Karin van K3

Vrouwen pinken heel wat tranen weg

Vrouwen huilen echt meer dan mannen. Dat is gewoon zo. De wetenschap heeft hier natuurlijk menig onderzoek aan gewijd. Daar kwam onder andere naar voren dat de hormonale verschillen tussen de geslachten hierop van invloed zijn. Ook zou  het traditionele rollenpatroon hier achter zitten.

Vrouwen huilen vaak en lang

De Nederlandse professor in de psychologie Ad Vingerhoets ontdekte dat een vrouw elk jaar tussen de 30 en 64 keer huilt, mannen doen het tussen de 6 en 17 keer. Een huilbui duurt bij de dames (6 minuten) ook langer dan bij de heren (2 tot 3 minuten). Vingerhoets bevroeg 5.000 mensen in 37 verschillende landen over hun emotionele reacties.

Emotioneel en sentimenteel

Daaruit blijkt dat 66 procent van de mannen minder dan 5 minuten huilen, 24 procent liet zijn tranen tussen de 6 en de 15 minuten lopen. Bij vrouwen daarentegen duurde dit bij 43 procent minder dan vijf minuten, 38  procent procent liet haar emoties tussen de 6 en en de 15 minuten. Volgens professor Vingerhoets zijn deze verschillen te verklaren door het feit dat vrouwen vaker naar emotionele films kijken en een voorliefde voor sentimentele literatuur hebben.

Ook suggereert Vingerhoets dat mannen meer begrip zouden kunnen tonen wanneer ze naar een romantische film kijken met hun partners. Het onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mannen vaak geïrriteerd raken wanneer ze een vrouw zien huilen. Mannen negeren ook vaak de persoon die overmand wordt door emoties.

Tranen bevatten prolactine

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat tranen prolactine bevatten, dit is een hormoon dat door de hypofyse wordt geproduceerd. De stof wordt in verband gebracht met gevoelens. Het niveau hiervan is groter bij vrouwen dan mannen, wat kan verklaren waarom dames vaker een traantje wegpinken. Een ander interessant weetje is dat mannen grotere traankanalen hebben. Hierdoor duurt het langer tot deze vol raken en de tranen dus vloeien.

Respect voor elkaar

Vrouwen lijken dus niet alleen gevoeliger, ze zijn dat echt. Als man kun je dit afkeuren maar dat lost niets op. Als vrouw kun je hier tegen vechten maar die hormonen laten zich echt niet voor de gek houden. De enige manier om hiermee om te gaan is respect te tonen voor elkaar. Een vrouw moet dus ook niet meteen boos worden op een man, wanneer hij niet voldoende meeleeft. Mannen zitten zo gewoon niet in elkaar, daar kunnen zij ook niets aan doen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!