depressief

Vrouwen vaker last van gebroken-hart-syndroom dan mannen

Heb je zo’n enorm liefdesverdriet?Voelt het alsof je hart letterlijk gebroken is? Grote kans dat je een vrouw bent. Een groot onderzoek naar liefdesverdriet moet duidelijk maken waarom sommige vrouwen veel meer last hebben van hartenpijn dan andere vrouwen. “Het ‘gebroken-hart-syndroom’ voel je echt fysiek.”

Depressief

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen willen door hun onderzoek te weten komen in welke mate vrouwen last hebben van depressieve klachten door een ‘gebroken hart’ en hoelang deze klachten vervolgens voortduren. Uit eerder onderzoek bleek al dat mannen en vrouwen nogal anders reageren na een verbroken relatie.

Stressgevoeliger hart

“Het vrouwenhart is veel stressgevoeliger dan het mannenhart”, zegt Janneke Wittekoek, cardioloog bij Heartlife Klinieken. “Bij het verbreken van een relatie komt er heel veel stress vrij. Als je daar gevoelig voor bent, kan dat veel effect hebben op je lijf. Het ‘gebroken-hart-syndroom’ komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.”

Stresshormoon

“Wanneer een relatie wordt verbroken komt er bij sommige vrouwen zoveel van het stresshormoon vrij dat het giftig is voor het hart”, gaat de cardiologe verder. Als gevolg hiervan kan de hartspier verlamd raken. “Mensen zeggen wel eens dat het voelt alsof er een steen op je hart ligt bij liefdesverdriet”, en zo kan het volgens Wittekoek ook echt voelen. “Maar wat je dan voelt is eigenlijk een verkramping van de kleine bloedvaten rondom je hart.”

Vrouwen praten meer

Maar dat vrouwen het fysiek meer voelen wil niet zeggen dat mannen geen liefdesverdriet voelen, zegt Hester Schaart, psycholoog gespecialiseerd in liefdesverdriet. Zij hoopt dat het onderzoek gaat uitwijzen waarom de één meer voelt dan de ander.

“Vrouwen gaan anders om met pijnlijke gevoelens, ze bespreken het meer. Door zich anders te uiten dan de man, verwerken ze het misschien ook anders.”

‘Jongens moeten doorgaan’

Vooral met het uiten van gevoelens hebben mannen vaak meer moeite. “Mannen kunnen vaak minder taal geven aan gevoel, dat ligt ook aan hoe jongens worden grootgebracht: Meisjes mogen praten over gevoel, jongens moet gewoon doorgaan.” Het onderzoek wordt uitgevoerd door het UMC Groningen. De onderzoekers hebben 130 vrouwen met liefdesverdriet nodig voor het onderzoek, ze zoeken nog kandidaten.

Bron: RTL Nieuws

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.