vaste avondroutine

Vroeg naar bed geeft minder kans op depressie

Ben jij een heuse nachtbraker en ga je het liefst stappen tot de late uurtjes? Dan heb je meer kans op een depressie. Tenminste… als je de bevindingen omkeert van een nieuwe studie. Daaruit blijkt namelijk dat vrouwen van middelbare tot oudere leeftijd die van nature vroeg naar bed gaan en vroeg opstaan aanzienlijk minder kans hebben op depressies.

Studie slaap en waak voorkeuren

De studie is de grootste en meest gedetailleerde observationele studie tot nu toe om het verband tussen chronotype of slaap-waakvoorkeur en stemmingsstoornissen te onderzoeken. Het laat zien dat zelfs na rekening te houden met omgevingsfactoren zoals lichtblootstelling en werkschema’s, chronotype – dat gedeeltelijk wordt bepaald door de genetica – het depressierisico licht lijkt te beïnvloeden.

Nachtbrakers

Eerdere studies hebben aangetoond dat nachtbrakers twee keer zoveel kans hebben op depressie. Maar omdat die studies vaak gegevens op één tijdstip gebruikten en niet veel andere factoren in rekening brachten die het depressierisico beïnvloeden, was het moeilijk om te bepalen of depressie mensen ertoe brengt later op te blijven of een late chronotype het risico op depressie verhoogt. Om de vraag te verduidelijken, gebruikten onderzoekers gegevens van 32.470 vrouwelijke deelnemers, gemiddelde leeftijd 55, waarin verpleegkundigen tweejaarlijkse vragenlijsten voor de gezondheid invullen.

Depressie

In 2009 waren alle deelnemers aan de studie vrij van depressie. Gevraagd naar hun slaappatroon beschreef 37 procent zichzelf als vroege types, 53 procent beschreef zichzelf als tussen types en 10 procent beschreef zichzelf als avondtypes. De vrouwen werden gedurende vier jaar gevolgd om te zien wie een depressie had ontwikkeld. Depressieve risicofactoren zoals lichaamsgewicht, fysieke activiteit, chronische ziekte, slaapduur of nachtploegenwerk werden ook beoordeeld.

Rokers en singles

De onderzoekers ontdekten dat late chronotypes, of nachtbrakers, minder snel getrouwd zullen zijn, meer kans hebben om alleen te leven en rokers zijn, en meer kans hebben op grillige slaappatronen. Na rekening te hebben gehouden met deze factoren, ontdekten ze dat vroege vogels nog steeds een 12 – 27 procent lager risico hadden om depressief te zijn dan tussenliggende soorten. Late types hadden een 6 procent hoger risico dan intermediaire types (deze bescheiden toename was niet statistisch significant.)

Risicofactor

“Dit vertelt ons dat er mogelijk een chronotype effect is op het depressierisico dat niet wordt bepaald door omgevings- en levensstijlfactoren,” zei de onderzoeker. De onderzoeker benadrukt dat hoewel de studie suggereert dat chronotype een onafhankelijke risicofactor is voor depressie, dit niet betekent dat nachtbrakers gedoemd zijn om depressief te zijn.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.