passie en daten

Vrouwen het zwakke geslacht? Niet volgens de wetenschap!

Als het gaat om lang leven, het herstellen van ziektes en het omgaan met trauma, staat er één geslacht onbetwist op nummer 1: de vrouw. Mannen hebben weliswaar meer spierkracht, maar op vrijwel alle andere gebieden is het lichaam van vrouwen sterker.

Hogere levensverwachting

“Op zo ongeveer elke leeftijd zijn vrouwen beter in staat om te overleven dan mannen,” zegt bioloog en verouderingsexpert Steven Austad van de Universiteit van Alabama in The Guardian. Zijn jarenlange onderzoek toont aan dat over de hele wereld en zover als de data teruggaan vrouwen vijf tot zes jaar langer leven dan mannen. Hij noemt vrouwen ‘robuuster’.

Sekseverschillen

Dat begint al bij de geboorte. Babysterfte komt onder meisjes minder vaak voor dan onder jongens. Maar ook later in het leven zijn de verschillen groot. “Hart- en vaatziekten ontstaan bij vrouwen later dan bij mannen. Mannen krijgen veel eerder last van een hoge bloeddruk en het verloop van dergelijke aandoeningen is progressiever bij mannen,” zeg Kathryn Sandberg van Georgetown University. Ze is directeur van het centrum dat sekseverschillen op het gebied van gezondheid onderzoekt.

Immuunsysteem

Austad ontdekte dat vrouwen minder vaak sterven aan 12 van de 15 meest voorkomende doodsoorzaken, waaronder kanker en hartziekten. Hun immuunsysteem is bovendien sterker, voegt Sandberg toe. “Vrouwen herstellen sneller en vaker van ernstige infecties.” Een verklaring daarvoor zijn de vrouwelijke hormonen. Een hoger niveau van oestrogeen en progesteron zou vrouwen beschermen. De hormonen zouden niet alleen het immuunsysteem sterker maken, maar ook flexibeler. Dit is belangrijk voor een gezonde zwangerschap. Het vrouwelijk immuunsysteem is bijvoorbeeld ook actiever tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus als ze zwanger kan worden.

Gezonder dieet

Wel is het zo dat er meer vrouwen zijn met een slechte gezondheid dan mannen. “Deels komt dat doordat vrouwen ziektes overleven waarbij mannen dood zouden gaan dus de mannen met deze ziektes zijn vaak al overleden,” legt Austad uit. Maar het verschil in gezondheid is niet helemaal biologisch te verklaren, ook genderspecifiek gedrag speelt een rol. Zo gaan vrouwen mogelijk eerder naar de dokter, hebben ze een iets gezonder dieet en doen minder vaak gevaarlijk werk. Toch zijn Austad en Sandberg er op basis van hun decennialange studies van overtuigd dat biologische verschillen de belangrijkste verklaring vormen voor het sterkere gestel van vrouwen.

Bron: Metro

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!