man vrouw mysterie

Vrouw blijft mysterie voor de man

Dat mannen moeite hebben met het lezen van vrouwelijke emoties, is een gegeven. Dat dit komt doordat het mannelijke geslacht zich niet genoeg inspant is echter flauwekul.

Nieuw onderzoek toont aan dat een gebrek aan inlevingsvermogen de boosdoener is.

Hersenscans

Onderzoekers legden de proefpersonen afbeeldingen voor van ogen die een emotie uitdrukken. Wanneer het om ogen van vrouwen ging, vonden de heren het dubbel zo moeilijk om de juiste emotie te kiezen. Wanneer de mannelijke proefkonijnen naar afbeeldingen van de ogen van andere mannen keken, projecteerden ze de blikken op zichzelf. Op de hersenscans zagen de onderzoekers van het universitair ziekenhuis in het Duitse Bochum dan ook regio’s van het brein oplichten waar gedachten en gevoelens uit het verleden worden opgeslagen. Ze begrepen de betekenis van de mannelijke blik omdat ze gelijkaardige herinneringen als evaluatiemethode konden toepassen.

Mysterie van de vrouw

Bij het zien van vrouwelijke blikken bleven de heren echter verbijsterd achter. Uit de scans blijkt dat ook hier gezocht werd naar herinneringen van situaties waar vrouwen een gelijkaardige expressie hadden. Omdat dit proces echter veel minder persoonlijk is, vonden de mannen het minstens dubbel zo moeilijk om zich in te leven in de gevoelens van de vrouw.

Empathie

De onderzoekers zagen veel meer activiteit in de amygdala, het deel van het brein dat belangrijk is voor het voelen van empathie, wanneer de proefpersonen naar andere mannen keken. De roots van dit fenomeen zou bij onze verre voorouders liggen. Toen was het razendsnel inschatten van de gedachtengang van andere – al dan niet vijandige – mannen een sleutel tot overleven.

‘De ogen blijven de rijkste bron van sociale informatie. Naarmate meer mannen gingen jagen en vechten voor hun territorium werd het steeds belangrijker om te voorspellen wat de intenties en acties van hun mannelijke rivalen waren’, klinkt het.

Bron: AD

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.