Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
depressief
4 december 2018

Vrouwen vaker last van gebroken-hart-syndroom dan mannen

Heb je zo’n enorm liefdesverdriet?Voelt het alsof je hart letterlijk gebroken is? Grote kans dat je een vrouw bent. Een groot onderzoek naar liefdesverdriet moet duidelijk maken waarom sommige vrouwen veel meer last hebben van hartenpijn dan andere vrouwen. “Het ‘gebroken-hart-syndroom’ voel je echt fysiek.”

Depressief

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen willen door hun onderzoek te weten komen in welke mate vrouwen last hebben van depressieve klachten door een ‘gebroken hart’ en hoelang deze klachten vervolgens voortduren. Uit eerder onderzoek bleek al dat mannen en vrouwen nogal anders reageren na een verbroken relatie.

Stressgevoeliger hart

“Het vrouwenhart is veel stressgevoeliger dan het mannenhart”, zegt Janneke Wittekoek, cardioloog bij Heartlife Klinieken. “Bij het verbreken van een relatie komt er heel veel stress vrij. Als je daar gevoelig voor bent, kan dat veel effect hebben op je lijf. Het ‘gebroken-hart-syndroom’ komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.”

Stresshormoon

“Wanneer een relatie wordt verbroken komt er bij sommige vrouwen zoveel van het stresshormoon vrij dat het giftig is voor het hart”, gaat de cardiologe verder. Als gevolg hiervan kan de hartspier verlamd raken. “Mensen zeggen wel eens dat het voelt alsof er een steen op je hart ligt bij liefdesverdriet”, en zo kan het volgens Wittekoek ook echt voelen. “Maar wat je dan voelt is eigenlijk een verkramping van de kleine bloedvaten rondom je hart.”

Vrouwen praten meer

Maar dat vrouwen het fysiek meer voelen wil niet zeggen dat mannen geen liefdesverdriet voelen, zegt Hester Schaart, psycholoog gespecialiseerd in liefdesverdriet. Zij hoopt dat het onderzoek gaat uitwijzen waarom de één meer voelt dan de ander.

“Vrouwen gaan anders om met pijnlijke gevoelens, ze bespreken het meer. Door zich anders te uiten dan de man, verwerken ze het misschien ook anders.”

‘Jongens moeten doorgaan’

Vooral met het uiten van gevoelens hebben mannen vaak meer moeite. “Mannen kunnen vaak minder taal geven aan gevoel, dat ligt ook aan hoe jongens worden grootgebracht: Meisjes mogen praten over gevoel, jongens moet gewoon doorgaan.” Het onderzoek wordt uitgevoerd door het UMC Groningen. De onderzoekers hebben 130 vrouwen met liefdesverdriet nodig voor het onderzoek, ze zoeken nog kandidaten.

Bron: RTL Nieuws

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Heel in 4 stappen je gebroken hart

Het beëindigen van een relatie is vaak pijnlijk en emotioneel. Het...

Einde relatie bezongen door Amy Winehouse

We hebben allemaal zo onze eigen manier om om te gaan...

Lust in tijden van corona

Onze seksuele behoeftes blijven in deze tijd onverminderd bestaan. Dat merken...

Relax to the max met deze anti-stresstips uit het buitenland

We kampen tegenwoordig al met bergen werkstress, die ons volgens gezondheidsexperts...

Zo kom je de feestdagen door met een gebroken hart

Hartstikke gezellig hoor die feestdagen in het verschiet! Tenzij het net...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie