Stuur jij nooit als eerste iets op Tinder of andere datingssites omdat je graag hard to get speelt? Of misschien spelen er bij jou andere redenen waarom je het initiatief liever bij de man laat liggen. Een recente studie van datingsite OKCupid heeft aangetoond dat je niet de enige bent. Vrouwen laten namelijk vaak het initiatief voor het eerste contact aan mannen over.

Vrouwen afwachtende houding

Vrouwelijke gebruikers van OKCupid sturen gemiddeld 3 tot 4 eerste berichtjes naar het andere geslacht, terwijl mannelijke surfers 9 tot 15 keer de eerste stap zetten. Vrouwen van alle leeftijden blijken een meer afwachtende houding aan te nemen op datingsites.

Waarom?

Vroeger moest de man de eerste stap zetten, anders was je geen echte dame. Maar in deze tijden, waarin vrouwen hun mannetje inmiddels op alle gebieden prima staan, gaat dat argument niet meer op. Waarom zijn vrouwen dan toch nog steeds zo terughoudend om de eerste stap te zetten? Een theorie is dat jonge vrouwen het niet moeilijk hebben om iemand met een swipe te tonen dat ze interesse hebben, maar een eerste berichtje sturen blijft toch moeilijk.

Meer succes

En toch is het geen slecht idee om als vrouw de eerste stap te zetten, dit verhoogt je kans op een antwoord namelijk met 2,5 keer. Dat bracht een ander onderzoek van OkCupid aan licht. Vrouwen die zelf het initiatief hadden genomen, gingen op date met een man die ze 6,6 procent beter scoorde qua aantrekkelijkheid dan wanneer ze een potentiĆ«le partner koos uit de berichtjes die ze zelf had ontvangen. De marktwaarde van de mannen werd beoordeeld op basis van zijn looks, de reacties op zijn foto’s en zijn profiel.

Minder aantrekkelijke date

“Als vrouwen het beste uit hun inbox kiezen, eindigen ze met een minder aantrekkelijke date. Omdat erg weinig vrouwen als eerste de stap zetten, vallen deze singles ook meer op”, besluit topvrouw bij OkCupid Jimena Almendares.