financiële verrassing relatiebreuk

Vrouw van bijna 30 verdient meer dan man

De verschillen tussen wat mannen en vrouwen aan bruto-uurloon verdienen worden langzaamaan kleiner. In 2008 bedroeg het verschil nog 20 procent, in 2012 was het iets minder dan 18 procent. Vrouwen van 25 tot 30 jaar kregen in 2012 per uur zelfs iets meer dan mannen, blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoger opgeleid

Vrouwen tussen de 25 en 30 jaar zijn door de bank genomen iets hoger opgeleid dan mannen van die leeftijd. In de andere leeftijdscategorieën verdienen de vrouwen nog wel minder. Bij 50- tot 55-jarigen krijgen vrouwen per uur zelfs 24 procent minder betaald. Dit komt onder meer doordat vrouwen vaker hun carrière onderbreken of minder uren gaan werken na de komst van kinderen.

‘Onderbrekingen van de arbeidsmarktloopbaan en deeltijdwerk verkleinen de carrièrekansen van vrouwen met op langere termijn als resultaat een lager uurloon’, aldus het CBS.

Dat betaalt zich uit

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) vindt het gat tussen het bruto-loon voor mannen en vrouwen nog te groot, maar zei blij te zijn dat dit verschil voor vrouwen tussen 25 en 30 jaar verdwenen is. ‘Vrouwen studeren sneller, beter en harder dan mannen. Dat betaalt zich nu uit.’ Maar dat betekent volgens de minister nog niet dat de verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen nu vanzelf zullen verdwijnen. Het is aan werkgevers de talenten van vrouwen te herkennen, vindt Bussemaker. Daar komt nog bij dat mannen meer onderhandelen over hun loon dan vrouwen. ‘Het kan helemaal geen kwaad dat vrouwen zich wat minder bescheiden opstellen.’

Verschillen per bedrijfstak

In de bedrijfstak financiële dienstverlening is het verschil in bruto-uurloon tussen mannen en vrouwen het grootst. Het bedroeg in 2012 bijna 30 procent. Mannen zijn hier sterk vertegenwoordigd in hogere functies, terwijl vrouwen vaker in functies werken die lager zijn ingeschaald.

De verschillen in bruto-uurloon zijn volgens de statistieken van het CBS het kleinst in de bouwnijverheid. Het gaat hier nog altijd wel om een verschil van bijna 15 procent.

Bron: AD

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.