In tegenstelling tot de trend van afgelopen jaren lijken nu steeds meer pasgetrouwde vrouwen weer de achternaam van hun man aan te nemen.

Dat blijkt uit onderzoek van de sociale netwerksite Facebook. De website onderzocht de profielen van 14 miljoen getrouwde vrouwen tussen de 20 en 79 jaar. Het bedrijf concludeert dat 65 procent van de vrouwen in de twintig en dertig haar naam veranderde nadat ze getrouwd was, zo schrijft Daily Mail.

Hoewel deze data slechts de vrouwen meerekenen die hun Facebook-naam veranderden, geeft het hoge percentage wel weer hoe populair het is om de achternaam van de man aan te nemen. Vorige maand deed een Amerikaanse online krant al een onderzoek onder 1000 Amerikaanse volwassenen. Hieruit bleek dat 61 procent van mening is dat een vrouw de achternaam van haar man moet aannemen. 39 procent vindt juist een dubbele achternaam een goede manier om elkaar respect te tonen.

Bevestiging
Een ander onderzoek uit 2011, gepubliceerd in Names: A Journal of Onomastics, bevestigt dat de huidige generatie bruiden steeds vaker de achternaam van de man aanneemt. Vrouwen tussen de 35 en 39 jaar hielden 6,4 keer zo vaak hun meisjesnaam als vrouwen tussen de 20 en 24 jaar. Niet iedereen is echter blij met de beslissing die veel pasgetrouwde vrouwen maken. Feministen zijn teleurgesteld dat de trend van onafhankelijkheid na jaren vechten weer teruggedraaid wordt.