Je hebt een date waar je met plezier naar uitkijkt maar in plaats van een leuke avond te hebben word je aangerand. Je zal de eerste vrouw niet zijn die dit overkomt, maar erover praten, dat is een ander verhaal.
Verbreek de stilte
Voor slachtoffers van seksueel misbruik, lichamelijk of geestelijk geweld is het volgens Slachtofferhulp nog altijd heel lastig om te praten over wat hen is overkomen. Daarom vraagt de organisatie vanaf 2 november de aandacht voor de campagne ‘Verbreek de stilte’. Ook op Twitter durven vrouwen open te zijn over wat hen is overkomen.
Hulp bij seksueel geweld
De website verbreekdestilte.nl bestaat sinds 2014 en hoort bij de hulplijn seksueel misbruik die is opgericht op advies van de commissies-Samson en -Deetman. Het blijft voor Slachtofferhulp echter belangrijk om duidelijk te maken waar slachtoffers terechtkunnen.
Drempel
“Mensen durven te vaak niet te spreken over wat hen is overkomen en als ze die drempel over zijn dan weten ze in veel gevallen niet wie hen het beste kan helpen. Daarvoor is er dus de hulplijn. Onder het motto: laat wat je overkomen is je leven niet bepalen, helpen we mensen naar de hulp die zij in hun situatie nodig hebben”, zegt Alexandra Houbiers, directeur Programma’s en Innovaties bij Slachtofferhulp Nederland.
‘Zeg het’
Cabaretière Anke Laterveer deed onlangs in de talkshow Pauw uit de doeken dat ook zij is aangerand. Om het taboe op spreken over misbruik te doorbreken, lanceerde ze vandaag op Twitter de hashtag #zeghet. Vrouwen delen nu massaal hun verhaal op het sociale medium.