Geloof jij je bedpartner als deze zegt geen soa onder de leden te hebben? Meer dan de helft van de Nederlanders gelooft zijn of haar bedpartner als deze zegt geen geslachtsziekte te hebben. Maar vrouwen geloven dit veel minder vaak dan mannen.
Dit wordt geconcludeerd aan de hand van een onderzoek naar de kennis en behandeling van soa’s van Openlab, waarvoor duizend Nederlanders zijn ondervraagd.
Bedpartner soa
In het onderzoek werden aan Nederlanders vragen gesteld over SOA’s en de behandeling ervan. Ruim 60 procent van de mannen gelooft zijn bedpartner als deze zegt geen soa te hebben, terwijl dit bij vrouwen slechts 46 procent is. Een derde van de vrouwen wil eerst bewijs zien als haar bedpartner claimt geen soa te hebben. Bij mannen is dit in minder dan 20 procent het geval.
Ook bij jongeren zijn vergelijkbare cijfers te zien. Hubert Mooren, directeur bij Openlab: “Het is goed om wantrouwen te hebben. Sommige SOA’s geven immers helemaal geen klachten. Daar verkijken mensen zich vaak op.”
Klachten
Het onderzoek laat verder zien dat het hebben van onveilige seks niet doorslaggevend is om een soa-test te doen. Bijna 60 procent van de Nederlanders laat zich namelijk pas testen als er klachten worden ervaren. Slechts een vijfde van de ondervraagden onderneemt direct actie na het hebben van onveilige seks.
Bijna de helft van de respondenten denkt dat de kosten van een soa-test onder de 100 euro liggen. Slechts 5 procent weet dat een reguliere soa-test tussen de 101 en 200 euro kost.