We kennen allemaal de stereotypen over vreemdgaan. Mannen zouden vaak een scheve schaats rijden, terwijl vrouwen braafjes bij het haardvuur blijven zitten. Uiteraard gaat het hier om een typisch cliché dat dringend uit de wereld moet worden geholpen.
Volgens dokter en antropologe Helen Fisher gaan vrouwen net zoveel vreemd als mannen alleen om andere redenen.
Dokter Fisher legt uit dat gedurende het historische verloop van de geschiedenis vreemdgaan in eerste instantie een mannenzaak was. Vrouwen waren afhankelijk van hun echtgenoot wat betreft hun levensonderhoud. Ontrouw zijn was voor vrouwen dan ook uit den boze.
Door de ontwikkeling van de moderne samenleving zijn de statistieken echter drastisch doorelkaar geschud. Recente onderzoeken tonen aan dat zowel mannen als vrouwen jonger dan veertig jaar even grote schuinsmarcheerders blijken te zijn. Vrouwen zijn zich steeds meer bewust van hun seksualiteit en spelen daar mee.
De redenen waarom mannen en vrouwen een slippertje maken verschilt wel enorm. Een man laat zich vaak verleiden door het nieuwe seksuele avontuur, terwijl een vrouw eerder vreemd zal gaan uit ongenoegen met de bestaande relatie.
Vrouwen willen geen onenightstand. Ze willen een heel ander leven met hun nieuwe vlam. 54 procent van de mannen die een scheve schaats rijden, geeft toe dat ze eigenlijk wel gelukkig zijn binnen hun relatie, vergeleken met slechts 36 procent van de vrouwen.
“Mannen en vrouwen lijken wel samen in het complot te zitten wat de vooroordelen betreft”, verklaart dokter Fisher. “Beide seksen lijken er stellig van overtuigd dat mannen meer bedriegen. Vrouwen willen dat mannen geloven dat zij nooit een scheve schaats rijden, terwijl mannen niets liever lijken te willen dan die stelling voor waar aan te nemen.”