Vrouwen vallen op mannen met humor

Het is al langer bekend dat vrouwen humor als een belangrijke eigenschap beschouwen in hun zoektocht naar de ideale partner. Wetenschappers hebben nu ook ontdekt hoe dat komt: het is genetisch voorbestemd.

Waarderen van humor

Humor lokt veel meer activiteit uit in die hersengebieden, die met beloning gerelateerd zijn, bij vrouwen dan in die van mannen.

Die bevinding komt overeen met het idee dat vrouwen door de evolutie humor zijn gaan waarderen, terwijl mannen humor eerder produceren. Wanneer een vrouw merkt dat de humor van een man in staat is haar aan het lachen te maken, wordt deze man ook genetisch geschikt geacht als partner en vader.

Filmpjes
Voor de nieuwe studie van de Stanford University School of Medicine werden scans gemaakt van de hersenen van 22 meisjes en jongens tussen 6 en 13 jaar. Dat gebeurde terwijl ze naar grappige filmpjes keken, bijvoorbeeld met vallende mensen of dieren die trucjes deden.

Ter vergelijking bekeken de kinderen ook ‘positieve’ (met dansers en snowboarders) en ‘neutrale’ (met natuurbeelden en fietsende kinderen) filmpjes. Daarnaast werden de kinderen ook ondervraagd over hoeveel ze genoten van de filmpjes en hoe grappig ze die vonden.

De resultaten waren duidelijk: de hersenen van de meisjes vertoonden meer verhoogde activiteit dan die van de jongens in een hele reeks gebieden, waaronder de middenhersenen (mesencephalon) en de amygdala. Dit geeft aan dat meisjes sterkere vrolijke en positieve gevoelens ervoeren dan jongens.

Evolutie
“Onze gegevens onthullen voor het eerst dat de sekseverschillen in humorwaardering al bestaan bij jonge kinderen. Dit suggereert dat de verschillen niet aangeleerd worden, maar het resultaat zijn van de evolutie”, schreven de onderzoekers.

“Het kiezen van een partner op basis van humor is ook effectiever bij vrouwen, want het vrouwelijke brein – en vooral de beloningsgebieden – zijn biologisch beter uitgerust om op de gepaste manier te reageren”, klinkt het.

De bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad ‘Social Neuroscience’.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

13 mei 2022

Beschermd: Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?

By Tijmen ·
29 november 2021

Wat je moet weten over Nederlandse vrouwen daten

By Linda ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!