Vrouwen teren nog te vaak op hun man

Veel vrouwen zouden zichzelf moeten kunnen bedruipen. Nu teren ze nog vaak op de zak van hun man. Dat zegt minister Jet Bussemaker (Onderwijs) in een nota over emancipatie die ze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Onwenselijk

Volgens haar is bijna de helft van de vrouwen niet economisch zelfstandig. ‘Onwenselijk’, zegt Bussemaker zaterdag in Trouw. ‘Veel gehuwde, niet-werkende vrouwen lijken zich niet te realiseren dat, als het inkomen van de man wegvalt, het gezin niets heeft om op terug te vallen.’ In sommige gevallen leidt dat zelfs tot regelrechte armoede.

Vrouwenemancipatie

Bussemaker wil het onderwerp vrouwenemancipatie weer op de kaart zetten. Want ‘emancipatie heeft voortdurend onderhoud nodig’. En ‘als het geen onderwerp van gesprek meer is, dan verdwijnen idealen’.

De minister wil vrouwen erop wijzen dat de overheid veel in ze investeert in het middelbaar en hoger onderwijs. Als vrouwen die kennis vervolgens niet gebruiken in een baan, dan zouden ze zich daar ‘schuldig’ over moeten voelen, betoogt Bussemaker. Het is volgens haar ‘wezenlijk’ dat vrouwen erover nadenken hoe ze, als het moet, in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.

Trending topic
Het pleidooi van Bussemaker kan rekenen op kritiek maar ook op bijval – haar naam was zaterdag urenlang trending topic op Twitter. Kritisch is onder anderen SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Hij vindt dat Bussemaker zich schuldig maakt aan ‘ouderwetse politiek’, waarbij de vrouw van alles en nog wat ‘moet’. Oud-ChristenUnie-voorman André Rouvoet vindt dat Bussemaker doorschiet en vrouwen een nieuw schuldgevoel aanpraat.

Bijval krijgt Bussemaker van onder anderen oud-GroenLinksleider Femke Halsema. Zij vindt dat Bussemaker groot gelijk heeft dat ze dit punt aan de kaak stelt: veel relaties eindigen in een scheiding en daarna ‘behoren veel gescheiden vrouwen tot de ‘nieuwe armen’ (geen werkervaring of middelen van bestaan).

“Slecht voor hen en hun kinderen”, twittert Halsema.
 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?

By Tijmen ·
29 november 2021

Wat je moet weten over Nederlandse vrouwen daten