Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
vaste avondroutine
21 juni 2018

Vroeg naar bed geeft minder kans op depressie

Ben jij een heuse nachtbraker en ga je het liefst stappen tot de late uurtjes? Dan heb je meer kans op een depressie. Tenminste… als je de bevindingen omkeert van een nieuwe studie. Daaruit blijkt namelijk dat vrouwen van middelbare tot oudere leeftijd die van nature vroeg naar bed gaan en vroeg opstaan aanzienlijk minder kans hebben op depressies.

Studie slaap en waak voorkeuren

De studie is de grootste en meest gedetailleerde observationele studie tot nu toe om het verband tussen chronotype of slaap-waakvoorkeur en stemmingsstoornissen te onderzoeken. Het laat zien dat zelfs na rekening te houden met omgevingsfactoren zoals lichtblootstelling en werkschema’s, chronotype – dat gedeeltelijk wordt bepaald door de genetica – het depressierisico licht lijkt te beïnvloeden.

Nachtbrakers

Eerdere studies hebben aangetoond dat nachtbrakers twee keer zoveel kans hebben op depressie. Maar omdat die studies vaak gegevens op één tijdstip gebruikten en niet veel andere factoren in rekening brachten die het depressierisico beïnvloeden, was het moeilijk om te bepalen of depressie mensen ertoe brengt later op te blijven of een late chronotype het risico op depressie verhoogt. Om de vraag te verduidelijken, gebruikten onderzoekers gegevens van 32.470 vrouwelijke deelnemers, gemiddelde leeftijd 55, waarin verpleegkundigen tweejaarlijkse vragenlijsten voor de gezondheid invullen.

Depressie

In 2009 waren alle deelnemers aan de studie vrij van depressie. Gevraagd naar hun slaappatroon beschreef 37 procent zichzelf als vroege types, 53 procent beschreef zichzelf als tussen types en 10 procent beschreef zichzelf als avondtypes. De vrouwen werden gedurende vier jaar gevolgd om te zien wie een depressie had ontwikkeld. Depressieve risicofactoren zoals lichaamsgewicht, fysieke activiteit, chronische ziekte, slaapduur of nachtploegenwerk werden ook beoordeeld.

Rokers en singles

De onderzoekers ontdekten dat late chronotypes, of nachtbrakers, minder snel getrouwd zullen zijn, meer kans hebben om alleen te leven en rokers zijn, en meer kans hebben op grillige slaappatronen. Na rekening te hebben gehouden met deze factoren, ontdekten ze dat vroege vogels nog steeds een 12 – 27 procent lager risico hadden om depressief te zijn dan tussenliggende soorten. Late types hadden een 6 procent hoger risico dan intermediaire types (deze bescheiden toename was niet statistisch significant.)

Risicofactor

“Dit vertelt ons dat er mogelijk een chronotype effect is op het depressierisico dat niet wordt bepaald door omgevings- en levensstijlfactoren,” zei de onderzoeker. De onderzoeker benadrukt dat hoewel de studie suggereert dat chronotype een onafhankelijke risicofactor is voor depressie, dit niet betekent dat nachtbrakers gedoemd zijn om depressief te zijn.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

Condoom.nl

gerelateerde artikelen

Wie de juiste schoen past..

Je bent er helemaal klaar voor, je gaat uit vanavond! Maar...

Breuk bescherming

Om een breuk te voorkomen in de liefde. Leg af en...

5 x lekker dansen en feesten met singles

Al plannen voor het weekend nu je single bent? Kom van...

Singles herfst ontmoetingen

Het is nu dan echt zover hoor, de herfst is begonnen!...

Een op drie werkenden fantaseert weleens over collega

Ondanks dat een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden in gedachte weleens...

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie