbrengt als jullie in dezelfde kamer zitten, is een teken van de aandacht voor je partner. Als je een muur rond je bouwt, is dat vernietigend voor de relatie.

3. Bedank je partner voor inspanningen. Dit kan om banale dingen gaan, zoals het bereiden van het avondmaal. Dankbaarheid uiten is belangrijk.

4. Luister als je partner wil praten. Hoe meer we delen, hoe sterker de band wordt.

5. Concentreer je op wat jullie verbindt. Als je te veel de aandacht op de verschillen legt, dan kunnen jullie vijanden worden.

6. Het is belangrijk dat je regelmatig goedkeuring van je partner krijgt. Dat je geliefde je een schouderklopje geeft voor de opvoeding van de kinderen, bijvoorbeeld.

7. Respect voor elkaar en je partner respectvol behandelen is ook doorslaggevend voor de band tussen jullie.

8. Daarnaast moeten jullie ook elkaars verschillen respecteren en voor elkaar zorgen.

9. Als je je geliefde dwingt om iets te zijn dat hij of zij niet is, dan voelt die persoon zich niet gesteund. Ook dit kan doorslaggevend zijn voor intieme band tussen jullie.

10. In een diepgaande vriendschap bescherm je elkaar en ben je er altijd voor elkaar.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!