vrouw hormonen
27 April 2017

Vrouwen van boven de vijftig hoeven niet zo nodig meer aan de man

Hoe ouder singles zijn, hoe vaker het voorkomt dat ze helemaal geen relatie meer wensen. Ze hebben al kinderen of willen die definitief niet meer. Voor 50+ vrouwen geldt dat ze vaak al een partner hebben gehad en hebben samengewoond. Ze zijn nu vaak gescheiden of weduwe. Tussen 30 en 49 jaar schommelt het aandeel singles rond de 20 procent en zijn er iets meer single mannen.

Minder flexibel

Jan Latten van het CBS verklaart de cijfers: “Jongeren zijn veel flexibeler. Die willen nog kinderen, die willen nog een huis kopen, die willen nog graag samenzijn. Op latere leeftijd willen vooral vrouwen geen vaste partner meer. Van de single vrouwen van 50-64 jaar wil bijna 40 procent definitief geen relatie meer, tegenover een kwart van de single mannen van die leeftijd. Van de 65-79-jarige alleenstaande vrouwen wil zelfs bijna 70 procent niet meer aan de man.”

Herhaling voorkomen

“Ze zijn niet genegen om alles nog een keer te herhalen, ze hebben zelf al een wereld opgebouwd met een eigen huis en een eigen inkomen. De motivatie is weg om weer in een nieuwe relatie te stappen, waarin ze gaan samenwonen. Ze hebben ook een fijn bestaan zonder man, die in deze levensfase niet zo heel veel meer toevoegt aan hun al vrij complete leven. Alles is al op orde.”

Opnieuw aanpassen

“Als ze al weer een relatie beginnen, moeten ze zich weer aanpassen of hun nestje verlaten. Daar hebben ze geen zin in. Ze hebben juist meer vrijheid, omdat de kinderen de deur uit zijn. Als ze weer zouden gaan samenwonen, hebben ze daar minder profijt van dan een jonger iemand. Oudere dames zouden zelfs in moeten leveren op hun AOW. Bovendien is er niet de garantie dat de nieuwe relatie geluk brengt, dus waarom zouden ze hun stabiliteit in de waagschaal leggen voor iets onzekers?”

Geen vaste partner meer

“Mensen hebben dus verschillende redenen om geen vaste partner meer te willen. Zowel bij mannen als vrouwen geven zes op de tien aan dat zij hun vrijheid willen bewaren. Vrouwen stellen vaker dan mannen dat zij slechte ervaringen hebben met relaties, dat relaties veel problemen met zich meebrengen en dat zij er geen hoge verwachtingen van hebben.”

Twee soorten gescheiden vrouwen

In een artikel dat onlangs verscheen in de Telegraaf stelt Caroline (55) dat er twee soorten gescheiden vrouwen zijn: “Vrouwen die zeggen ‘ik begin er nooit meer aan’ en zij die wel een relatie willen, maar bijvoorbeeld geen zin meer hebben om voor iemand te zorgen. Er zijn boven de zestig genoeg mannen die erop rekenen dat een vrouw ze verzorgt. Met iemand van 30 kan dat nog veranderen, als een man eenmaal boven de 60 is, krijg je hem niet meer opgevoed. Als hij beweert dat hij nog geen ei kan bakken, gaat hij niet ineens koken.”

Middelbare mannen willen jongere vrouw

Als je een relatie zoekt op je 33ste is het geen probleem, maar als je 55 bent wel. Mannen van ongeveer dezelfde leeftijd willen graag een jongere vrouw, liefst wat lager opgeleid. Er is een overschot aan hoogopgeleide vrouwen boven de 50 en ook van laagopgeleide jongere mannen, omdat jongere vrouwen liever een hoogopgeleide man kiezen.” Downdaten is voor heel wat goed opgeleide vrouwen totaal onaantrekkelijk.

 

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

50+ single: de eerste echte date na de lockdown nu nog belangrijker

Hoe zou de single 50+ die date invullen (op gepaste afstand!)...

Wat 50+ singles het meest missen na een jaar pandemie

We houden ons netjes aan de regels en het ontmoeten van...

Hier kijken vijftigplussers het meeste naar uit in het post-coronatijdperk

Zodra vijftigplussers gevaccineerd zijn, kijken ze er het meeste naar uit...

Wordt dit het jaar waarin we meer tijd nemen voor onze date?

De vijftigplus-single lijkt de hoop op het nieuwe jaar gevestigd te...

Nederlandse vijftigplussers meer tevreden over seksleven dan Vlamingen

Nederlandse vijftigplussers zijn over het algemeen meer tevreden over hun seksleven dan Vlamingen.

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

50+ reizen gids

Met andere singles op vakantie...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie