Vrouw heeft man nodig om zich veilig te voelen

Emancipatie op het gebied van veiligheid blijkt anno 2009 voor de Nederlandse vrouw niet op te gaan. Ruim 90 procent wil door de man beschermd worden.

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 500 vrouwen en 1000 mannen, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Luz in opdracht van Homesafety, aanbieder van alarmsystemen. Vroeger was het rollenpatroon tussen man en vrouw extremer. Tegenwoordig is de Nederlandse vrouw zelfstandig en onafhankelijk.

Echter niet als het haar veiligheid betreft: ruim 90 procent wil beschermd worden door de man. Het traditionele karakter is volgens Homesafety te verklaren doordat tijdens extreme situaties het oerinstinct sterker naar boven komt en seksepatronen worden geactiveerd.

Geborgen
Uit de rondvraag bleek verder dat vrouwen bij gevaar eerst denken aan gevaar op straat: criminaliteit, hangjongeren of asociaal rijgedrag in het verkeer. Vrouwen met kinderen denken automatisch aan hun veiligheid; in het verkeer en thuis zoals vallen van de trap of brandgevaar. Maar verder staan vrouwen niet graag stil bij gevaren thuis.

Vrouwen waarderen hun gevoel van veiligheid thuis dan ook met een ruime 8. Goed contact met de buren (24 procent) en een rustige buurt (27 procent) verklaren de hoge waardering. De waardering daalt wanneer er sprake is van inbraken in de nabije omgeving.

Rol van mannen
Eén op de drie vrouwen heeft ooit een inbraak meegemaakt. Het ergste vindt de vrouw dat een vreemde haar huis heeft doorzocht (ruim 25 procent) en aan haar spullen heeft gezeten (ruim 20 procent). Op de derde plaats volgt pas het kwijtraken van spullen met 19 procent. Meer dan de helft van de mannen (52 procent) denkt dat op het moment van een inbraak de vrouw wil dat hij een actieve rol aanneemt: zoals het afschrikken of aanvallen van de inbreker.

Echter, die gedachte is onterecht. Een ruime meerderheid van de vrouwen (56 procent) wil liever dat de man bij haar blijft en haar beschermt.

Onveilig
Vrouwen voelen zich veiliger als ze samenwonen. De aanwezigheid van een man versterkt hun veiligheidsgevoel. Toch voelt ruim een kwart van de vrouwen zich thuis onveilig bij het horen van onbekende geluiden (26 procent), wanneer er sprake is van inbraken bij bekenden of buren (19 procent) of bij inbraken in de woonplaats (19 procent). 11 procent voelt zich minder veilig als ze een nacht alleen moet slapen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?