belangrijke levensvragen

Waarom dauwtrappen we op Hemelvaartsdag?

Hemelvaartsdag is voor veel mensen een vrije dag. De een draait zich daarom ’s ochtends vroeg nog eens lekker om. De ander staat voor dag en dauw op om in alle vroegte door de velden te banjeren. Waar komt die traditie van dauwtrappen eigenlijk vandaan?

Wat is dauwtrappen?

Vroeg uit de veren en wandelen (of fietsen) in de natuur. Meestal samen met een groep. Dat is dauwtrappen. Niet meer en niet minder. Als je het écht traditioneel wilt doen, trek je je schoenen uit want dauwtrappen doe je van oudsher op blote voeten.

Hoe is het ontstaan?

Daarvoor moeten we een tijdje terug in de tijd, naar de negentiende eeuw. Mensen geloofden toen dat met blote voeten door bedauwd gras lopen een genezende werking had. Al om drie uur ’s nachts stonden mensen vermoedelijk te dansen en zingen in het natte gras. Zij vierden de heropleving van de natuur in de lente.

Wat is de link met Hemelvaart dan?

Die link is er eigenlijk niet. Op Hemelvaartsdag herdenken christenen dat Jezus na zijn wederopstanding terugkeert naar de hemel. Die herdenking op zich heeft niets te maken met het fenomeen dauwtrappen. Toch is de ochtendwandeling juist op Hemelvaartsdag traditie geworden.

Een verklaring daarvoor is dat mensen (met name in het Katholieke zuiden) vroeger sowieso op tijd wakker waren op Hemelvaartsdag. In de vroege ochtend werden processies gehouden om de Hemelvaart van Jezus te vieren.

Zelf dauwtrappen

Normaal gesproken worden er door heel het land groepswandelingen georganiseerd om te gaan dauwtrappen maar door de coronacrisis is dit nu niet mogelijk. Natuurlijk kun je er wel zelf lekker op uit om te gaan dauwtrappen. Zeker omdat het zo ontzettend warm wordt is het heerlijk nog zo vroeg in de ochtend!

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.