online dating
30 January 2017

Waarom de liefde zo ingewikkeld is

Als wij aan ‘de liefde’ denken dan fantaseren we stuk voor stuk over die ene partner die ons reuze gelukkig maakt. Eéntje die lief, aardig, geduldig, aantrekkelijk, slim, eerlijk is en ook nog eens hartstikke goed bij ons past. Maar volgens filosoof en The School of Life-oprichter Alain de Botton zijn we vooral op zoek naar iemand die ons net zo kan frustreren als onze ouders vroeger deden.

Weg van de liefde

De New York Times publiceerde recent een stuk waarin ze de best gelezen artikelen van 2016 opsomden. De meesten gingen over Trump of Hillary, maar met stip op één stond een tekst over de liefde. Vorig jaar mei was het nieuwe boek van Alain de Botton ‘Weg van liefde’ net verschenen. Hij schreef naar aanleiding daarvan een opiniestuk met als titel ‘Waarom je met de verkeerde persoon trouwt’.

Partner die frustreert

Velen van onze moderne aannames op het gebied van de liefde haalt De Botton in zijn boeken onderuit. Volgens De Botton zijn we namelijk niet op zoek naar een partner die ons gelukkig maakt, maar juist naar iemand die ons frustreert en regelmatig het bloed onder de nagels vandaan haalt. Een behoorlijke schop tegen postmoderne heilige liefdeshuisjes, maar wie zijn boeken leest, weet hoe terecht die schop eigenlijk is.

Herkenning

De Botton stelt namelijk dat mensen in de liefde altijd op zoek zijn naar herkenning. Ooit als kind leerden we van onze ouders (of ouderlijke figuren) wat liefde is. Maar omdat ouders nu eenmaal nooit perfect zijn, vermengde ons idee van liefde zich ook met andere, negatievere gevoelens. Deze (onbewuste) frustrerende patronen heeft elk mens en staan los van hoe gelukkig je jeugd was. Jouw ouders hebben steekjes laten vallen, hun ouders deden dat en jij zal dat, ondanks je goede bedoelingen, ook weer doen.

Misschien was je vader wel kritisch en voelde je daarom de druk om jezelf te bewijzen. Wellicht ben je heel gelovig opgevoed, waardoor je altijd een bepaalde schaamte rondom seksualiteit voelde. Of misschien had je wel het gevoel dat jij voor je ouders moest zorgen, omdat hun relatie zelf niet goed was en jij je verantwoordelijk voelde.

Verkeerde persoon

Doordat we die negatieve gevoelens uit onze jeugd met liefde verwarren, gaan we in ons volwassen liefdesleven juist daarnaar op zoek. Volgens De Botton kiezen we de verkeerde persoon omdat we liefde niet associëren met geluk. We wijzen mensen dus niet af omdat ze verkeerd voelen, maar juist omdat ze te goed voelen.

Slechte relaties

Wie vanuit de romantiek naar de liefde kijkt, gelooft dat we per ongeluk in slechte relaties terechtkomen. Maar wie vanuit de psychologie gaat kijken, weet dat we juist onbewust op zoek gaan naar die ‘slechte relaties’. We hebben het nodig dat onze partner een tekortkoming heeft die wij herkennen uit onze jeugd. Niet omdat we daar nou zo blij van worden (sterker nog, meestal worden we er knettergek van). Maar wel omdat we denken dat liefde zo hoort te voelen.

Donkere kant

Hoe dan ook, de tekortkomingen van ouders spelen een belangrijke rol wanneer je een liefdesrelatie aangaat. Zonder die herkenbare tekortkomingen zijn we niet in staat om passie en liefde voor iemand te voelen. Je zou denken dat we in de zoektocht naar liefde vooral speuren naar goeie eigenschappen, maar eigenlijk vallen we dus juist voor iemands donkere kant.

Maar wat moeten we hiermee? Zijn we dan gedoemd om te mislukken in de liefde? Of om onze jeugd te herbeleven? Nee, maar het is wel slim om hier eens bij stil te staan. Welke bagage neem jij mee vanuit je jeugd? Welke littekens hebben de gebreken van jouw ouders bij je achtergelaten? En in hoeverre zijn die gevoelens te vergelijken met de gevoelens die je partner bij je oproept?

Bronnen: Bedrock / Glamour

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

3 vragen die bepalen of iemand bij je past

Wat je hobby’s zijn, op welke partij je stemt of wat...

Dit zoekt Bridget Maasland in een nieuwe liefde

Verlang je naar een nieuwe liefde in je leven die past...

7 manieren waarop lezen je relatie verbetert

Dacht je dat lezen gewoon leuk was? Het kan ook goed...

Zo ga je van vriendschap naar relatie

Ben je al jaren bevriend met iemand, maar voel je stiekem...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie