kesrdiner

Vrolijk kerst? Hoe dan?

Kerstmis, nog een paar weken en dan zitten we er midden in of moeten we zeggen dan zitten we er weer aan. Aan de grote kerstdiners, die voor de meeste Nederlanders onmisbaar lijken te zijn. Maar houden we er eigenlijk wel van? Kerstdiner met veel eten en veel drank, wordt als een verplichting gezien en eigenlijk behoorlijk gehaat.

Kerstdiner niet oke

Het kerstdiner waar iedereen de mond vol van heeft, wordt dus eigenlijk niet gewaardeerd. Dit komt omdat na het diner zo’n 1 op de 3 enorme spijt heeft van het overmatig verorberen van al dat eten en al die drank. Jij vindt daarnaast vast ook de kerstfiles en vertragingen met vervoer die ontstaan op de kerstdagen, een crime. Nog erger is in die file staan omdat je dadelijk acte de presence moet geven bij je schoonfamilie. Dit slaat alles.

Kerstboom is traditie

Bij het vieren van kerst hoort de kerstboom en de feestverlichting, daar blijven we traditioneel trouw aan. Daar worden we best vrolijk van, maar verplicht vrolijk doen met zijn allen omdat het kerst is, dan wordt als vreselijk ervaren. Maar hoe kunnen we er nu voor zorgen dat we wel opgewekt zijn met de kerstdagen? Daar is toch iedereen bij gebaat. Misschien kunnen we iets doen met kleur?

Psychologisch effect van kleur

Niet alleen met kerst maar door het hele jaar dragen vrouwen veilig zwart, bruin, blauw, wit en grijs. Het oogt niet alleen vrolijk maar je loopt daardoor ook een stuk mentale gezondheid mis. Een Britse kleurenconsulente Standish heeft de overtuiging dat we geen kleur durven te dragen. Door hier verandering in aan te brengen, kun je je welzijn en zelfvertrouwen een boost geven.

Kleuren blijken een psychologisch effect te hebben. Wanneer we naar bepaalde tinten kijken, dan zorgt dit voor neurologische reacties in het brein. De hypothalamus gaat dan bijvoorbeeld hormonen vrijmaken. Als je naar rood of roze, warme kleuren, kijkt dan wordt er dopamine vrijgemaakt. Deze stof is ook gekend als feelgood hormoon. Dit kan onze humeur verbeteren, onze aandachtsboog vergroten, en zelfs wonderen verrichten voor je libido. Koude tinten als blauw stimuleren de productie van oxytocine, hiervan wordt  je rustiger.

Draag meer kleur met durf

Standish geeft haar beste tips om meer kleur te dragen. Een vaak geloofde stijlregel is dat je rood en groen beter zou mijden. Volgens haar kun je een groene jurk goed opleuken met rode accessoires, dan kom je ook al in kerstsferen. Wie last heeft van rode plekken in het gezicht na het drinken van een glas wijn of wie met opvliegers kampt, kan groen dragen om de roodheid te verdoezelen.

Felle blauwe tinten passen bij elke teint en laten je huid stralen. Als je vaak veel stress ervaart, dan kan blauw helpen het kalmerende hormoon oxytocine te produceren in het lichaam. Geel met groen lijkt een gewaagd duo, maar dat is een goede combi. Deze aardse tinten hebben een gouden ondertoon die een oudere, grijze huid doen opleven.

Met kerst allemaal in het geel

Dames in de menopauze doen er goed aan meer roze te dragen voor een jongere look. Deze kleur wordt namelijk onbewust geassocieerd met jeugdigheid en vrouwelijkheid. Mannen voelen zich ook vaak  tot deze tint aangetrokken, omdat die het dichtst bij de huid leunt. Fuchsia heeft hetzelfde effect, maar is een tikje gewaagd. Je zit veiliger met zachtroze. Donkere kringen kun je verdoezelen met kobaltblauw als keuze. Paars heeft een kalmerende werking. Geel associëren we met vreugde. Lijkt me een goede keuze voor een opgewekte kerst.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!